Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kamerkoris “Muklājs” sniegs Zvaigznes dienas koncertu

6.janvārī – Zvaigznes dienā -, plkst.19. Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā ieskaņām kamerkoris “Muklājs” sniegs koncertu “Treju saulgriežu lokā”, informē kora pārstāve Mariona Baltkalne.Koncertā skanēs triju dažādu gadsimtu komponistu daiļdarbi, atspoguļojot katram laikmetam un skaņdarbam raksturīgo izpildījuma manieri un muzikālo nokrāsu atšķirības.

Ar šo koncertu kamerkoris “Muklājs” noslēgs savu 20. jubilejas gadu.Senākais posms – 14. gadsimts – koncertā būs pārstāvēts ar viduslaiku franču dzejnieka un komponista Gijoma de Mašo (Guillaume de Machaut) radītās polifoniskās “Dievmātes mesas” (Messe de Nostre Dame) daļām. Mesa, kas izskan kā slavinājums un cildinājums Dievam, ir viens no ievērojamākajiem viduslaiku un visas reliģiskās mūzikas darbiem. Gijoms de Mašo, būdams Ars nova (jaunā māksla) stilistiskā perioda pārstāvis, savās dziesmās un motetēs saistīja viduslaiku trubadūru tradīcijas ar jauno polifonijas mākslu. Vissenākā franču četrbalsīgā ''Dievmātes mesa'', kas uzrakstīta par godu Kārļa V kronēšanai 1364. gadā, ir pirmais zināmais viena komponista skaņdarbs, kas ietver visas mesas daļas.

20. gadsimts iezīmēsies ar angļu komponista Bendžamina Britena (Benjamin Britten) 1942. gadā tapušo skaņdarbu “A Ceremony of Carols”, kurā teksts saglabāts viduslaiku angļu valodā. Vairākdaļīgo sacerējumu daudzveidīgu padarīs gan kora, gan solo dziedājumi, gan arfas skanējums, sola M.Baltkalne.

21. gadsimta noskaņas atainosies latviešu komponista Valta Pūces dziesmu ciklā  “Ziemas ceļi” ar Amandas Aizpurietes dzejas vārdiem, kurā vienlaikus ar smeldzi savīsies gaišas cerības un svētku prieks. Skaņdarba muzikālās noskaņas bagātinās stīgu trio izpildījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja