Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bēthovens pieder visiem

Par godu Ludviga van Bēthovena 250 gadu jubilejai, kas šogad tiek plaši svinēta pasaulē, Vīnes simfoniskais orķestris/Wiener Symphoniker ir laidis klajā deviņu klasiķa simfoniju ierakstu un sagatavojis īpašu koncertu un notikumu programmu, kuras devīze ir Bēthovens pieder visiem

Deviņas Bēthovena simfonijas Vīnes simfoniskā orķestra galvenā diriģenta Filipa Žordāna vadībā tika iemūžinātas 2017. gada pirmajā pusē Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē notikušajos koncertos. Pieci kompaktdiski ir pieejami gan atsevišķi, gan komplektā. 

Šveiciešu maestro Filips Žordāns, kurš Vīnes simfonisko orķestri vada kopš 2014./2015. gada sezonas, ir pārliecināts – simfoniju ieskaņojums kā veltījums Bēthovenam nedrīkst būt kārtējais piemineklis, bet gan dabisks, tiešs un cilvēcīgs kontakts ar dižgara mākslu. Vīnes simfoniķu ierakstu augstu ir novērtējusi kritika, turklāt daži apskatnieki uzskata, ka šis darbs izpildījuma kvalitātes un interpretācijas ideju ziņā pārspēj Austrijas galvaspilsētas slavenākā – Vīnes filharmonijas – orķestra nesen izdoto visu Bēthovena simfoniju ierakstu ciklu, kas tapis kopā ar diriģentu Andri Nelsonu.

Vīnes simfoniskais orķestris, kura nosaukums sākotnēji bija Wiener Concertverein, šogad svin 120 gadu jubileju – tas uzstājas kopš 1900. gada oktobra. Kolektīvs tika dibināts, lai izpildītu plašu simfoniskās mūzikas repertuāru un sniegtu jaundarbu pirmatskaņojumus. Vīnes simfoniķi pirmatskaņojuši Antona Bruknera Devīto simfoniju, Arnolda Šēnberga Gurres dziesmas un Morisa Ravela Klavierkoncertu kreisajai rokai. 

Orķestra klasisko Vīnes skanējumu slīpējuši tā galvenie diriģenti, kuru vidū ir bijis Herberts fon Karajans, Volfgangs Savališs, Karlo Marija Džulīni, Genadijs Roždestvenskis, Žoržs Pretrs, Vladimirs Fedosejevs un Fabio Luizi. Orķestri diriģējis arī Bruno Valters, Rihards Štrauss, Vilhelms Furtvenglers, Leonards Bernsteins, Lorins Māzels, Zubins Meta un Klaudio Abado.

Katru sezonu Vīnes simfoniķi ir dzirdami vairāk nekā 160 koncertos un operu izrādēs. Kopš 1946. gada orķestris spēlē lielākajā daļā Brēgencas festivāla izrāžu un koncertu. Kopš 2006. gada kolektīvs regulāri piedalās Vīnes operteātra Theater an der Wien iestudējumos.      

Šajā sezonā populārākās Bēthovena simfonijas, klavierkoncerti un vijoļkoncerts skanēs Vīnes simfoniķu koncertos Vīnē un ārzemju turnejās. Kopā ar ansambli muzicēs vijolniece Izabella Fausta, pianisti Rūdolfs Būhbinders un Igors Levits. Zīmīgs sezonas notikums būs uzstāšanās Vīnes koncertzālē 11. janvārī un Parīzes filharmonijā 18. janvārī – tur Vīnes simfoniķi Filipa Žordāna vadībā rekonstruēs vēsturisko 1808. gada 22. decembrī Theater an der Wien notikušo paša Bēthovena rīkoto labdarības koncertmaratonu. Tajā notika komponista Piektās un Sestās simfonijas, Ceturtā klavierkoncerta un Fantāzijas klavierēm, korim un orķestrim Do minorā publiskais pirmatskaņojums. Vēl programmā bija iekļauta koncertārija soprānam un orķestrim Ah! perfido, Mesas Do mažorā daļas Gloria un Sanctus, kā arī improvizētā klavierfantāzija. Episkais koncerts, kurš ir pazīstams ar nosaukumu Akadēmija, ilga četras stundas. Mūsdienās, precīzi saglabājot programmu, to regulāri atkārto orķestri Eiropā, ASV un Austrālijā. Šogad par godu Bēthovena jubilejai to piedāvās vairāki simfoniskie orķestri. 

Vīnes simfoniķi diriģenta Manfrēda Honeka vadībā spēlēs Bēthovena vienīgās operas Fidelio jauniestudējumā Theater an der Wien. Izrādi, kas Vīnē būs skatāma no 16. līdz 27. martam, iestudēs oskarotais aktieris, nepārspējamais ļaundaru lomu atveidotājs Kristofs Valcs. Šis būs viņa trešais darbs operas režijā, iepriekš Kristofs Valcs uzvedis Riharda Štrausa Rožu kavalieri un Džuzepes Verdi Falstafu Flāmu operā Beļģijā.   

Bēthovenam tiks pievērsta uzmanība arī Vīnes simfoniķu izglītības programmās. Piemēram, orķestra projektā Jaunā simfonija, kas tiek adresēts jaunākajiem klausītājiem, tiks pētītas Vīnes klasiķa un Sīrijas folkmūzikas saiknes. 

Informācija: www.wienersymphoniker.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja