Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kārtējā apokalipse

Rīgā uzstāsies somu čellisti Apocalyptica

Pēc garajām Lieldienu brīvdienām svētku garša nemazināsies labas, kaut arī smagnējas mūzikas cienītājiem - 14.aprīļa vakarā Arēnā Rīga uzstāsies somu čellistu grupa Apocalyptica. Lai arī šī mūziķu apvienība Rīgā pabijusi vairākkārt, nav iemesla koncertu neapmeklēt. Apocalyptica redzēt ir vērts kā pierādījumu, ka arī tradicionālie akadēmiskie instrumenti spēj radīt īstu roka gaisotni - mūziķi uz skatuves ir gluži kā satrakojušās vētras materializācija.

Domājams, Apocalyptica vārds nupat jau vairs īpašus komentārus neprasa - kopš 1993.gada, kad Helsinku Sibēliusa Mūzikas akadēmijas studenti Eika Topinens, Pāvo Lojonens, Makss Lilja un Antero Manninens apvienojās, lai ar akadēmiskajiem mūzikas in­strumentiem izspēlētu visnotaļ mūsdienīgas melodijas, daudz ūdeņu aiztecējis un mūziķi snieguši vairāk nekā tūkstoti koncertu vai visās pasaules malās. Visticamāk, atgādinājumi par pirmajiem ar Metallica kaverversiju palīdzību spertajiem soļiem apnikuši ne tikai pašiem mūziķiem, bet arī klausītājiem, taču fakts nav noliedzams - sākotnēji smagās mūzikas cienītāji paši bija nedaudz nobijušies, kā gan publika uztvers kulta grupas hitus čellu skaņās, bet rezultāts pārsteidza pašus un tika pamanīts pasaulē. Debijas albums Plays Metallica by Four Cellos, kurā ietvertas astoņas Metallica dziesmas jaunās skaņās, pasaulē tika pārdots vairāk nekā miljons eksemplāros. Arī nākamajā albumā Inquisition Symphony tika iekļautas vairākas Metallica un grupu Faith No More, Sepultura un Pantera dziesmu kaverversijas, taču albumam īpašu raksturu piešķīra grupas Apocalyptica, precīzāk, Eikas Topinena, trīs sarakstītās dziesmas. Turpmāko gadu gaitā tapa arī citi studijas albumi, kuros veiksmīgās proporcijās tika ierakstītas gan citu mūziķu, gan pašu sacerētas melodijas. Mainījās grupas sastāvs: vispirms aizgāja Antero, kura vietā stājās Pertu Kivilakso. Vēlāk atvadījās arī Makss Lilja, taču grupai pievienojās bun­dzinieks Miko Sirens, kuru apmēram pēc 200 kopā nospēlētiem koncertiem atlikušie trīs čellisti beidzot atzina par pilntiesīgu grupas dalībnieku.

Jaunu pagriezienu Apoca­lyp­ti­ca muzikālajā taciņā iezīmēja albumi Reflections un Apocalyp­tica. Tie izraisīja pretrunīgu viedokļu un atsauksmju gūzmu gan no mūzikas kritiķu, gan grupas fanu vidus. Un kā nu ne - 2003.gadā ierakstītajā Reflections skanēja tikai oriģinālskaņdarbi, turklāt atsevišķās dziesmās bungu partijas iespēlēja Slayer bundzinieks Deivs Lombardo (koncertos gan spēlēja M.Sirens), bet otrajā, ­2005.gadā izdotajā grupas vārdā nodēvētajā albumā tika pieaicināta vesela plejāde viesmūziķu, to skaitā Ville Valo (HIM) un Lauri Ilonens (The Rasmus).

Arī jaunākajā veikumā Worlds Collide skan gan pašu somu čellistu, gan citu mūziķu sarakstītas dziesmas, īpašu uzmanību vērts pievērst Deivida Bovija kompozīcijas Heroes vācu valodas versijai Helden, kurā vokāla lomu uzņēmies cits muzikālais smagsvars - Rammstein solists Tils Lindemans. Savukārt Rīgas koncertā vokāli koncertu kuplinās visnotaļ interesanta persona - ekscentriskās somu grupas Leningrad Cowboys līderis, amerikāņu izcelsmes soms Tipe Džonsons.

***

Eika Topinens telefonintervijā Džeinai Tamuļevičai

Labrīt, Eika! Pulkstenis ir desmit rītā, vai nebija grūti pamosties?

Esmu nomodā jau kādu laiciņu, parasti ceļos vēl agrāk - jāved bērni uz skolu. Vēlāk plānoju iztīrīt studiju, patrenēties spēlēt, kā arī nodarboties ar sportu. Ārā ir tik pelēka diena, ka neko citu darīt negribas.

Jūs Rīgā ieradīsities ceturto vai pat piekto reizi… Mēģināju skaitīt, bet skaits nojuka.

Var gadīties, ka piekto, es tiešām pats neatceros. Ja godīgi, es tiešām brīnījos, ka mūs atkal aicina uz Rīgu - pēdējo reizi te spēlējām ne tik sen. Taču, ja koncerta organizatori ir nolēmuši, ka mūs šeit gaidīs, - lieliski.

Cik atceros, iepriekšējos koncertos Latvijas publika mūs uzņēma ļoti silti, visas uzstāšanās reizes bija lieliskas, un man palikušas vislabākās atmiņas.

Vai jūs tiešām Rīgas koncertā spēlēsiet dziesmas, ko vēl neviens nav dzirdējis, - no jaunā albuma?

Kurš tad jums to teica? (Smejas.) Mēs tikko kā esam sākuši rakstīt jaunās dziesmas, tiešām nevaru apsolīt, ka kāda no tām skanēs arī Rīgā.

Pēdējo singlu jūs ierakstījāt, sadarbojoties ar Ādamu Gontjē
(Three Days Grace). Vai plānojat, ka arī Rīgas koncertā piedalīsies viesmākslinieki?

Šoreiz nē. Mums šī joprojām ir albuma World Collide turneja, pagājušā gada decembrī pabeidzām ar to apbraukāt Amerikas Savienotās Valstis.

Vai vari vairāk pastāstīt par jauno albumu?

Neko daudz, paši vēl īsti nezinām, kas sanāks. Pamazām sākam rakstīt dziesmas, taču darbu studijā sāksim tikai gada beigās. Visticamāk, jaunais albums iznāks nākamā gada pavasarī. Bet droši vien turpināsim pieaicināt arī viesmāksliniekus, nekāds konkrēts lēmums gan joprojām nav pieņemts. Vispirms kaut ko uzrakstīsim, tad arī paskatīsimies.

Paldies par sarunu! Gai­dī­sim jūs Rīgā.

***

Apocalyptica Arēnā Rīga

14.IV 19.30. Biļetes Ls 18-25 Biļešu servisa kasēs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja