Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Dziesmas, kas vieno, priecē un aizkustina

Dzintaru koncertzālē notiks festivāls Bigbank Latvijas pērles

Kā mums laimējies! Ko tik jūras krastā viļņi neizskalo?! Te dzintari, te pērles. Un vienalga – vai vakars ir karsts, vai lietus līst un vēji šņāc Jūrmalas priedēs. Dzintaru koncertzālē pabūt un koncerta laikā vērot, kā noriet saule, šovasar vēl jāpagūst.

Festivāls Bigbank Latvijas pērles sevi pirms trim gadiem pieteica kā vienīgo latviešu populārās mūzikas pasākumu. Šogad festivāla programmu centrā trīs izcili latviešu dzejnieki – dziesmu vārdu autori – Jānis Peters, Māra Zālīte un Guntars Račs. Festivāla idejas autore un producente Elita Mīlgrāve uzsver: "Latviešu tautas bagātība un lielākā vērtība ir dziesmas. Dzejnieki ir tie, kas melodijām dod dvēseli – vārdus, kas ļauj mums apdziedāt visu skaisto, pārsteidzošo, paust savas jūtas, mīlestību, prieku vai skumjas."

25. augustā skanēs dziesmas ar dzejnieka Jāņa Petera vārdiem. Maestro Raimonds Pauls komponējis vairāk nekā simts dziesmu ar J. Petera tekstiem, jo īpaši atpazīstamas ir teātra un kinofilmu dziesmas. J. Petera dzejai muzikālu noti piešķīruši arī Ivars Vīgners, Mārtiņš Brauns, Uldis Stabulnieks, Valdis Zilveris un daudzi citi. J. Petera dziesmu izlasi Dzintaru koncertzālē izpildīs Viktors Lapčenoks, Marija Naumova, Andris Ērglis, Aija Andrejeva, Mārtiņš Ruskis, Samanta Tīna, Antra Stafecka, grupa Četri vienā un citi.

"Virs galvas mūžīgs Piena Ceļš" – tā dzied populārā dziesmā. Iespējams, tas būs redzams 26. augusta debesīs, kad Jūrmalā skanēs dziesmas ar dzejnieces un dramaturģes Māras Zālītes vārdiem. Dziesmas no izrādēm, kam M. Zālīte sarakstījusi libretus un, protams, dziesmu tekstus, jau sen dzīvo savu dzīvi ārpus izrādēm. M. Zālīte saka: "Ir dziesmas, ko visi dzied un nevar iedomāties, ka tie ir mani vārdi. Un, kad uzzina, tad brīnās. Esmu laimīga, ka tik daudzi komponisti devuši maniem vārdiem jaunu sparu, tā ir dzejoļa otrā piedzimšana." Daudzi, iespējams, nezina, ka, piemēram, dziesmas Komunālais blūzs vai Trīs lietas ir ar M. Zālītes vārdiem.

27. augustā tiks dziedātas Guntara Rača dziesmas. Bērnu ansamblis Dzeguzīte kopā ar dziedātājiem A. Andrejevu, Katrīnu Binderi, M. Ruski, Normundu Rutuli un Kasparu Markševicu izpildīs dziesmas no jaunākā G. Rača dziesmu albuma Kur dzīvo laime. Koncerta otrajā daļā Lecam pa vecam solisti A. Andrejeva, Antra Stafecka, Olga Rajecka, N. Rutulis, Ivo Fomins un M. Ruskis izdziedās populārus hitus ar G. Rača vārdiem.

Šī festivāla vērtību rezumē M. Zālīte: "Īsteni laba dziesma prasa labus vārdus, labu dzeju. Dziesma var būt ļoti populāra, bet to nedziedās pēc simts gadiem, ja nebūs laba dzeja. Dziesmai ir divi autori, un tā ir bagātība – zināt arī teksta autoru."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja