Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jūnijā Hanzas peronā koncertēs britu mūziķis UNKLE

Kultūras telpā Hanzas perons 8. jūnijā ar audiovizuālu uzstāšanos viesosies pazīstamais britu producents un mūziķis Džeimss Lavels (James Lavelle) jeb UNKLE, informēja koncerta rīkotāji.

Jau vismaz trīsdesmit gadus Džeimss Lavels ir starp pasaules elektronisko un klubu mūziku veidojošajiem producentiem-pirmrindniekiem. Ne velti viņa gaumei uzticas un ļauj savu veidot daudzi, un aicina kūrēt pasākumus, ierakstus un citus projektus.

Dīdžejot Lavels sāka Oksfordā, būdams vien piecpadsmit gadus vecs, bet drīz vien tika pie savām pastāvīgajām kluba naktīm. Pārcēlies uz Londonu, jaunais mūziķis nodibināja ierakstu izdevniecību, ko nodēvēja tāpat kā savu pirmo ballīšu seriālu – par Mo’Wax Please. Iepazinies ar Džilu Pītersonu (Gilles Peterson), kopā drīz vien iedibināja par leģendārām vēlāk kļuvušās pirmdienu naktis bārā Rumba, un tas bija noticis – Džeimss Lavels bija Londonas un visas Lielbritānijas elektroniskās mūzikas avangardā. Uz palikšanu.

Iespējams, vietējie vēsturnieki iebildīs, bet mūziķa oficiālā biogrāfija vēsta, ka Džeimss Lavels ir viens no pirmajiem dīdžejiem, kurš tik plaši un regulāri sācis uzstāties Austrumeiropā un Ķīnā, vienlaikus attīstot tā dēvēto UNKLESounds projektu un turneju ģeogrāfiju paplašinot līdz Tokijai austrumos un Mehiko uz rietumiem no Londonas.

Elektroniskās mūzikas producentiem tā ir ierasta lieta – savu studijas ideju realizācijai talkā aicināt visdažādāko žanru pārstāvjus instrumentālistus, dziedātājus, arī aranžētājus. Bet nebūs pārlieku daudz tādu, uz kuru aicinājumiem vienlīdz labprāt atsauksies gan Toms Jorks (Thom Yorke) un Ričards Eškrofts (Richard Ashcroft), gan Braiens Īno (Brian Eno) un Džošs Homme (Josh Homme). Tiesa, mākslinieki ar šādu draugu loku, ambīcijām un arī spējām savas ieceres realizēt, mēdz krist klausītāju un kritiķu nežēlastībā. Bieži vien tikai tāpēc, ka viņi ko tādu spēj jeb "because they can". Reizēm arī tāpēc, ka savā tiecībā pēc sava skaņas redzējuma Levelam vairs nav nekas nevienam jāpierāda, neatkarīgi no tā, vai ilggadējie karsēji un fani to pamanīs un iespējams pat nepiedos. Taču tāpēc Džeimss Lavels neatteiksies no tādu festivālu kā Meltdown kūrēšanas, savulaik uzaicinot uzstāties Deividu Boviju (David Bowie), Joko Ono (Yoko Ono), Niku Keivu (Nick Cave), Džonu Pīlu (John Peele) un citus. Ne tāpēc pāries kņudošā vēlme doties vēl tālāk aiz it kā jau zināmām dažādu mākslas žanru saplūsmes robežām, 2018. gadā veidojot izstādi Sapņojot nomodā ar Stenliju Kubriku kopā ar Anišu Kapūru (Anish Kapoor), Sāru Lūkasu (Sarah Lucas), Tomasu Bangalteru (Thomas Bangalter) un citiem vai gadu vēlāk imersīvu ekspozīciju Londonas galerijā Saatchi, un kas kā "izstaigājams mūzikas albums" ar milzu panākumiem paviesojās Āzijā pat pandēmijas karstumā. Un ne jau tāpēc UNKLE ar audiovizuālu priekšnesumu Rōnin:Live neatgriezīsies Latvijā Hanzas perona piecgadei par godu 8. jūnijā.

“Runa ir par idejām. Ja esi Stīvens Spīlbergs, var gadīties, ka tūkstošiem cilvēku strādā, lai piepildītu tavu vīziju, taču tā joprojām ir tava vīzija,” kādā intervijā žurnālam Financial Times Džeimss Lavels atbildējis tiem, kuri pret sadarbību ar viņu izteikušies rezignēti.

Jau minēts, ka šogad augustā apritēs pieci gadi, kopš Hanzas perons vēris durvis pēc vērienīgās rekonstrukcijas 2019. gada vasarā. Lai atzīmētu šo, no vienas puses – gana īso mēroto ceļu, bet, no otras, veroties tālumā, kurp "stiepjas sliedes no Perona", līdz augusta nogalei gaidāmi vairāki spilgti kultūras un mākslas notikumi.

Biļetes uz UNKLE koncertu 8. jūnijā Hanzas peronā nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja