Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvijas mūzikas Ābolu ķocis. 7. oktobris.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerts, diriģents Andris Nelsons, soliste pianiste Jeļena Baškirova. Lielajā ģildē 3.X Armands Znotiņš Koncerts, kuram var piemērot paša diriģenta izteikto frāzi "griestu nav un nevajag". Līdztekus tam — konvencionālā programma nesa maz pārsteigumu.

Bēthovena 4.klavierkoncertā — meistara ne pašā interesantākajā darbā — solistes nemaldīgā virtuozitāte un vijīgais frāzējums radīja patiesu cieņu — vienlaikus arī nostalģiskas ilgas pēc Svjatoslava Rihtera vai Vladimira Horovica. Mālera 1.simfonijas lasījums daudzējādā ziņā izsauca apbrīnu, jūtot diriģenta profesionalitātes un emocionālo dotību spēcīgo iedarbību uz orķestri, — arī šeit izpaudās spriega un kontrastaina muzicēšana, vienlīdz spilgta gan tembrāli bagātīgajos stīgu tembros, gan arī precīzajā un skanīgajā pūšaminstrumentu spēlē. Apvienojumā ar loģiski pārdomātu muzikālās domas plūdumu un intensīvu māksliniecisko izjūtu pasauli šis atskaņojums nenoliedzami ir augsts orķestra un diriģenta sasniegums. Divas nelielas iebildes — Nelsona diriģētajās Mālera interpretācijās ir izdevies sastapties arī ar saistošāku formas arhitektoniku, un ironija (simfonijas trešajā daļā) tomēr nav LNSO stiprākā puse. **** Orests Silabriedis Divas koncerta daļas un divi atšķirīgi rezultāti. Bēthovens nebija veiksme. Soliste nepārsniedza mazliet paplūdušas un tehniskā ziņā intuitīvas mājas muzicēšanas līmeni ? la salons kādā Čehova lugā. Nevēlos sektantiski apelēt pie nepieciešamības Bēthovenu allaž spēlēt akurāt uz āmuriņklavierēm (kaut gan tā ir vislabāk), taču gan no solista, gan diriģenta viedokļa tik ļoti nestrukturētu Bēthovenu ir grūti un neinteresanti klausīties. Andra Nelsona un šādas mūzikas vibrācijas acīmredzami nesaskan. Cita lieta — Mālers. Holeriska ebreju jaunekļa Pirmās simfonijas bangojumus Nelsons lasīja aizrautīgi un arhitektoniski pārliecinoši. Orķestris, ja neņemam vērā palaikam dzirdamās intonatīvās nesaderības starp grupām, bija teicams partneris diriģenta ilustratīvajai kvēlei. Par neaizmirstamu notikumu koncerts tomēr nekļuva. ***Inese Lūsiņa Izcils koncerts, ko elpu aizraujošā, emocionāli spilgtā un tēlaini krāšņā piedzīvojumā vērta diriģenta un orķestra dedzīgais muzicēšanas azarts, kādu še gadās sastapt reti. Turklāt arī orķestra tehniskās kvalitātes nepievīla (izņemot "aizsmakušo" mežragu, bet tas šoreiz pat netraucēja). A.Nelsons un J.Baškirova ir viens otra cienīgi interpretācijas Meistari. Bēthovena 4.klavierkoncerta lasījumā suģestēja gan dziļā koncentrācija, gan romantiskā impulsivitāte. Saskaņa radošā brīvībā, nemaz nerunājot par J.Baškirovas izkopto pianisma toni un intonāciju, arī piedevās nospēlētajā Des Abends no R.Šūmaņa Fantastisko skaņdarbu cikla. Īpašs paldies viņiem par klavierkoncerta 2.daļu kā konsekventu divu paralēlu pasauļu atklāsmi, kurā klavieres izspēlē vientulību. G.Mālera 1.simfonija tverta dinamiski, asociatīvi bagāti, līdz taustāmībai tēlaini un sulīgā nacionālā kolorītā. Pašam teju dejojot un lidojot uz diriģenta podesta, A.Nelsonam izdevās simfonijā ielikt pilnu dzīves spektru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja