Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Kādu sauli gribam redzēt uzlecam

Jaunpiebalgā astoto reizi notiks Latvijas Dziesminieku saiets

Nav tā, ka visi klausās tikai mūziku austiņās. Vasarai piestāv zvaigžņota debess, ugunskurs un dziesmas, kas aizskan tālu. Latvijas Dziesminieku saiets ik gadu pulcē aizvien vairāk dalībnieku un klausītāju, jo svarīga ir arī kopā būšana un klātbūtne. Pirms vairākiem gadiem Dziesminieku saietā ar grupu Dainu mantras piedalījās arī Ilze Kalna, kura šogad ir saieta koordinatore. Tas no 28. līdz 30. jūlijam notiks Jaunpiebalgas novada dabas saimniecībā Lielkrūzes.

"Jēdziens "dziesminieks" nav stingri definēts, bet galvenā doma – dziesminieks ir tas, kuram ir vēstījums," saka I. Kalna un pievienojas viedoklim, ka jaunās paaudzes dziesminieki atšķiras no "klasiķiem", kuri bija atmodas laika vēstneši. "Jaunie ir profesionālāki, atraktīvi, jo domā par to, kā noformēt savu vēstījumu un dziesmu," skaidro I. Kalna. "Pilnīgi noteikti atšķirīgs ir vēstījuma saturs." Saiets ir vieta, kur izpausties latviešu radošajam potenciālam, un tas ir atvērts gan publikai, gan dziesminiekiem. Festivālā var dzirdēt to, kas iepriekšējā gadā sacerēts, turklāt katru gadu starp jaunajiem dziesminiekiem ir kāds interesants jaunatklājums. Kas dziesmā svarīgāks – vārds vai mūzika? "Es domāju – abi vienlīdz svarīgi. Viens bez otra nevar. Mūsu pasākumā piedalīsies arī dzejnieki, ar kuru tekstiem tapušas dziesmas. Bet ir jau arī tādi dzejnieki, kuru vārdus nevar izdziedāt, lai gan teksts ir emocionāls un saturīgs," saka I. Kalna. "Bieži ir arī tā, ka pirmā rodas mūzika."

Par šī gada saieta vadmotīvu ņemts dainu teksts: No zobena saule lēca. Kareivīgi? To izvēlējies Uldis Kākulis, kurš ir viens no Dziesminieku saieta aizsācējiem. Tieši viņš ir tas, kurš nes patriotisko, latvisko vēsti. I. Kalna aicina par šiem vārdiem padomāt: "Nebūs viduslaiku vai bruņinieku cīņu. Un vārdi nav agresīvi, bet rosina domāt par to, kas ir tie mūsu ieroči un darbarīki, cik mēs tos asus un kādā darba kārtībā turam. Kāda ir tā saule, kuru gribam, lai uzlec. Simboliem ir dziļāka jēga. Protams, mugurkauls ir jāiztaisno, nevar staigāt salīkuši, bez spara un spēka, enerģija ir jāvairo."

Piektdienas vakara koncertā Es kaldinu zobentiņu sevi pieteiks meklējošie, netradicionālie, jaunu skanējumu rodošie dziesminieki, sestdienas vakara lielkoncertā uzstāsies iemīļotākie un populārākie dziesminieki. Notiks sadziedāšanās pie ugunskuriem, varēs iziet nakts spēka taku Es tumsiņas nebijos, kā arī piedalīties meistarklasēs, radošajās darbnīcās. Piemēram, kopā ar amatniekiem saietā tiks darināti un pētīti skaņu instrumenti. Tradicionāls dziesminieku instruments ir ģitāra, bet šogad tiks izzinātas arī tāšu taures un celmu bungas. "Amatnieku darbnīcas būs vērstas uz senču mantojuma apzināšanu un prasmju apgūšanu, meistarklases būs mūsdienīgākas," informē I. Kalna. Saietā dziesminieki un dzejnieki dalīsies ar sev svarīgo, jaunatklāto, ļausies sarunām un pārdomām.

Sīkāk – www.saiets.lv.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja