Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Jubilāri - Jumprava - izdod albumu un gatavo turneju

Ierodoties _`_mēģinājumu telpās Dailes teātrī, atklājas pārsteidzoša aina. Aigars Krēsla iekārtojas pie bungu komplekta, Ainars Ašmanis kar kaklā basģitāru… Tādus instrumentus viņi spēlēja ļoti sen, jo tagadējos koncertos katram no četriem Jumpravas dalībniekiem gluži kā Kraftwerk priekšā ir tikai dators un vēl sintezators, vienīgi Aigars Grāvers laiku pa laikam spēlē ģitāru.

Nav pārspīlējums

Izrādās, vēl pirms lielās rudens jubilejas turnejas - jau tagad vasarā - viņi ir apvienojušies un daudzviet Latvijā koncertē savā iepriekšējā sastāvā, kad grupā vēl bija Aigars Voitišķis un Ingus Ulmanis, kuri Jumpravu atstāja 1987. gadā. Šajos koncertos viņi, protams, arī spēlē to laiku dziesmas, kas bez šiem abiem dalībniekiem nebūtu iespējamas. Tās savulaik tika apkopotas albumā No tēvu zemes, kas tā arī oficiāli nav izdots, un vinila platē Jumprava (1988). Dažas to laiku dziesmas sastopamas izlasēs, kuru Jumpravai patiešām bijis daudz. Visplašāk pārstāvēts posms līdz 1991. gadam, kad ar grandiozu atvadu koncertu nu jau nojauktajā Sporta pilī tika nosvinēta tolaik populārākās Latvijas grupas izjukšana, - divos kompaktdiskos, ko deviņdesmito gadu vidū laida klajā izdevniecība Mapl. Apgalvojums, ka Jumprava savā aiziešanas brīdī bija populārākā Latvijas grupa, nav pārspīlēts - līdzīgi kā savulaik Raimonds Pauls, Jumprava jau bija kļuvusi par neapšaubāmu ikgadējo Mikrofona aptauju uzvarētāju, kas tolaik bija visvairāk aptverošais popularitātes rādītājs.

Bez lecamhitiem

Iesākot sava trīsdesmitā jubilejas gada ieskrējienu, Jumprava nupat laidusi klajā jaunu albumu Laiks runā. Kaut dziesmas ir ļoti atšķirīgas un pat tapušas dažādos laikos, albumu izdevies izveidot kā plūstošu veselumu ar sākumu un beigām. Līdzīgi kā Depeche Mode, ar kuriem Jumprava astoņdesmitajos gados kā vienīgā pašmāju aktīvā elektroniskās mūzikas koncertgrupa neizbēgami tika salīdzināta, arī viņi sen ir izauguši no lecamo hitu ražošanas. Vislabāk albumu klausīties pēc negulētas nakts, kad noguruma dēļ steigai gluži vienkārši nav spēka, bet miegs arī vēl nebeidz nost. Jo jaunradītās dziesmas šķiet kā plūstošas upes, kas meklē pareizo jeb ērtāko melodisko un intonatīvo ceļu, balstoties uz teksta, kas pat nav gluži dzejas formā, un melodiskās līnijas tikpat kā neatkārtojas. Šeit nu jāuzteic vairāku tekstu autora Rolanda Ūdra meistarība, kam izdevies radīt tādu iespaidu, jo patiesībā viņš dziesmu tekstus dabūjis "iemānīt" jau gatavās melodijās. "Protams, tas viss notika ciešā sadarbībā ar Ūdri, lai teksti būtu ne vien ar viņa ieliktu jēgu, bet arī tādi, kā mums pašiem gribas, kaut kas nemitīgi tika piedzīts vai pamainīts. Vienmēr kāda daļa - gan teksts, gan mūzika - paliek aiz borta, jo tiek izbrāķēta," par dziesmu tapšanu saka Aigars Krēsla, jo laika gaitā dažs autors ir juties aizvainots, ka viņa tekstus Jumprava nav akceptējusi.

Grauba vārdus sacer pats

Protams, arī astoņdesmitajos gados Jumpravai palicis pa pilnam skiču vai nepabeigtu gabalu, ko mūsdienās valdošajos labu dziesmu deficīta apstākļos būtu vērts nest gaismā. Albumā iekļautas četras dziesmas arī ar daudzu Jumpravas veco dziesmu tekstu autora Ritvara Dižkača vārdiem, kas, daudzuprāt, ir bijuši paši labākie. Tas sākotnēji liek domāt, ka pēc pagājušogad notikušās Ritvara viesošanās Latvijā viņiem ar Grāveru atsākusies sadarbība. Tomēr ne - tās ir vecas dziesmas, kas restaurētas no fanu iesūtītajiem koncertierakstiem. Viena otra pat tikusi spēlēta tikai kādas divas trīs reizes. Nu tās ir atgriezušās - viena pat albuma beigās (Sapņu nesējs) iekļauta vecā koncertversijā, kas tagad nedaudz uzlabota, jo Grāvers šodien to vairs nav iedrošinājies dziedāt. Aigars Grauba joprojām ir vienīgais Jumpravā, kas savām dziesmām vārdus lielākoties sacer pats, bet šoreiz viņš izdzied arī Johana Volfganga Gētes dzejoli Ilgas, ko paņēmis no savas bērnības grāmatas.

Videomateriālu no koncertiem, kuros varētu arī acīm izsekot Jumpravas ceļam šo trīsdesmit gadu garumā, pietiekot, bet tie pagaidām tiek pietaupīti un nav salikti youtube, jo esot doma par dokumentālo filmu, ko veidotu režisors Aigars Grauba, kuram kā grupas dalībniekam viss, kā bijis, zināms daudz labāk nekā kādam režisoram no malas. Tāds formāts kā DVD vairs nav aktuāls, un filmu varētu rādīt uz lielajiem ekrāniem.

Savas viesošanās laikā Dižkačs pērn pat deva Grāveram jāvārdu par savas leģendārās grupas Aurora iespējamo uzstāšanos pirms Jumpravas jubilejas turnejā. Tā noteikti būtu gadsimta atgriešanās latviešu mūzikā, bet, vai tas realizēsies, - par to vēl notiek cīņas. Atliek cerēt uz labāko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja