Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

JVLMA sadarbībā ar LR3 "Klasika" piedāvās koncertu "Eiropas jaunie mūziķi"

Ieskandinot savu koncertsezonu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) aicina uz vēl nebijušu koncertu - Eiropas jaunie mūziķi. Par šī koncerta tapšanu Mūzikas akadēmija pateicas Latvijas Radio 3 programmai "Klasika", kas piedāvāja jaunajiem, talantīgākajiem studentiem piedalīties Eiroradio dalībvalstu projektā "Eiropas jauno mūziķu diena," informēja JVLMA koncertdaļas vadītāja Jana Lāce.

Koncerts notiks JVLMA Lielajā zālē trešdien, 29. septembrī plkst. 18 un tā uzmanības centrā būs dziedātāja Laura Grecka (mecosoprāns), vijolniece Madara Pētersone un pianists Rihards Plešanovs.Eiropas raidorganizāciju apvienība ik gadu rīko vienotu Eiropas Konservatoriju dienu, kad ļoti plaša klausītāju auditorija tiek iepazīstināta ar vairākiem jaunajiem talantiem dažādās valstīs. Pirmo reizi tajā piedalīsies arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. JVLMA studenti – mecosoprāns Laura Grecka, pianists Rihards Plešanovs un vijolniece Madara Pētersone ir to sešu Eiropas un Krievijas mūzikas augstskolu talantīgo jauno mūziķu vidū, kuru ieraksti novembra otrajā svētdienas vakara translācijā izskanēs Eiroradio dalībvalstu klasiskās mūzikas raidstaciju tīklā. Katra no dalībvalstīm - Krievija, Austrija, Somija, Lielbritānija, Latvija un Norvēģija piedāvās pusstundas mūzikas programmu ar savu jauno mūziķu parādi. Eiroradio dalībvalstu projekta raidījums "Eiropas jauno mūziķu diena" radioviļņos skanēs divas nedēļas pēc koncerta -  svētdien, 14. novembrī plkst. 19 Latvijas Radio 3 programmā "Klasika".Kā norādīja J. Lāce,  JVLMA izvirzītie trīs jaunie mūziķi pierāda īpašu drosmi un apņēmību, jo startēs ar ierakstu no publiska koncerta, nevis ar studijā veiktu ierakstu. Šajā koncertā klausītāju uzmanībai tiks piedāvātas ne tikai katra jaunā mūziķa individuālā uzstāšanās, bet arī neparasts kopīgs priekšnesums – latviešu komponista jubilāra Marģera Zariņa Četras japāņu miniatūras Kristapa Pētersona aranžējumā balsij, vijolei un klavierēm. Koncerta programmā iekļauta J. Vītola, A. Kalniņa, M. Zariņa, V.A. Mocarta, Ž. Bizē, F. Šopēna, F. Lista, F. Pulenka, un S. Prokofjeva mūzika. Kopā ar jaunajiem mūziķiem uzstāsies koncertmeistares Valērija Zelča un Veneta Miķelsone. Biļetes varēs iegādāties koncerta dienā 29.septembrī stundu pirms koncerta tā norises vietā stundu pirms sākuma par Ls 2. Pensionāriem, studentiem un skolēniem, uzrādot apliecības, biļete maksās Ls 1.

Īsas ziņas par koncerta dalībniekiem.

Pianists Rihards Plešanovs pirmos soļus mūzikā spēris Gulbenes mūzikas skolā un pašreiz ir JVLMA III kursa students prof. Sergeja Osokina klavieru klasē. Viņš jau guvis uzvaras daudzos starptautiskos konkursos Francijā, Čehijā, Rumānijā un Itālijā. Pateicoties spožai uzvarai Societa Umanitaria konkursā Milānā, 2009. gadā, kurā pianists izcīnīja Grand Prix sacensībā starp 10 mūzikas augstskolām, viņš balvā ieguva  solokoncertus Francijā, Holandē, Itālijā, Lietuvā un Portugālē. Kā solists uzstājies kopā ar LNSO, Sinfonietta Rīga, Liepājas Simfonisko orķestri, JVLMA orķestri, Prāgas un Tallinas jauniešu orķestriem. Bieži uzstājas arī kā koncertmeistars, sadarbojoties ar dziedātājiem Ievu Paršu, Krišjāni Norveli un saksofonistu Niku Gothemu, kā arī kameransamblī ar čellistu Jāni Paulu un vijolnieci Rasu Kumsāri. Kā viens no nesenākajiem un spilgtākajiem priekšnesumiem ir Dž. Keidža mūzikas atskaņojums uz t.s. "sagatavotajām klavierēm" 2010. maijā Spīķeru koncertzālē koncertā "Bīstamā nakts". Gatavojas doties papildināt zināšanas Erasmus apmaiņas programmā uz Hannoveri.

Madara Pētersone studē JVLMA Evas Binderes vijoles klasē. 2009./2010. gada sezonā uzstājusies kā soliste gan ar Andra Veismaņa vadīto Vidzemes kamerorķestri, gan ar JVLMA simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenā diriģenta Karela Marka Šišona vadībā atskaņoja Volfganga Amadeja Mocarta 5. vijoļkoncertu. Spēlējusi arī Lietuvā, Vācijā, Polijā, Norvēģijā. Kā kamermūziķe piedalījusies Valmieras Ziemas mūzikas festivālos, koncertciklā 'Rudens mūzika. Valsts stīgu instrumentu konkursa laureāte 2005. un 2009. gadā, 2010. gadā bijusi fināliste starptautiskajā solistu konkursā' Cīrihē, Šveicē.

Dziedātāja Laura Grecka studē maģistratūrā pie asoc. prof. Lilijas Greidānes un papildina vokālo meistarību pie prof. Aksela Everaeta Beļģijā. Dziedātāja piedalās prof. Viestura Gaiļa operstudijas Figaro veidotajos iestudējumos, kur atveidojusi Kerubīno (V. A. Mocarta "Figaro kāzas"), Bepi (P.Maskanji "Draugs Fricis"), Fidalmu (D.Čimarozas "Slepenās laulības"), Ursulu (Ā.Ores "Gunda"), Asju (J. Mediņa "Vaidelote"). Dziedātājas repertuārā ir gan senā mūzika un plašs operu āriju klāsts, gan latviešu, krievu, vācu un franču kamermūzika, kā arī jauno komponistu skaņdarbi, piemēram, Diānas loma A.Tumševicas kameroperā "Sarkans". Dziedātāja šogad debitēja Latvijas Nacionālajā operā Fenēnas lomā Dž. Verdi operā "Nabuko", pēc tam atveidoja Ticības uzraudzes lomu Dž. Pučīni izrādē "Triptihs".


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja