Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

KDi lasi: Lielais vilnis Cēsīs ir klāt

Jaunā Vidzemes koncertzāle, kura svinīgi tiks atklāta sestdien, 31. maijā, publikai piedāvās daudzveidību ar uzsvaru uz laikmetīgo mākslu

Jēga ir pavisam vienkārša – jaunā koncertzāle Cēsīs ir uzbūvēta, lai padarītu cilvēku dzīvi un tās emocionālo kvalitāti labāku, – pārtverts jaunās daudzfunkcionālās Vidzemes koncertzāles vadības birojā pēdējo darbu steigā pirms atklāšanas un jautāts, kā jaunajai koncertzālei ierakstīties Vidzemes reģiona un visas Latvijas kultūras kartē, atbild viens no tās tapšanas galvenajiem iniciatoriem aktieris un Cēsu uzņēmējs, Vidzemes koncertzāles valdes priekšsēdētājs Juris Žagars. Esam te uzkūlušies diezgan saspringtā brīdī – viss vēl tiek kārtots, koncertzālē mazgā milzīgos logus, trijās mazajās zālēs – kamerzālē, ērģeļzālē un kino/teātra zālē – izvieto aprīkojumu. Izstāžu zālē jau gaida izrādīšanai atvēlētās gleznas no arhitekta Ulda Pīlēna biroja kolekcijas (Ulda Pīlēna birojs UPB būvēja jauno koncertzāli).

Stiklotās biroju piebūves nama augšstāvā, no kura paveras lieliska pilsētas panorāmas ainava, tieši patlaban top sarežģīts pārskats. Notiek Eiropas projekta pārbaude, jo koncertzāles finansējuma lauvas tiesa – 7,4 miljoni latu – nākusi no Eiropas Reģionālā fonda ar Cēsu novada pašvaldības un valsts līdzfinansējumu. Arhitekta Jura Pogas projektētajā namā, kura jaunā, mūsdienīgā telpa un dizains pārliecinoši saaudzēti ar simtgadīgo, 1913. gadā celto Viesīgās biedrības namu un tā interjera vēsturiskajām detaļām, sestdien, 31. maijā, pulcēsies atklāšanas koncerta klausītāji, taču daži jau pagājušajā svētdienā Andra Veismaņa vadītā Vidzemes kamerorķestra sniegtajā akustikas izmēģinājuma koncertā ir paspējuši novērtēt akustikas meistara Andra Zabrauska veidoto Lielās zāles skanējumu.

Nu jau mēnesi te pilnā sparā strādā Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola. Līdz ar mūzikas skolu šeit ieradušās arī savulaik skolai dāvinātās ērģeles, kuras 1999. gadā tika atvestas no Lībekas un tagad stāv vienā no trim Vidzemes koncertzāles mazajām zālēm. Skolas bibliotēkā gan saule karsē kā peklē – vēl jānoregulē ventilācijas sistēma, arī daļa grāmatu nav pat izsaiņotas. Gaitenī sastopam viegli nervozējošus jauniešus, kuri kārto solfedžo eksāmenu, – viss notiek! 

Ineses Lūsiņas rakstu par Vidzemes koncertzāli lasi 29.maija KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja