Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bijušie Radio orķestra solisti godinās Latvijas džeza leģendas

Ar īpašu koncertu svētdienas vakarā tiks godināti Latvijas džeza lielie vārdi — Ivars Birkāns, Zigurds Linde un Zigurds Rezevskis. Līdz ar citiem izpildītājiem viņu dziesmas dziedās arī Rita Trence — gan solo, gan duetā ar Žoržu Siksnu. Ritas Trences sadarbība ar Latvijas TV un radio orķestri sākās 70.

gadu beigās — meiteni, kura nepilnu 16 gadu vecumā pirmo reizi uzkāpa uz skatuves festivālā Jūras pērle kopā ar Liepājas orķestri Neptūns, vēlāk pamanīja arī galvaspilsētā. Tagad pagājuši vairāki gadu desmiti, nav vairs Radio orķestra, nav arī ansambļu, kuru sniegumu dziedātāja kuplināja ar savu balsi, taču mūzika skan joprojām. "Orķestris — tā ir stabilitāte, drošība, saspēle, bet lielākoties jau lietas, ko vārdos neietērpt," R.Trence raksturo sajūtas, kādas rodas dziedātājam, kuram aiz muguras ir desmitiem mūziķu. Tagad gan iespēju ar orķestri uzstāties esot daudz mazāk — "dārgs prieks," nosaka dziedātāja. Taču tā pietrūkst — pie stabilām un vērtīgām lietām pierod, ja tādas likvidē, tukšums esot jūtams. Un, iespējams, to izdosies aizpildīt koncertā, kurā piedalīsies Mirage Jazz Orchestra Gunāra Rozenberga vadībā, kā arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu grupa. R.Trence stāsta, ka, izvēloties dziesmas koncerta programmai, priekšroka dota tām, kam nav bijis nepieciešams pārveidot aranžējumus — pazīstamās melodijas skanēs tieši tāpat, kā agrāk. R.Trence atceras, ka Radio orķestra laikā džezs bijis tikai viens no atskaņotajiem žanriem — lai arī bija jau aiz muguras laiki, kad par džeza mūzikas atskaņošanu varēja "piešūt" arī dzimtenes nodevību, tomēr pārsvarā spēlēta estrādes mūzika. To, kas tiks atskaņots un ierakstīts, lēmusi īpaša komisija — ik nedēļu bijuši "dziesmu tirdziņi", kad vētītas jauno autoru dziesmas. Tās, kuras bargajai komisijai iepatikušās, iekļautas repertuārā un būs dzirdamas arī koncertā Rīgas džeza leģendām — 70. Džeza un vieglās mūzikas skaņdarbi koncertā tiks izpildīti tādā instrumentālā salikumā, kādu pašlaik Latvijā var dzirdēt tikai vēsturiskos radio vai TV ierakstos. "Lai arī tagad ir laiks, kad cilvēki iekšējā saspringuma dēļ vēlas atslābināties, es neesmu izklaides dziedātāja," bilst R.Trence. Un tas arī atspoguļojas viņas repertuārā — gan dziesmās, kas skanēs džeza leģendām veltītajā koncertā, gan koncertu sērijā Mana dziesma Latvijai, kas sāksies nākamnedēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja