Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Gints Gabrāns veidojis scenogrāfiju skaņdarbam Dod, Dieviņi

Ja rakstnieces Noras Ikstenas un komponista Raimonda Tigula piedāvājums veidot scenogrāfiju rituālajam opusam Dod, Dieviņi ar autentiskiem lībiešu, kuršu, prūšu un latgaļu tekstiem, kas šosestdien pirmo reizi izskanēs Garīgās Mūzikas festivālā, būtu nācis citā laikā, iespējams, mākslinieks Gints Gabrāns būtu teicis nē.

Taču skaņdarba noskaņa atbilda interesei par ūdeni kā pirmelementu, kas kā senču buramvārdi un tautasdziesmas veido spēcīgu pasauli ar iekšējām kopsakarībām un noteiktu spēka trajektoriju, ko kontrolēt un vadīt nav iespējams. Mākslinieks teica jā, un šovakar 20:00 Pēterbaznīcā varēs novērtēt viņa ūdens gleznas un videoprojekcijas. Radītas kā scenogrāfija skaņdarbam, vienlaikus tās var uzskatīt par lielāka mākslas projekta daļiņu, pie kā G.Gabrāns turpina strādāt. Sociāli un mistēriski projekti

Ja nejauši, vasaras pēdējās brīvdienās apceļojot Latviju, uzduraties šķūnītim Ropažos, kur, pārliecies pār vairāku tonnu smagām ūdens vannām, tajās domīgi raugās kāds mākslinieks, varat paspiest roku Gintam Gabrānam. Tas ir viņš! Mākslinieks, kuru jau ierasts redzēt eksperimentējam ar priekšstatiem.

Šā gada sākumā skatītājiem bija iespēja aplūkot G.Gabrāna izstādi Paraspoguļi 2. Kristāli, viena daļa darbu pagājušajā gadā pārstāvēja Latviju 52. Venēcijas mākslas biennālē. Mākslinieks bija aizrāvies ar tādām idejām, kā, piemēram, magnētisko viļņu pārlaušana gaismas viļņos vai ādas atjaunināšanas process ar gaismas palīdzību. Rīgā ieradās skaņu mākslinieks Jakobs Kirkegords, lai sacerētu skaņdarbu mākslinieka izstādei — skaņas ierakstīja no pirīta un galenīta kristāliem.

Pirms četriem gadiem G.Gabrāns guva ievērību ar provokatīvu tēmu Starix, mākslas projektā kādu bezpajumtnieku mērķtiecīgi pārvēršot mēdiju zvaigznē.

Tagad jau kādu laiku G.Gabrāns rosās šķūnītī Ropažos. Ko viņš dara ar grandiozo ūdens daudzumu, joprojām paliek noslēpums. "Viss tikai tagad tā īsti sāksies," viņš sola savas mākslas cienītājiem.

Iesvaidīts fizikā

Mākslinieka sapņainais acu skatiens un introvertā daba tā vien liek domāt, ka dzīve, kas rit aiz filozofisku refleksiju un mākslas valodas robežām, viņu maz interesē. G.Gabrāns atzīstas, ka neko daudz nezina par Latvijas politikā notiekošo, arī par gaidāmo apkures sezonas sadārdzināšanos ne.

Tomēr praktiskuma trūkumu viņam pārmest nebūtu godīgi. Zināšanas fizikā un ķīmijā, kā arī amatnieciskas iemaņas nepieciešamas mākslas darbiem. Lai veiktu eksperimentus ar kristāliem, ūdeni, gaismu, svarīgi būt iesvaidītam eksaktajās zinātnēs. G.Gabrāns atzīst, kaut pārsvarā piedalās starptautiskos mākslas projektos, paša zemē viena no lieliskākajām lietām esot mūsu amatnieki. Ar viņiem G.Gabrāns konsultējas, kad jāsaprot, kā ideju praktiski realizēt.

Mākslinieks turpina eksperimentus ar ūdeni. Virpulītis, kas rodas, ūdens tvertnes pamatnē izgriežot caurumu, liecina ne tikai par fizikā aprobētām kopsakarībām, bet stāsta kādu mazumiņu par bezgalību. Kas notiek, ja ūdens tvertnē rada divus caurumus, — šeit parādās cita ūdens rakstura šķautne un dinamika. Vannās mākslinieks pludinājis arī eļļu, lūkojot, kā rodas raksti. Viņš izpētījis, kā šādu ūdens rakstu var panākt, izmantojot gaismas starus. Tā iespējams ūdenī "uzvilkt" senlatvju maģiskās zīmes, piemēram, zalkti, gan arī dažādas sakrālās ģeometrijas zīmes — tās šovakar pirmatskaņojumā būs redzamas G.Gabrāna radītajās gleznās un videoprojekcijās.

Ūdens visu pats, uzskata mākslinieks. Varbūt tam nemaz nevajag traucēt ar fantāziju un profesionāli trenētu mākslinieka roku. Drīzāk klusiņām uzlūkot, ko tas stāsta. Ūdens G.Gabrānam izstāstījis daudz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja