Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Gan klasika, gan eksperimenti

Sinfonietta Rīga trešajā sezonā sola dinamisku koncertdzīvi

Diriģenta un obojista Normunda Šnē vadītā valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga jauno mūziķu komanda savā trešajā koncertsezonā klausītājiem piedāvās akadēmiskas un neakadēmiskas mūzikas eksperimentus, klasiskās mūzikas vērtības un arī pavisam nepieradinātas skaņumākslas izpausmes. Sinfonietta Rīga trešās sezonas atklāšanas koncerts, kas 12.septembrī notiks orķestra izraudzītajā galvenajā koncerta vietā Lielajā ģildē, ir šādas daudzveidības pieteikums.

Aicina ziņkārīgos

"Mēs esam iecerējuši nojaukt robežas un uzrunāt visus ieinteresētos un arī vienkārši ziņkārīgos. Aicināsim gan pazīstamās, gan nepieradinātās koncertzālēs satikties gan tos, kuri mūzikā augstu vērtē izsmalcinātu eleganci, gan topošos Sinofnietta Rīga fanus, kuru interesi par mūziku radījusi kāda cita pulsējoša, vitāla, aktuāla un uzrunājoša paralēla līnija. Mēs spēlējam klasiku, jo tā mums ir svarīga. Spēlējam arī mūziku, kas dzimusi pavisam nesen, jo kādreiz, varbūt jau pavisam drīz, arī tā būs klasika," paskaidro orķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē.

Sezonas atklāšanas koncertam izraudzītā Austrijas komponistu mūzikas programma raksturo orķestra mākslinieciskās stratēģijas pamatprincipu — būt atvērtiem dažādībai no klasikas līdz laikmetīgajai mūzikai. Šoreiz skanēs XIX gs. romantisma celmlauža Franča Šūberta Otrā simfonija, XX gadsimta Jaunās Vīnes skolas līdera Arnolda Šēnberga Pirmā kamersimfonija un vēlīnā XX gs. romantiķa Gustava Mālera populārais cikls Jaunekļa ceļotāja dziesmas, kura solists būs Stokholmā dzimušais baritons, starptautiskos konkursos godalgotais Gabriels Souvanens. Viņa meistarīgi izkopto, dabisko, iezīmīgo baritonu klausītāji pasaulē iemīļojuši gan operas, gan dziesmu repertuārā. Viņš bija pirmais, kas ieguva pasaulslavenā somu soprāna Karitas Matilas balvu, kuru pasniedz kopš 2001.gada. 1997./1998.gada sezonā Zviedrijas Nacionālais radio nosauca Suovanenu par gada solistu, bet jau nākamajā sezonā viņu angažēja Stokholmas Karaliskā opera. "Tā ir balss, kas jādzird," preses konferencē atzina N.Šnē.

Šosezon Sinfonietta Rīga uzstāsies ne tikai galvaspilsētā, bet arī Cēsīs, Liepājā, Ventspilī un Rēzeknē, kur viesojies jau pērn. Novembrī orķestris kopā ar operdziedātāju, Hamburgas operas solisti Ingu Kalnu uzstāsies Baroka mūzikas programmā Rundāles pilī, ko ierakstīs Latvijas televīzija demonstrēšanai Ziemassvētku brīvdienās. Sadarbībā ar Rīgas Doma zēnu kori Torņakalna baznīcā Ziemassvētku laikā iecerēts J.S.Baha Ziemassvētku oratorijas atskaņojums, pirmoreiz Latvijā šo opusu atskaņojot pilnā apjomā.

Gaidāmi pirmatskaņojumi

Akcents bērniem domātajā izglītības programmā būs Georga Pelēča muzikālā pasaka Garā pupa, kas savulaik pasūtīta un pirmatskaņota Londonas Alberthollā. Gaidāmi vairāki latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi — jaunās mūzikas festivālā Arēna skanēs Gustava Fridrihsona jaundarbs, darbu kamerorķestrim sacerējis Pēteris Butāns, Latviešu mūzikas koncertā būs Ilonas Breģes Vijoļkoncerta pirmatskaņojums, soliste būs Baiba Skride. 26.septembrī kopā ar Sinfonietta Rīga muzicēs vijoļmākslas jaunā zvaigzne Vineta Sareika, koncertu solisti būs arī pianisti Vestards Šimkus, Diāna Ketlere no Anglijas, Maskavas konservatorijā studējošais Artūrs Cingujevs, kā arī Rīgā jau pazīstamais virtuozs, sarežģītākās klaviermūzikas interpretāciju meistars Pīters Donahjū.

"Gads būs dinamisks, tāpat kā mēs, tāpat kā ikdiena, mūzika un tās sagatavošanas process," sola Normunds Šnē. Sekojot pārliecībai, ka repertuāru "nedrīkst nonivelēt līdz sešiem vai septiņiem superpopulāriem skaņdarbiem, kas atspēlēta līdz nāvei", viņš izvēloties opusus no plašā mūzikas klāsta, ko pasaulē rada ap diviem miljoniem komponistu. Orķestra priekšā stāsies ne tikai viņš pats, bet arī viesdiriģenti Ekarts Hibners, leģendārais diriģents un obojists Heincs Holligers, diriģents un vijolnieks Ernsts Kovačičs, Tenu Kaljuste, arī kolēģi Latvijā, ļaujot instrumentālajā kamermūzikā izpausties arī Mārim Sirmajam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja