Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lienei Andretai Kalnciemai uzvara Petra Ebena Starptautiskajā ērģelnieku konkursā Čehijā

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrante Liene Andreta Kalnciema konkursā izcīnījusi 1. vietu un arī īpašo Petra Ebena balvu par labāko šī komponista skaņdarba interpretāciju Petra Ebena 17. Starptautiskajā ērģelnieku konkursā Čehijā. Minētais konkurss Čehijā norisinājās trīs kārtās Opavas pilsētā un tajā piedalījās 47 dalībnieki no dažādām valstīm, vecumā līdz 30 gadiem. Pēc uzvaras jaunajai latviešu ērģelniecei piedāvāts nākamgad koncertēt Opavā un arī sniegt solo koncertu Prāgas festivālā. Ērģelnieci aicina uzstāties arī uz Poliju.

«Šis bija pirmais ērģeļkonkurss manā dzīvē, turklāt savu pieteikumu nosūtīju pēdējā dienā, jo līdz pēdējam brīdim svārstījos – vai braukt?» stāsta Liene Andereta Kalnciema. «Beidzot izlēmu, ka zaudēt neko nevar un šī ir tikai iespēja izrauties no ierastās vides, iepazīties ar mūziķiem no citām valstīm un iepazīt ērģeles Čehijā. Milzīgs bija mans pārsteigums ka spēlēšu finālā, uz kuru izvirzīja tikai trīs ērģelniekus. Tagad āķis ir lūpā, domāju piedalīties vēl arī citur. Iepazinos ar autoritātēm ērģeļmūzikas pasaulē un meklēšu iespējas doties uz viņu meistarklasēm,» mūziķe dalās savās konkursa izjūtās un guvumos. Tagad viņa priecājas, ka «ielēkusi pēdējā vilcienā»  — Lienei Andretai Kalnciemai ir 28 gadi, un tātad līdz konkursa dalībnieku vecuma limita sasniegšanai atlikuši tikai divi gadi. Balvā viņai piešķirta 50 000 Čehijas kronu (aptuveni 1500 latu) liela naudas balva, taču īpašs prieks esot par iespēju iepazīt ērģeļu dažādību, par jauniegūtajiem kontaktiem un par koncertēšanas iespējām tuvākajā nākotnē, kas ir «tieši tas, ko gribu darīt. Jūtos pagodināta, ka Petra Ebena konkursā varēju dabūt arī balvu par viņa skaņdarbu labāko interpretāciju. Viņa mūzika ir ļoti ērģeliska, man tā bija atklājums.  Biju arī ļoti pārsteigta, ka pavisam nelielās pilsētiņas Opavas konservatorijā ir vismaz 10 ērģeles. Lielas un krāšņas ērģeles atrodas pilsētas baznīcās.» Ievērojamā čehu ērģelnieka un komponista Petra Ebena (1929. — 2007.) vārdā nosauktā, ikgadējā ērģelnieku konkursa īpatnība ir arī tā, ka tas izveidots un piecpadsmit gadus notika paša komponista klātbūtnē.  

Liene Andreta Kalnciema stāsta, ka visintensīvākā bijusi konkursa pēdējā diena: no rīta bija sacensības trešā kārta, vakarā jau laureātu koncerts, bet līdz tam — koncerta mēģinājumi un intervijas Čehijas televīzijā un radio. Atklātu koncertu veidā noritējušas visas trīs konkursa kārtas: klausīties varēja nākt ikviens, kurš to vēlējās, un publikas netrūcis.

«Konkursa galarezultāts man deva 100% pārliecību, ka tas, ko es daru ērģeļmūzikas lauciņā, man noteikti jāturpina. Konkursa laikā saņēmu ļoti daudz pozitīvas emocijas- labus vārdus, komplimentus un atzinību gan no klausītājiem, gan žūrijas, kas patiešām iepriecināja. Milzīgs gandarījums arī par, ka viss izdevās tik labi, cik vien iespējams, lai arī paveikto tā pa īstam spēju aptvert tikai tagad, kad esmu atgriezusies mājās, jo konkursa laiks bija tik ļoti intensīvs, ka esot tur uz vietas, nemaz nesanāca par to domāt,» atklāja Liene Andreta Kalnciema.

Liene Andreta Kalnciema ir ērģelniece otrajā paaudzē un skolojas savas mātes, asociētās profesores Vitas Kalnciemas ērģeļklasē. Turklāt šīs ir jau viņas otrās maģistratūras studijas, jo maģistres grādu viņa vispirms ieguvusi kā pianiste. Jaunā mūziķe jau ceturto gadu ir Sv. Mārtiņa baznīcas ērģelniece, kā arī strādā par pianisti – koncertmeistari Jāz. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Mūzikas akadēmijas beigšanas eksāmenam viņa gatavo solokoncertu Rīgas Domā. «Konkurss Opavā bija starptautisks apliecinājums tam, ka Liene spēlē labi. Konkurence bija ļoti spēcīga — sacensības līderu vidū bija arī čehu ērģelnieks, kurš studē Štutgartē pie viena no Eiropas ievērojamākajiem ērģelniekiem — Ludgera Lomana, un tikai 19 gadus vecs, bet neparasti talantīgs ungāru mūziķis,» stāsta asoc. profesore Vita Kalnciema. Žūrijas locekļi viņai slavējuši Lieni Andretu Kalnciemu par to, ka viņas spēle bijusi ļoti personiska, ka muzicējot viņa «izliek dvēseli.» Tieši šī muzicēšanas kvalitāte bijusi izšķirošā, nosakot konkursa uzvarētāju.        


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja