Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Koncertzāle Cēsis desmito jubileju svin ar mūzikas šedevriem un lieliskiem solistiem

Ar svētku lielkoncertu sestdien, 21. septembrī, koncertzāle Cēsis atzīmēs desmito pastāvēšanas gadadienu

Programma izcels koncertzāles spilgtākās atpazīstamības zīmes – čella skanējumu Dvoržāka opusā spāņu virtuoza Pablo Ferandesa sniegumā un latviešu komponista Pētera Vaska mūziku – meditāciju Vientuļais eņģelis izcilās vijolnieces Vinetas Sareikas lasījumā. Savukārt zāles akustiskais krāšņums tiks uzburts Bēthovena muzikālajā fantāzijā vērienīgam mūziķu sastāvam – pianists Daumants Liepiņš, operas solisti, koris Kamēr… un Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Tadeuša Voicehovska vadībā.

“Šis koncertzālei Cēsis īpašais vakars ir kvintesence tām vērtībām, kurām esam sekojuši un kalpojuši visus desmit radošos gadus. Te nav vieta pelēcībai, viduvējībai, te mirdz talants, izcilība, augsts profesionālisms, neizsīkstošs radošums un lielu personību starojums. Tādēļ koncertzāles mūzikas un mākslas desmitgadi izgaismojam ar notikumiem, kas ikvienam saistās ar tās vārdu,” atklāj koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

Jubilejas koncerta pirmā daļa būs veltīta koncertzāles radītā, Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā vienīgā starptautiskā festivāla Čello Cēsis desmitajai gadskārtai – dzirdēsim čehu romantiķa Antonīna Dvoržāka Koncertu čellam ar orķestri siminorā, ko raksturo spilgts skaņu gleznu tēlojums un krāšņa instrumentācija. Opuss, kas vairāk nekā simts gadus pēc tapšanas apstiprina savu nepārspēta šedevra statusu.

Šo čella lielkoncertu atskaņos spāņu čellists Pablo Ferandess (Pablo Ferrández) - XV Starptautiskā Čaikovska konkursa uzvarētājs un SONY Classical ekskluzīvais mākslinieks. Viņš ir kļuvis par čella fenomenu un vienu no pieprasītākajiem savas paaudzes instrumentālistiem. Kā raksta žurnāls El Pais, Ferandesam "piemīt viss: tehnika, kaislība, solista gars, izteiksmīgums un šarms”. Dvoržāka čellkoncerta atskaņojumā Cēsīs pie Liepājas simfoniskā orķestra diriģenta pults - poļu maestro Tadeušs Voicehovskis.

Vakara otrajā daļā simbolisks veltījums koncertzāles otrajai raksturzīmei – ikgadējam festivālam Pētera Vaska mūzikas aprīlis, un ciešajai sadarbībai ar pasaulē atskaņotāko latviešu komponistu, tuvu koncertzāles draugu Pēteri Vasku. Svētku vakarā izcilās latviešu vijolnieces Vinetas Sareikas un Liepājas simfoniskā orķestra lasījumā skanēs Meditācija vijolei un stīginstrumentu orķestrim Vientuļais eņģelis – skaņdarbu, kas aizved klausītāju pārdomu pasaulē. Šķietami nebeidzamo solovijoles melodiju, kas uzvijas plašos augstumos, balsta stīginstrumentu orķestra sanoši skaņulauki. Ticam, ka Vinetas Sareikas lasījumā darbs izskanēs brīnišķīgi! "Viņa zina, kā neatvairāmā veidā padarīt mirkli cēlu - ar grāciju un skaistumu, kas smeldz," (Tagesspiegel).

Sareikas daudzpusīgā karjera aptver plašu darbību klāstu – izcila soliste, kamermūziķe, Artemis Quartet dalībniece, pedagoģe un pirmā sieviete, kas ieņem koncertmeistares amatu Berlīnes filharmonijas orķestra vēsturē.

Savukārt desmitās jubilejas koncerta kulminācijā – mūzikas dižgara Ludviga van Bēthovena Fantāzija korim, klavierēm un orķestrim. Opuss, kas ir kā himna visām mākslām, un kā priekšvēstnesis komponista daiļrades vēlīnākiem meistardarbiem - Odai priekam un Devītajai simfonija.

Fantāzijas atskaņojumā piedalīsies viens no atzītākajiem jaunās paaudzes latviešu pianistiem, vasaras sākumā aizvadītā Gēzas Andas Starptautiskā pianistu konkursa laureāts Daumants Liepiņš, koris Kamēr…, solisti – Jolanta Strikaite-Lapiņa, Ieva Parša, Rihards Mačanovskis, Artjoms Safronovs, Patriks Kārlis Stepe, Maija Beatrise Punka un Liepājas simfoniskais orķestris.

Ērtākai nokļūšanai uz koncertu no Rīgas uz Cēsīm tiek organizēts īpašs autobuss, uz kuru biļetes iespējams iegādātie atsevišķi.

Koncertzāle Cēsis savas durvis vēra 2014. gada 31. maijā, kuplinot Latvijas reģionālo koncertzāļu - Latgales vēstniecība Gors, Liepājas koncertzāle Lielais dzintars, Ventspils koncertzāle Latvija, pulku. Savā mākslinieciskajā darbībā un satura veidošanā vadoties pēc trim pamatprincipiem - izcilība, unikalitāte un laikmetīgums, dažādās mūzikas un mākslas formās aizvadītos desmit gadus esam centušies rosināt mūsu apmeklētājus domāt, izzināt, līdzpārdzīvot, just un ārpus ikdienišķā gūt jaunas emocijas un jaunu enerģiju.

Biļetes uz koncertu Koncertzāles Cēsis jubileja. Čello Cēsis, Vasks un fantāzija korim, kā arī biļetes uz autobusu Rīga-Cēsis-Rīga nopērkamas Koncertzāles Cēsis kasē, Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja