Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Izziņota festivāla Skaņu mežs 2015 programma

2., 9. un 10. oktobrī gaidāmais nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu mežs 2015 izziņo visu trīs dienu programmu. Līdzās jau izziņotajiem mūziķiem festivālā uzstāsies arī brīvās improvizācijas vecmeistars Pēters Brocmans, Ņujorkas avant-roka grupa Zs un virtuozais pianists Frederiks Rževskis, informēja festivāla pārstāvji.

Pirmais festivāla vakars noritēs koncertzālē Palladium, un būs lielākoties veltīts ritmiskajai mūzikai, taču nākošajā nedēļas nogalē tas ar žanrisku dažādību turpināsies mūzikas namā Daile.

Pazīstamākais 2. oktobra koncertvakara viesis būs britu mūziķis Squarepusher, kurš Rīgā prezentēs savu jauno audiovizuālo šovu, kā arī materiālu no nesenāka albuma Damogen Furies. Šajā vakarā uzstāsies arī eksperimentālā tehno producents Powell, kas meistarīgi rada apzināti neprecīzu, trokšņainu un nobružātu, taču aizraujošu ritmisku mūziku, un virkne mūziķu no jaundibinātās novatoriskās mūzikas platformas Shape, tostarp trance mūzikas dekonstruētājs Lorenco Senī un Portugāļu afro-house aktualitāte DJ Nigga Fox.

9. oktobrī Rīgā atgriezīsies Pēters Brocmans – viens no Eiropas brīvās improvizācijas pionieriem. Viņš festivālā prezentēs savu nesen dibināto kvartetu ar Čikāgas vibrofonistu Džeisonu Adašēvicu un Stīva Noubla, Džona Edvardsa tandēmu, ko dēvē par Londonas vadošo brīvās improvizācijas ritma sekciju. Par īpašu šī vakara viesi var nosaukt arī Džona Keidža draugu un līdzgaitnieku, pianistu Frederiku Rževski – virtuozu laikmetīgās mūzikas interpretu un komponistu, kas ar savu skanējumu definējis pagājušā gadsimta 60. gados radušos Amerikāņu akadēmiskā avangarda mūzikas vilni. Neformālākus akcentus šai programmai nodrošinās apvienība Zs, ko izdevums The New York Times nodēvējis par vienu no spēcīgākajām Ņujorkas avangarda rokgrupām, kā arī noslēpumainais/ā eksperimentālā tehno producents/te ar pseidonīmu Rrose.

Par noslēdzošā koncertvakara pazīstamāko viesi var saukt britu dīdžeju un producentu Džeimsu Holdenu, kas savulaik bijis deep house mūziķis, taču gadu laikā pārtapis par robežas pārkāpjošu elektroniskās mūzikas eksperimentētāju. Holdena priekšnesums triju mūziķu sastāvā ir izpelnījies jūsmīgas kritiķu atsauksmes, savukārt viņa pēdējo albumu The Inheritors par 2013. gada labāko ierakstu nodēvējuši tādi mediji kā Mojo, The Wire un Fact Magazine. Šajā vakarā uzstāsies arī norvēģu dziedātāja Suzanna Valumrēda jeb Susanna, kas gan pašas rakstītas, gan mūsdienu popmūzikas klasikai pieskaitāmas dziesmas izpilda ambientā, ēteriskā un citpasaulīgi melanholiskā manierē. Improvizētu priekšnesumu sniegs norvēģis Pols Nilsens Lovs, ko britu izdevums The Guardian šogad nodēvēja par vienu no labākajiem bundziniekiem pasaulē, un saksofonists Džons Bučers, kas 2011. gadā saņēma prestižo Pola Hemlina balvu, ko dēvē par "ģēniju granta" ekvivalentu Lielbritānijā. Atskaņoti tiks arī vācu komponista Jākoba Ulmana darbi. Viņa mūzika, iespējams, ir visklusākā pasaulē – tā pieprasa īpašu koncentrēšanos no klausītāja, lai tā vispār tiktu sadzirdēta – šādā veidā viņš ne tikai rada saspringtu dialogu ar publiku, bet arī apvelta savu mūziku ar svinīgas noslēpumainības sajūtu.

Festivāla ietvaros Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs apskatāma norvēģu skaņu mākslinieces un komponistes Janas Vinderenas skaņu instalācija, kas radīta īpaši pēc Skaņu meža pasūtījuma, skaņu materiālu un iedvesmu smeļoties Rīgā.

8. un 9. oktobrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks Skaņu meža viesu meistarklases un lekcijas. Tās vadīs Džons Edvardss, Frederiks Rževskis, Jākobs Ulmans un ansamblis Lemur.

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv. Abonements uz visām trim festivāla dienām maksā 30 eiro un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā, savukārt biļešu sākotnējā cena uz koncertvakariem iepriekšpārdošanā ir sekojoša: 2. oktobris – 20 eiro, 9. oktobris – 15 eiro; 10. oktobris – 15 eiro.

Vairāk informācijas: www.skanumezs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja