Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvijas Radio koris laiž klajā jaunu CD “Krusta dancis”

Sadarbībā ar komponistu Uģi Prauliņu, dramaturgu Uģi Brikmani un etnomūziķi Ilgu Reiznieci Latvijas Radio koris īsi pirms Ziemassvētkiem laiž klajā jaunu mūsdienu tautas mūzikas albumu “Krusta dancis”.


Sākotnēji iecerēts kā uzvedums, “Krusta dancis” CD formātā iegūlis ar dainu tekstiem, kurus pēc Ilgas Reiznieces izvēlētām Jāņa Veseļa latvju teiksmu vārsmām libretā vienkopus likuši Uģis Prauliņš, Uģis Brikmanis un Ilga Reizniece. „Retais ir spējis iedziļināties dainu pasaulē, retais ir spējis izjust un padarīt laikabiedriem saprotamāku mūsu senču garīgo vidi,” saka Ilga Reizniece.


Albuma sešpadsmit kompozīcijas uzbur mistēriju, kurā noteicoša loma ir baltu tautu mītiskās pasaules skatījuma būtiskajai sastāvdaļai – veļu kultam, cilvēka un dabas vienotībai, reinkarnācijai, dzīves un dabas cikliskumam. Tā sākas ar likteņa iejaukšanos cilvēka dzīvē, nežēlīgi sadragājot jauno ļaužu sapņus. Jūra veic savu darbu, mūžība ņem savu tiesu, lai krusta danča gājums vērptos pēc viņas prāta.


“Krusta danci” skaņās izvērpuši grupas “Iļģi” vadītāja Ilga Reizniece un komponists Uģis Prauliņš. „Ilgas Reiznieces entuziasms, pieredze un laikmetīgums radījis pilnīgi jaunu muzicēšanas veidu ar latvisku enerģiju un izjūtu. Nenomierināmais meklētājs Sigvards Kļava allaž sola ko nebijušu, – prieks, ka šoreiz darbojamies kora balss un tautas balss līdz šim nebijušā satikšanās punktā. Neviens nezina, kas ir pareizi un kas nav pareizi,” rezumē Uģis Prauliņš.
Kopā ar Latvijas Radio kori, albuma tapšanā piedalījušies solisti Julgi Stalte, Ilga Reizniece, Ance Krauze, Jānis Šipkēvics, Kaspars Putniņš un Radio kora solistes Ieva Ezeriete, Inga Martinsone un Elīna Libauere. Grupas “Iļģi” sastāvā Ilgas Reiznieces vijolei piebalso Māra Muktupāvela akordeons, kokle un dūdas, Egona Kronberba ģitāra, Gata Gaujenieka ģīga, bungotāji Vilnis Strods un Miks Čavarts ar draugiem, bet taustiņus un stabules spēlē Uģis Prauliņš. Diriģents Sigvards Kļava.


Klausītājs var iztēlē skatīt vareno jūru un skumjo ciemu krastā. Var ļauties Jāņu nakts kaislīgajam valdzinājumam, diet pagāniski trakulīgajās bērēs, kāzās un dievainēs, gremdēties veļu valstības klusumā, kopā ar bārenīti sacelties pret likteni un izkliegt sāpes, uzgavilēt Lielajā dienā pasaulē atkal atnākušajai dzīvībai un iegūt Ziemsvētku apskaidrību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja