Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Latvijas Nacionālajā operā top Žaka Ofenbaha operas Hofmaņa stāsti jauniestudējums

Latvijas Nacionālajā operā 26. septembrī pirmizrāde gaidāma sezonas pirmajam jauniestudējumam – Žaka Ofenbaha operai Hofmaņa stāsti, kas top franču diriģenta Frederika Šaslēna muzikālajā vadībā un Aika Karapetjana režijā

Uzveduma scenogrāfs ir Miķelis Fišers, kostīmu māksliniece – Kristīne Pasternaka, horeogrāfe – Linda Mīļā, gaismu mākslinieks – Euģenijus Sabaļausks.

Titullomu jauniestudējumā atveidos ievērojamais itāļu tenors Džordžo Berrudži un Latvijas Nacionālās operas solists Artjoms Safronovs. Lomās – Rihards Mačanovskis (Lindorfs/Kopeliuss/Mirakls/Dapertuto), Štepānka Pučālkova vai Laura Grecka (Mūza/Niklauss), Annija Kristiāna Ādamsone vai Inga Šļubovska-Kancēviča (Olimpija), Jūlija Vasiļjeva vai Inna Kločko (Antonija), Dana Bramane vai Tatjana Trenogina (Džuljeta) un citi.

Žaka Ofenbaha fantastiskā opera krāšņi izspēlē vācu romantisma rakstnieka Ernsta  Teodora Amadeja Hofmaņa stāstu motīvus. Operas titulvaronis Hofmanis atceras gadījumus, kad ir bijis kvēli iemīlējies: graciozajā Olimpijā, kas izrādījās zinātnisks izgudrojums, nevis dzīva sieviete; smagi slimajā Antonijā, kuru nogalināja viņas aizraušanās ar vokālo mākslu; un kurtizānē Džuljetā, kuras interese par Hofmani bija savtīga un ātri gaistoša.

Hofmaņa stāsti pirmizrādi piedzīvoja 1881. gada februārī Parīzes Komiskajā operā – četrus mēnešus pēc Žaka Ofenbaha nāves. Latvijas Nacionālajā operā līdz šim Hofmaņa stāsti iestudēti četras reizes – 1923., 1938., 1954. un 1982. gadā.

"Šai operai piemīt īsta burvestības vara, valdzinājums, kuru rada Ofenbaha muzikālā ģenialitāte,” operu Hofmaņa stāsti raksturo Frederiks Šaslēns, kurš nesen veidojis šis operas jauniestudējumus arī Drēzdenes Zempera operā un Milānas Teatro alla Scala.

“Mūsu interpretācijā Hofmanis operas prologā vairs nav radošās krīzes nomocīts romantisku tekstu autors, bet gan mūsdienu cilvēks – mākslas darbu kolekcionārs. Kopdzīve ar mīļoto sievieti, operdziedātāju Stellu, nav izdevusies paša Hofmaņa vainas dēļ. Hofmanis, viņa kaķis Niklauss un sāncensis Lindorfs halucinogēno sēņu ietekmē dodas ceļojumā, kas ļauj iepazīt bezapziņā apslēpto. Stāsti par Olimpiju, Antoniju un Džuljetu atspoguļo dažādu laikmetu un mākslas stilus,” stāsta režisors Aiks Karapetjans, kura mērķis ir šo operu padarīt mazliet komiskāku, eksperimentējot ar dažādiem žanriem: komēdiju, traģēdiju un melodrāmu.

Sarunas pirms pirmizrādes par operu Hofmaņa stāsti LNOB Jaunajā zālē notiks 23. septembrī 18.30. Programmā: tikšanās ar radošo grupu, muzikāli priekšnesumi un operas vēsturnieka Mikus Čežes audiovizuāla lekcija Vingrinājumi savtīguma mākslā.

Nākamās izrādes 29. septembrī, 4. un 6. oktobrī un 20. novembrī, 10. janvārī, 29. martā, 9. maijā un 12. jūnijā.

Biļetes var iegādāties LNOB kasē un internetā: https://www.opera.lv/lv/izrade/hofmana-stasti/


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja