Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Dievišķais ģēnijs svin 50

Grupas The Cure līdera Roberta Smita šīsnedēļas jubileja 24.IV tiks svinēta arī klubā Depo

Milzīgs izspūrušu matu kamols, zem tā — ietonētas caururbjošas acis, bāla seja un sarkanas lūpas, kas vienmēr savilktas tikko pamanāmā smīnā. Šis tēls Robertam Smitam neļauj novecot — jau trešo gadu desmitu viņš tikpat kā nemainās, tomēr nepielūdzamais kalendārs vēstī, ka šonedēļ, 21.IV, viņam apritējuši apaļi piecdesmit gadi.

Jautājiet psihoterapeitam


Iespējams, uz jautājumu, kāpēc cilvēkiem tik ļoti patīk The Cure (turpmāk tekstā C) mūzika un tā kļuvusi par kulta grupu, vislabāk varētu atbildēt psihoterapeiti. Jādomā, Roberta Smita vienmēr it kā raudulīgā balss rada komforta sajūtu, jo, pirmkārt, dziedātājs, lūk, raud, tātad kādam, šai gadījumā viņam, klājas vēl sliktāk nekā man — klausītājam. Otrkārt, Smits dzied raudulīgā balsī, bet dziesmas nereti ir jautras un dejojamas, kas it kā aicina priecāties un baudīt dzīvi neatkarīgi no tā, cik ikdiena ir grūta, bezcerīga un vienmuļa. Galu galā arī nosaukums liecina, ka tā ir ārstēšana jeb zāles. Zāles vispirms jau pret depresiju.

Roberta Smita dziedāšanas manieri daudzi ir mēģinājuši atdarināt, un viens no viņiem ir šobrīd par C daudz slavenākās grupas U2 solists Bono. Šobrīd skanošajās Moriseja Rīgas koncerta radio reklāmās tiek citēts Bono, kurš apgalvo, ka tik ļoti viņu neesot ietekmējusi neviena cita balss. Te gan jāpiebilst, ko Bono noklusējis, — savas grupas darbības pirmsākumos viņš ļoti kopēja tieši Robertu Smitu un ne otrādi, jo, kad parādījās U2, C jau kādu laiku bija pazīstama grupa. Reiz, kad spēlēju plates kādā ballītē, biju uzlicis kaut ko no agrīnajiem C. Tajā brīdī pienāca kāda ārzemju sieviete un sajūsmināta jautāja, vai tas ir U2. Kad atbildēju, ka tas ir C, viņa sapīka. Savukārt, kad uzliku kaut ko no agrīnajiem U2, kur Bono izklausās kā Smits, viņa nemaz nepamanīja, ka skan U2, jo tas nebija neviens no viņai zināmajiem pēdējos gados radio spēlētajiem hitiem. Jāatzīst, līdzīgi ir arī ar C — laika gaitā dažādu paaudžu priekšstati par grupu izveidojušies visai dažādi. Arī to vislabāk iespējams novērot, spēlējot dejas. Pēdējo albumu hitu sajūsminātie reizēm prasa pēc C, bet, pirmoreiz padzirdējuši kaut ko no vecajiem, drūmajiem gabaliem, ir neizpratnē un joprojām prasa, kad beidzot skanēs C, tas nozīmē — kāds viņiem zināms C hits. Ierakstu kompānija ir parūpējusies par šādu stereotipu, jo pēdējā C izlasē Greatest Hits nav nekā no gotiski drūmajiem gabaliem, kas tuvāki Joy Division vai Cocteau Twins, nevis bezbēdīgajiem dejojamiem hitiem. Gotiskajā piesitienā milzīga loma ir pāris reižu no grupas aizgājušā, bet atkal atpakaļ nākušā basģitārista un caurmērā otrā noturīgākā grupas dalībnieka Saimona Galapa spēlei. Savukārt C koncertos, kuros pēdējos gados pēc ģitārista Pola Tompsona (kādu laiku, arī pirmajā Rīgas koncertā, spēlēja ar Led Zeppelin dziedātāju Robertu Plantu) atgriešanās no skatuves ir pazuduši sintezatori, kas ilgus gadus bija neatņemama sastāvdaļa, liels akcents tiek likts uz drūmā posma dziesmām un publikā redzami neskaitāmi Smita izskata līdzinieki vecumā no sešpadsmit līdz pat sešdesmit gadiem.

Fanus respektējot

C ļoti respektē savus fanus un neliek viņiem vilties, koncertus pārvēršot par svētkiem šī vārda tiešākajā nozīmē un spēlējot tos neticami ilgi — līdz pat trim stundām, aiz borta nepaliek nekas no gaidītā. Britu ietekmīgais nedēļas žurnāls New Musical Express Smitam un C šogad piešķīra balvu Godlike Genious (dievišķais ģēnijs). Šis ir gadījums, kad priekšplānā ir mūzika, nu labi — varbūt arī frizūra, bet fani nekad nespriež par Smita privāto dzīvi vai raksturu. Šajā laikā ir mainījies grupas sastāvs, jo Smits ar kādu nav varējis sadzīvot, pats vairākas reizes sacījis, ka metīs mūzikai mieru, bet tā arī nav to izdarījis.

Atzīmējot Roberta Smita piecdesmito dzimšanas dienu, notiks pasākums Vecrīgas klubā Depo, vietējās grupas Ēnu kabinets, Standart, The Black Tea, Happy By Default, Melanna, Arī mēs būs sagatavojušas pa kādai C dziesmai, un deju zālē šo rindu autors spēlēs C mūziku no savas vinila plašu kolekcijas, atšķaidot to arī ar citu mūziku, lai no pārsātinājuma nezustu C klausīšanās prieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja