Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Grezna planēta kora skanējumu pasaulē

Rīgas projektu koris turpina iepazīstināt ar nedzirdētu mūziku

Latvijā dzīvojošais amerikāņu diriģents Kristofers Volšs-Sinka un viņa izveidotais Rīgas projektu koris (RPK) savā otrajā koncertprojektā Grezna planēta iepazīstinās klausītājus ar astoņiem ārvalstu komponistu skaņdarbiem, kas tapuši pēdējos piecos gados. Šī programma izskanēs divos koncertos – Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē 7. martā plkst. 20 un Saldus Mūzikas un mākslas skolas akustiskajā koncertzālē 10. martā plkst. 17. Ieeja abos koncertos ir bez maksas.

"Koncerta skaņdarbus vieno trīs plašas tēmas: dzīve, attiecības un daba," savu izvēli pamato Kristofers Volšs-Sinka. Piemēram, Deivida Šapiro skaņdarbā Grezna planēta, kura nosaukums kļuvis arī par visas programmas nosaukumu, teksta autors, ASV vides zinātnieks Ričards Dokinss atzīst pasaules miljonu gadu senās pastāvēšanas pārākumu pār cilvēka īso un gaistošo mūžu.

Programmas mūzikas autoru vidū ir gan talantīgi un augsti novērtēti jaunie komponisti, gan vairāki jau starptautiski plaši pazīstami skaņraži. To vidū ir Pulicera balvu ieguvušais amerikāņu komponists Deivids Langs, šveiciešu komponists Ivo Antognini un nopelniem bagātais britu komponists Tariks O’Reigans. Uz koncertu Latvijā ieradīsies arī viens no programmā iekļauto skaņdarbu autoriem – amerikānis Bleiks Vilsons, kuru ir patiesi aizrāvusi Latvijas un Baltijas kormūzikas tradīcija un īpašā skaņa.

Klausītāji iepazīs neparastus kompozīcijas stilus un mūsdienīgi interpretētus klasiskās mūzikas kanonus. RPK pirmo reizi uzstāsies ar instrumentālo pavadījumu, ko vienā no programmas krāšņākajiem skaņdarbiem izpildīs ērģelniece un pianiste Liene Andreta Kalnciema.

Lai palīdzētu pilnvērtīgi sekot līdzi un labāk atklāt katra darba saturu, tiks projicēti satura tulkojumi. Tekstus, kurus radījuši vācu klasiķis Volfgangs Gēte, poļu autore un Nobela prēmijas laureāte Vislava Šimborska vai mūsu pašu Kārlis Vērdiņš, latviešu valodā tulkojusi Ieva Lešinska-Geibere. Atliek piebilst, ka Kārļa Vērdiņa dzeju savam opusam Yes, I am Your angel izvēlējies britu komponists Gabriels Džeksons.

RPK pērn nodibināja amerikāņu kordiriģents Kristofers Volšs-Sinka, kurš, iedvesmojoties no Latvijas koru tradīcijas un augstā līmeņa, pirms trim gadiem pārcēlās uz dzīvi šeit. RPK pamatā ir Kristofera un koristu aicinājums iepazīstināt dziedātājus un klausītājus ar Latvijā mazāk zināmu repertuāru, katru gadu piedāvājot trīs dažādas koncertprogrammas. Kora dalībnieki ir Latvijas labāko profesionālo un amatierkoru bijušie dziedātāji, kuru pamatdarbs šobrīd ir saistīts ar citām nozarēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja