Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Liepājā atskaņos kantora Perles kantāti

Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcā svētdien, 10.oktobrī plkst.18 piedaloties Rīgas Baha korim un orķestrim „Collegium Musicum Riga” notiks Liepājas kantora Johana Traugota Perles kantātes „98. psalms” mūsdienu pirmatskaņojums. Šī kantāte te iepriekš skanējusi tikai 18.gadsimtā. Kā stāsta Rīgas Baha projektu vadītāja Aija Liepiņa, Perle bijis ilggadējs Sv.

Trīsvienības baznīcas kantors un šis pagaidām ir vienīgais skaņdarbs, kurš saglabājies līdz mūsu dienām. 18.gadsimtā kantāti atskaņoja līdz ar citiem tā laika izcilāko komponistu darbiem, kurus kanrtors Perle rūpīgi pārrakstījis un atskaņojis gan Sv. Trīsvienības, gan Sv. Annas baznīcās. Šo skaņdarbu pirms desmit gadiem kad diriģents un kora mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs atrada Liepājas kantorāta mūzikas kolekcijā, kas ilgus gadus bija atradusies paslēpta ērģeļu prospekta iekšienē - citiem vārdiem, notis atrastas grūti pieejama ērģeļu "skapja" dziļumos.

Koncertā īpašs notikums būs Kurzemes Hercoga kapelmeistara Johana Ādama Hillera kantātes „Taa 100.Dzeesma” atskaņojums. Šī ir pirmā latviešu valodā atskaņotā kantāte solistiem, korim un orķestrim un to toreiz rosinājusi tieši Liepājas Sv. Annas latviešu draudze, nežēlojot šim nolūkam nedz pūles, nedz naudu darba tapšanai un atskaņošanai 1789.gadā. M.Kupčs uzsver, ka kantāte dienas gaismu ieraudzījusi vēl vismaz simts gadus pirms latviešu profesionālās mūzikas oficiālajiem pirmsākumiem. "Tā ir ļoti skaista, melodiska, un īpašu krāsu tam piedod klasicisma mūzikas valodā tērptais 100.psalma latviešu teksts, kas pilnībā atbilst Glika Bībeles tulkojuma 2.izdevuma versijai, kas tika izdota 1739.gadā un līdz pat nākamajam izdevumam bija plaši lietota visā Latvijā. Par Hilleru, kā diriģentu un komponistu sajūsminājās arī Kurzemes hercogs Pēteris Bīrons, un 18.gadsimta beigās piedāvāja viņam kļūt par Kurzemes Hercogistes kapelmeistaru,"stāsta M.Kupčs. 
Koncerta programmas vadmotīvs ir mūzika Liepājā, Kurzemes Hercogistē un Latvijā 1580 – 1790, to izpildīs Rīgas Baha koris un Baroka orķestris „Collegium Musicum Riga”, diriģenta Māra Kupča vadībā.
Ieeja koncertā ir par ziedojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja