Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

LNO gatavojas prestižām viesizrādēm Honkongā

2009.gada februārī Latvijas Nacionālās operā ar divām izrādēm – Georga Frīdriha Hendeļa Alčīnu un Dmitrija Šostakoviča Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta – dosies uz lielāko Āzijas mākslu festivālu Honkongas Mākslu festivālu, informē Latvijas Nacionālās operas sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva. Līdz 2008.gada nogalei LNO piedāvā noskatīties abas šīs izrādes ar izcilu dziedātāju ansambli.

Tikai divas reizes šajā sezonā būs skatāma G.F.Hendeļa opera Alčīna. 27.novembrī titullomu dziedās Inga Kalna, Rudžēro lomu Sergejs Jēgers, bet Bradamantes lomā debitēs Baiba Berķe. 18.decembra izrādes solistu ansamblis piedalīsies 2009.gada Honkongas Mākslu festivālā - dziedās plašu starptautisku atzinību guvušais soprāns Emma Bella un spilgts jaunās paaudzes kontrtenors Kristofers Einslijs. E.Bella pēc uzvaras K.Ferērs konkursā 1998.gadā tika uzaicināta uz titullomu Hendeļa operā Rodelinda Glainbornas festivālā, vēlāk sekoja darbs Berlīnes Komische Opera, Anglijas Nacionālajā operā, Parīzes Nacionālajā operā u.c. Viena no viņas labākajām lomām ir tieši Alčīna.

K.Einslijs – vairāku vokālistu konkursu uzvarētājs – ir jaunās dziedātāju paaudzes viens no vadošajiem Hendeļa operu un oratoriju interpretiem. Hendeļa operas Poro interpretācija 2007.gada Londonas Hendeļa festivālā izraisīja īstu popularitātes lavīnu.

Alčīnas pirmizrāde LNO notika 1998. gada aprīlī, atjaunojuma pirmizrāde - 2007.gada augustā. 1998. gadā iestudējuma radošā komanda saņēma Lielo mūzikas balvu par mākslinieciski spilgtu un mūsdienīgu operas iestudējumu. Iestudējuma viesizrādes Krievijā – Kaļiņingradā un īpaši Krievijas Lielajā teātrī – izraisīja pozitīvu kritikas un publikas atzinību. 2008.gada maijā izrāde viesojās Valjadolidas Teatro CALDERON (Spānija).

30.novembrī vienīgo reizi sezonā pirms nozīmīgajām viesizrādēm Hongkongā tiks rādīta Dm.Šostakoviča opera Mcenskas arpiņķa lēdija Makbeta, kurā titullomā debitēs Natālija Krēsliņa. N.Krēsliņa Katerinas lomu dziedās arī viesizrāžu laikā Honkongā. Latviešu izcelsmes soprāns pēc piedalīšanās M. Gļinkas vokālistu konkursā 1999. gadā kļuvusi par Maskavas Jaunās Operas (Novaja Opera) solisti. Debija uz Latvijas Nacionālās operas skatuves notika 2007.gadā operā Traviata. LNO dziedājusi arī Dž.Verdi operā Masku balle Amēlijas lomu, Čo-čo-sanu, Kņazieni operā Nāra.

Režisora Andreja Žagara izrāde Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta viesizrādēs pabijusi gan Itālijā, gan Krievijā uz Lielā teātra skatuves 2008.gadā.

Honkongas Mākslu festivāls notiek kopš 1973.gada, tika dibināts pēc dažu privātpersonu iniciatīvas, lai popularizētu pilsētu kā megapoli ar strauju attīstību. Šogad festivāls, kura uzmanības lokā katru gadu ir gandrīz visu skatuves žanru – opera, dramatiskais teātris, akadēmiskā un džeza mūzika u.c.- izcilākie sasniegumi, noris 32 dienas, kuru laikā tiks rādītas 150 izrādes, ko piedāvā 37 kompānijas (29 ārvalstu, 8 no Honkongas). Festivāla budžets ir 78 milj. dolāru, no kuriem valsts ieguldījums ir 19 mlj. dolāru. 2009.gada Honkongas festivāls lepojas ar tādiem viesiem kā Vācu simfoniskais orķestris ar Ingo Mecmaheru pie diriģenta pults, vienu no izcilākajiem baroka mūzikas interpretiem diriģentu, klavesīnistu un ērģelnieku Tonu Kopmanu un Amsterdamas baroka orķestris, diriģents Bernārs Haitinks un Čikāgas Simfoniskais orķestris, Igaunijas Filharmonijas kamerkoris u.c. Festivāla mājaslapas adrese: www.hk.artsfestival.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja