Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Ceļojums grupas Pink Floyd vēsturē Viktorijas un Alberta muzejā

Viktorijas un Alberta muzejā Londonā līdz 1. oktobrim būs atvērta rokgrupai Pink Floyd veltītā izstāde Their Mortal Remains

Izstāde rīkota par godu kolektīva pirmā albuma The Piper at the Gates of Dawn un debijas singla Arnold Layne 50 gadu jubilejai. Ekspozīcija veidota kā hronoloģisks audiovizuāls ceļojums, kas aptver visus Pink Floyd daiļrades posmus – no agrīnā perioda, kad grupas līderis bija Sids Barets, līdz Pink Floyd dalībnieku pēdējam kopīgajam priekšnesumam labdarības maratonā Live 8 Londonā 2005. gada jūlijā.

Pēc Deivida Bovija retrospekcijas David Bowie Is grandiozajiem panākumiem (šī ekspozīcija turpina apceļot pasauli) Viktorijas un Alberta muzejs ir secinājis, ka popkultūras nozīmīgākie varoņi un fenomeni ir pelnījuši padziļinātu analīzi mākslas vēstures un sava laika sociālajā kontekstā, turklāt šīs augstvērtīgās izstādes kļūst par fanu svētceļojuma galamērķi un piesaista simtiem tūkstošu apmeklētāju.  

Mūzika, māksla, dizains, tehnoloģijas, skanējums un izpildījums – izstāde pievēršas visām Pink Floyd šķautnēm. Ekspozīciju veido dažādi artefakti, mūziķu piezīmes, instrumenti, ierakstu studijas aprīkojums. Apjomīgas interaktīvas instalācijas iepazīstina ar grupas vizuālā tēla attīstību. Pink Floyd albumu noformējums, kuru pārsvarā veidojis birojs Hipgnosis, sen ir atzīts par dizaina klasiku, savukārt grupas koncertšovi vienmēr ir bijuši nepārspējami ideju un specefektu vērienā.

Izstādē var uzzināt, kā dzimuši grupas populārākie vizuālie tēli un kā veidojusies Pink Floyd sadarbība ar dizaineriem, gaismu māksliniekiem, arhitektiem, scenogrāfiem un ilustratoriem. Publika, kura nāca uz Pink Floyd koncertiem, vēlējās ne tikai dzirdēt grupas hitus, bet arī piedzīvot vizuālos efektus, kas paši par sevi kļuva par hitiem. Interesanti, ka jaunībā grupas dziedātājs un basģitārists Rodžers Voterss, bundzinieks Niks Meisons un taustiņinstrumentālists Ričards Raits ir studējuši arhitektūru, un tas atstājis iespaidu uz viņu daiļradi.

Efektiem – sarežģītām skatuves konstrukcijām, piepūšamiem objektiem (slavenākais no tiem ir lidojoša rozā cūka) un videoprojekcijām – bija jānovērš uzmanība no pašiem mūziķiem, kuri kopš 70. gadiem visādos veidos centās uzturēt anonimitāti. Piemēram, pēdējo reizi uz sava albuma vāka Pink Floyd dalībnieki bija redzami 1969. gadā, kad iznāca viņu ceturtā plate Ummagumma.

Vesela telpa izstādē ir veltīta Pink Floyd astotā albuma The Dark Side of the Moon (1973) noformējuma dizainam – vāku rotā apgriezta prizma, kuru caurdur gaismas stars. Tikpat ikonisks ir arī citu Pink Floyd albumu dizains – Wish You Were Here (1975), Animals (1977) un The Wall (1979). Izstādes apmeklētāji pārvietojas pa Viktorijas un Alberta muzeja zālēm Pink Floyd dziesmu un grupas dalībnieku balsu pavadījumā.  

Informācija: www.pinkfloydexhibition.com

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Solījumi jāpilda

Jācer, ka arī Austras balvu ieguvusī grupa kuba pildīs doto solījumu vēl kādreiz – kaut pēc pieciem gadiem – sanākt kopā pilnā sastāvā un uzspēlēt

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja