Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Lappuse Geringa grāmatā

5.Starptautisko Kārla Davidova čellistu konkursu Kuldīgā vērtēs un tajā muzicēs čellists Dāvids Geringa

Dāvids Gerings ieradās, pasitis padusē čellu, taču šoreiz to nespēlēs. Pirmoreiz Latvijā viņu redzēsim diriģenta ampluā, vadot konkursa finālu Kuldīgas kultūras centrā 2.maijā un laureātu koncertu Lielajā ģildē 3.maijā pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģenta pults. Viesis šopavasar Latvijā atgriezīsies vēl divas reizes: lai sniegtu kamermūzikas koncertu festivālā O,Vācija! Mazajā ģildē 15.maijā un lai jūnija sākumā muzicētu kopā ar pianisti Laumu Skridi, jaunu dāņu vijolnieku un tikko izveidotu Baltijas jauniešu filharmonisko orķestri, kurā diriģenta Kristjena Jervi vadībā spēlēs mūziķi no 10 Baltijas jūras valstīm.

Geringa grāmata


Lietuvā dzimušais mūziķis, viens no leģendārā Mstislava Rostropoviča skolniekiem Maskavas konservatorijā, kopš 1975.gada dzīvo Vācijā un popularizējis Austrumeiropas komponistu mūziku. Daudziem tā bija pirmā iespēja tapt sadzirdētiem aiz dzelzs aizkara. Arī Pēterim Vaskam, kura Grāmatu čellam Gerings Vīnē atskaņoja zīmīgajās 1989.gada dienās, kad tika grauta Berlīnes siena. Drīz pēc tam viņš pasūtīja un 1993.gadā Berlīnē pirmatskaņoja P.Vaska čella koncertu, viņš ir atskaņojis arī vairākus Romualda Kalsona skaņdarbus. Tikko nācis klajā Rostropoviča piemiņai veltīts ierakstu albums ar viņam veltītiem darbiem, to vidū arī R.Kalsona Alūzija diviem čelliem, čellistu ansamblim un sitaminstrumentiem. Drīz kla-­

jā nāks P.Vaska mūzikas albums, kurā Gerings no jauna ierakstījis Grāmatu čellam so­lo. Tas esot viens no Geringa iemīļotākajiem skaņdarbiem.

"Reiz, kad to nospēlēju, pie manis pienāca Berlīnes radio pārstāvis: ziniet, mēs gribētu steidzami pasūtīt čella koncertu. Kuram komponistam jūs to piedāvātu? Atbildēju, ka Pēterim Vaskam. Producents nopriecājās, jo arī viņš esot domājis par Vasku," atceras Dāvids Geringas, kurš gadu pēc pirmatskaņojuma Berlīnē nospēlēja jauno opusu arī Latvijā. Tas bija laiks, kad viņš pēc 18 gadu prombūtnes pirmoreiz atgriezās Lietuvā, kur sniedz meistarklases un jau daudzus komponistus mudinājis rakstīt čellam. Viesis smej, ka tieši koncertceļojumos dzimtenē un kaimiņos Latvijā lielu jautrību arvien mēdzot sagādāt viņa uzvārds, kuru afišās nez kādēļ spītīgi, aplami raksta gluži kā Hitlera armijas gaisa spēku virspavēlnieka Hermaņa Vilhelma Gēringa vārdu.

Profesors — students


Profesora internacionāli raibajā čella klasē Berlīnes Mūzikas akadēmijā pašlaik studē arī talants no Latvijas, iepriekšējā K.Davidova konkursa laureāts Ruslans Viļenskis. Tikko 14.aprīlī Mūzikas akadēmijā Viļņā Dāvids Gerings svinīgi inaugurēts Goda profesora titulā — ietērpts togā un greznots ar īpašo galvasrotu. Taču viņš šo godu apvienojis ar atgriešanos studenta statusā, kurā nesen ar augstskolas orķestri muzicējis Katovicē.

"Jau divdesmit gadu diriģēju dažādus orķestrus ne tikai Eiropā, bet arī Japānā un Ķīnā. Taču ilgi viss balstījās uz simpātijām pret mani kā labu mūziķi. Sapratu, ka tā negribu. Vēlos būt profesionāls diriģents orķestra priekšā un vērsos pēc palīdzības pie maestro Joza Domarka. Viņa vadībā sagatavotās programmas rezultāts ir tas, ka tagad esmu Kiušu simfoniskā orķestra Japānā galvenais viesdiriģents. Tagad oficiāli mācos pie Domarka Lietuvas Mūzikas akadēmijā," ievērojamais čellists saka ar lepnumu. "Man tā ir iedvesmojoša atjaunotne un milzīga laime. Atkal jūtos kā skolas gados, sevišķi tāpēc, ka Domarks diriģēja koncertu, kurā pirmoreiz mūžā spēlēju ar orķestri!" stāsta 62 gadus vecais students, un piebilst: "Par laimi esmu stažieris un man nav pie savas kolēģes Audrones Nekrošienes jākārto eksāmenu par Vāgnera tetraloģiju. Tur gan es izgāztos!"

Ierodoties Latvijā tieši no "pasaules čellu galvaspilsētas" Kronbergas, kur muzicējis koncertā skolotāja Rostropoviča piemiņai, viesim līdzi ir 247 gadus vecais, itāļu meista­ra Gvadanīni darinātais čells, vismīļākais viņa 12 instrumentu kolekcijā. Viņš to glāsta kā sievieti: "Mana princese!" Kad to jaunībā rādījis Rostropovičam, skolotājs teicis: "ja ne tu, tad nopirkšu es! Ak trūkst naudas? Nu, vecīt, divām lietām ir jābūt personiskām: sievai un čellam!" Uzticīgā pieķeršanās "princesei" netraucē Geringam eksperimentēt ar elektroniskajiem instrumentiem. Viens no firmas Yamaha elektroniskā čella modeļiem Silent Electric Cello pat izgatavots speciāli viņam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja