Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks mūsdienu mūzikas festivāls deciBels

No 22. februāra līdz 2. martam piekto reizi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks mūsdienu mūzikas festivāls deciBels, informēja festivāla pārstāve Annija Bičule.

Festivālu 22. februārī plkst. 18 atklās etīžu izrāde Malka, kurā sastopas tēlotājmāksla, horeogrāfija, teātra māksla un mūzika. Daiļo mākslu studenti no Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA), Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) un Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA)ar dažādām izpratnēm par dramaturģiju, vēstījumu un skatuvi sakausējuši idejas vienotā kopdarbā – etīdēs, kam tematiski caurvijas vārdi un jēdzieni, kuros ierasts runāt par mūziku – amplitūdā no terminiem līdz mūziķu žargonam.

Etīžu tapšanu pārraudzīja māksliniece Rūta Briede, komponists Rolands Kronlaks, džeza mūziķis Indriķis Veitners, horeogrāfe Olga Žitluhina un režisore Māra Ķimele. Etīžu izrāde apskatāma kustībā, dodoties no viena punkta uz nākamo. Ieeja bez maksas.

Viens no spilgtākajiem festivāla akcentiem būs divi Berlīnes skaļruņu orķestra (BLO) koncerti 26. februārī plkst. 18 un 20 Akadēmijas Lielajā zālē.

Tradicionāli mēs domājam par skaļruni kā ierīci, kas padara mūziku skaļāku, taču skaļruņu orķestra koncepcijā tie tiek apskatīti kā mūzikas instrumenti. Tīri tehniski, tā ir nestandarta daudzkanālu sistēma, kurā skaļruņi tiek izkārtoti pa visu telpu tā, lai izveidotu koncertzāles izmēra mūzikas instrumentu. Rezultāts ir ļoti fascinējošs – mūzika aptver publiku, kustas pa dažādām vietām telpā mainot skanējuma krāsas un apveidus. Koncertā tiks izmantoti aptuveni 25 dažāda izmēra skaļruņi.

Skaļruņu orķestris atskaņos divas programmas – pirmajā skanēs Berlīnē dzīvojošo komponistu Sebastjana Vajankūra, Maltes Gīzena, Roberto Fausti, Andas Krīeziu, Džovanni Vergas) darbi, otrajā programmā Latvijas pirmatskaņojums – minimālisma pamatlicēja Terija Railija meistardarbs Persian Surgery Dervishes (1971/72) elektriskajām ērģelēm un aizturu sistēmai. To atskaņos kanādiešu komponists un taustiņinstrumentālists Sebstjans Vajankūrs un Malte Gīsens (skaņu režija).

BLO apvienība izveidota 2010. gadā un tajā sadarbojas jaunās mūzikas institūta KLANGZEITORT pārstāvji no divām Berlīnes mūzikas augstskolām – Mākslu universitātes un Hansa Eislera Mūzikas augstskolas. BLO atskaņo galvenokārt akusmātiskus darbus, tostarp elektroakustiskās mūzikas žanra klasiķus.

27. februāra pirmais koncerts plkst. 18 būs veltīts sitaminstrumentu mūzikai, kuru pārvaldīs Guntars Freibergs un Juris Āzers. Koncerta Poliritmijas centrālā figūra būs Latvijā jau iepazītais argentīniešu autors Alehandro Vinjao (viņa mūzika ir skanējusi gan jaunās mūzikas festivālā Arēna, gan arī Latvijas Radio kora programmā Greed). Viņš uzskatāms par savas paaudzes vienu no ievērojamākajiem Dienvidamerikas komponistiem.

Līdzās Vinjao darbiem izskanēs divi pirmatskaņojumi, kurus gatavo kompozīcijas studenti Marina Vidmonte un Edgars Mākens.

Šī vakara turpinājums, plkst. 19.30, mūs ievedīs meditatīvās noskaņās. Programmā Jana Tīrsena cikls klavierēm EUSA, kuru atskaņos profesors Juris Kalnciems. Līdzīgi kā vairākos citos Tīrsena darbos, EUSA iedvesmas avots ir Bretaņas daba, mistiskā Uesānas sala, kas atrodas netālu no Bretaņas un ir vistālākais Francijas Ziemeļrietumu punkts. Tīrsena oriģinālajā albumā klaviermūziku pavada ļoti delikāts skaņas dizains, veidots no apstrādātiem dabas ierakstiem. Jaunus skaņu dizainus, kuri izskanēs kā starpspēles starp klavierdarbiem, veidojusi kompozīcijas studente Alise Rancāne.

28. februārī plkst. 18 deciBelā uzstāsies JVLMA jauktais koris. Programmā kompozīcijas studentu un izvēles kompozīciju studējošo darbi. Gatavošanās koncertam norit ilgākā laika periodā, katram kompozīcijas studentam piesaistot divus jaunos diriģentus. JVLMA prakses nedēļās notiek dažādi pasākumi, piemēram, iesaistot jaunos komponistus jauktā kora sastāvā kā dziedātājus, lai viņus labāk integrētu kora rakstības smalkumos. 

28. februārī plkst. 20 aicinām uz Elektroakustisko nakti JVLMA Akmens zālē. Izskanēs pavisam nesen plašāku uzmanību ieguvušās mākslinieces Martas SmiLgas uzstāšanās, kura lieliski pārvalda modulāro sintezatoru skanējumu.Tāpat šajā naktī uzstāsies Tbilisi konservatorijas rektors, saksofonists un elektroniķis Rezo Kiknadze.

1. martā plkst. 19 viens no nozīmīgākajiem notikumiem deciBela vēsturē – valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga uzstāšanās Normunda Šnē vadībā, kā arī festivāla viesu, Nīderlandē dzīvojošā zviedru komponista, labāko laikmetīgās mūzikas ansambļu pieprasītā Klāsa Torštensona un soprāna Šarlotes Rideikas viesošanās. Sinfonietta Rīga un Šarlotes Rideikas atskaņojumā dzirdēsim smalkjūtīgi rakstīto pēdējo daļu no Kristīnas cikla, kuru orķestris ar solisti pirmatskaņoja 2018. gada maijā vairākās Nīderlandes pilsētās. Būs arī komponistes Evijas Skuķes un viena kompozīcijas studenta jaundarbs. Sinfoniettas Rīga un festivāla mākslinieciskā vadība izvēlēsies starp skaņdarbiem, kurus rakstījušas talantīgās, daudzsološās komponistes Agita Reķe, Alise Rancāne, Marita Semjonova un Oļesja Kozlovska. Ieeja koncertā brīva.

Festivāla ietvaros Klāss Torštensons un Šarlote Rideika sniegs arī meistarklases kompozīcijas un vokālās mākslas studentiem.

Festivāla noslēgumā  – etnodžeza koncerts ETHNO+JAZZ. Vol.5., Rīgas mākslas telpā 2. marta vakarā  plkst. 18. Šogad gatavošanās koncertam noris zem “arhīvu” zīmes, jo jaunie mūziķi iedvesmu smeļas pētot latviešu folkloras krātuves un Bellacord plašu digitālos arhīvus.

Biļetes iepriekšpārdošanā nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs, www.bilesuparadize.lv vai stundu pirms koncerta norises vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja