Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Latvijas mūziķi ar panākumiem snieguši Latvijas valsts proklamēšanas svētkiem veltītu koncertu Parīzē

Latvijas mūziķi — flautiste Ilona Meija, klarnetists Egīls Šēfers un pianiste Dzintra Erliha pēc Latvijas vēstniecības Francijā uzaicinājuma sniedza koncertu Parīzē —  veltījumu Latvijas Proklamēšanas gadadienai. Koncerts notika iespaidīgajā, 1676. gadā uzbūvētajā Invalīdu namā, Lielajā salonā (Hotel des Invalides, Grand salon), kas šodien ir viena no galvenajām koncertzālēm Parīzē.

Luijs XIV šo ēku kompleksu uzcēla gan kā patversmi ievainotajiem un bez pajumtes palikušajiem kara veterāniem, gan kā pieminekli savai varenībai. Mirdzoši zeltītais kupols kompleksa centrā vainago Saules karaļa Doma baznīcu, kas ir Napoleona Bonaparta pēdējā atdusas vieta. Savukārt Sv.Luija Invalīdu nama kapelā 1837.gadā notika Hektora Luija Berlioza Rekviēma pirmatskaņojums. Lielais salons ir Parīzē viena no ievērojamākajām koncertzālēm, tajā uzstājušies daudzi pasaules slaveni mūziķi, tostarp arī Gidons Krēmers. Latviešu māksliniekus publika uzņēma ļoti sirsnīgi, īpaši augstu novērtējot latviešu mūzikas atskaņojumu – Lūcijas Garūtas, Jāņa Mediņa, Jēkaba Mediņa, Pētera Plakida un citu komponistu darbus. Kā stāsta Dz. Erliha, Imanta Zemzara “Balss” klarnetei solo Egīla Šēfera izpildījumā izpelnījās ilgus aplausus, mūziķim liekot pat vairākas reizes nākt uz skatuves. Koncerta programmā tika iekļauti arī latviešu komponistu jaundarbi: skanēja Santas Bušs Transparent klavierēm solo, kā arī Anitras Tumševicas “Gaiss un Gaisma”  (“L`Air et la lumiere”) alta flautai un klavierēm. Abas komponistes bija arī klāt Parīzes pirmatskaņojumā un izpelnījās neviltotu publikas atzinību.

Arī nākamajā gadā mūziķi pievērsīs pastiprinātu uzmanību latviešu mūzikas propagandēšanai Latvijā un ārzemēs: martā Dzintrai Erlihai paredzēta koncertu turneja Kanādā, prezentējot tikko izdoto kompaktdisku Tilts pār jūrām  / The bridge over the seas, kas veltīts Tālivalža Ķeniņa piemiņai.  Savukārt duetā ar Ilonu Meiju pianiste ieskaņos jaunu kompaktdisku “No klasikas līdz mūsdienām,” kurā skanēs tikai latviešu komponistu darbi – Jāņa Mediņa, Pētera Plakida, Pētera Vaska, Imanta Zemzara, u.c. komponistu skaņdarbi, tostarp arī vairāki jaundarbi, kas veltīti tieši šim duetam.


Bildē (no kreisās): Santa Bušs, Dzintra Erliha, Sanita Pavļuta-Deslandes (Latvijas vēstniece Francijā), Egīls Šēfers, Ilona Meija, Anitra Tumševica.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja