Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Koncertā Teātra namā “Jūras vārti” pirmo reizi skanēs jaunais koncertflīģelis

Simfoniskā koncertā Ventspils teātra namā “Jūras vārti” 6.februārī pirmo reizi skanēs jaunais "Steinway" koncertflīģelis, ko pašvaldības uzņēmums "Kurzemes filharmonija" iegādājusies ar Ventspils domes finansiālu atbalstu, informēja "Kurzemes filharmonijas" producente Iveta Ērkšķe. Iespēja pirmajam koncertēt uz šī jaunā instrumenta dota jaunajam pianistam no Krievijas Antonam Ļahovskim, kurš pērn ieguva Grand Prix J.

Vītola 5. Starptautiskajā pianistu konkursā Rīgā un jau ir uzstājies "Jūras vārtu" jaunajā zālē, par kuru teicis atzinīgus vārdus. Antons Ļahovskis jaunā koncertflīģeļa atklāšanas koncertā muzicēs kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Ūlu Rūdneru no Zviedrijas.

"Pagājušā gada nogalē pasaulslavenās firmas"Steinway & Sons" klavieru ražotnē Hamburgā iegādājāmies 96 tūkstošus eiro vērtu instrumentu, kāds šobrīd jau tiek izmantots lielākajās akadēmiskās mūzikas koncertzālēs Latvijā un pasaulē. Kurzemē šādas klases flīģelis ir pirmais un pagaidām vienīgais," stāsta I.Ērkšķe. Hamburgā koncertflīģeli Ventspils teātra namam izvēlējās ērģeļmeistars Jānis Kalniņš kopā ar Latvijas Mūzikas akadēmijas profesoru, pianistu Jāni Maļecki, kurš jaunās klavieres vērtē kā ipašas, salidzinājumā ar Latvijā citiem Latvijā nesen iepirktajiem koncertinstrumentiem. "Četrdesmit minūtēs bija pilnigi skaidrs, kurš instruments mūs burtiski apbūra. Patiesi apbrīnojama skaņas amplitūda, atsaucība visdažādākajiem pieskārieniem un vieglums, ar kuru šis instruments reaģē un klausa katrai vēlmei, katram nodomam. "Jūras vārtu" zālei tas ir brīnišķīgs ieguvums un iespēja turpmāk dzirdēt izcilus pianistus," vērtē J.Maļeckis. Viņš uzsvēra, ka "labas klavieres vilina pianistus ar skanējuma iespējām, tāpat kā sirēnu dziesmas vilināja Odiseju."

Arī J. Kalniņš uzskata, ka no deviņiem izvēlei piedāvātajiem instrumentiem izraudzīts patiešām labākais – "lieliski nostrādāts, ar dzidru un reizē sulīgu skanējumu, kā arī lielu potenciālu nākotnē. Man kā meistaram ir prieks par katru lielisku instrumentu, kas ienāk apritē, jo mūslaikos pārāk bieži esam devalvējuši skaņu kā tādu un apmierināmies ar dažādiem surogātiem digitālo instrumentu veidā. Jaunais flīģelis ir viens no paraugiem, kur var dzirdēt kas tad ir īsts klavieru skanējums un ko no tā var dabūt ārā!" Kā norāda J.Kalniņš, "priecājoties par brīnišķīgu mūziku un slavējot izpildītājus, bieži vien tiek piemirsts, ka vislabākais mūziķis nespēs adekvāti realizēt savas ieceres un interpretēt skaņdarbā ielikto bez atbilstoša mūzikas instrumenta. Jaunais "Steinway" koncertflīģelis šinī ziņā paver praktiski neierobežotas iespējas. Es personiski šī flīģeļa skanējumu dzirdu kā īpaši piemērotu romantiķu un impresionistu skaņdarbiem." Viņam gribētos, lai pie šī instrumenta tiktu arī  Ventspils mūzikas vidusskolas pianisti un ja izveidotos tradīcija jaunajiem pianistiem savus gala eksāmenus spēlēt kā koncertu. "Es ļoti ceru, ka jaunais koncertflīģelis tādējādi iedvesmos Ventspils topošos mūziķus un dos impulsu arī klausītājiem iedziļināties klaviermūzikas skaistumā,» komentē Jānis Kalniņš.

Jaunā koncertflīģeļa atklāšanas koncertā 6.februārī skanēs Ludviga van Bēthovena 7.simfonija un Fantāzija korim, klavierēm  un orķestrim, kā arī uvertīra no Franča Šūberta baleta “Rozamunde”. Kā īpašs veltījums jaunajam instrumentam un ventspilniekiem būs A.Ļahovska sagatavots pārsteigums, kas šobrīd vēl netiek atklāts. Koncertā muzicēs arī Elīna Volkmane  (soprāns) Baiba Berķe (alts) Viesturs Jansons (tenors) un  Pauls Putniņš (bass).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja