Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

LNSO sezonu piesaka kā ceļa sākumu

"Es vēlos, lai LNSO kļūtu pazīstams Eiropā, lai par šo orķestri Rīgā zinātu un ar to sadarbotos ievērojami diriģenti un solisti. Tas ir pats galvenais, ko vēlos panākt mūsu nākamajos trijos kopīgā darba gados. Es arī vēlos, lai, nopērkot biļeti uz LNSO koncertu, klausītājam būtu pārliecība, ka viņš baudīs visaugstāko, Latvijā nepārspējamas kvalitātes māksliniecisko līmeni," tā savus galvenos darba mērķus definēja Karels Marks Šišons, kurš ar nākamo sezonu būs LNSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs.

Biļetes uz LNSO nākamās sezonas koncertiem ir nopērkamas jau tagad.

"Lai pasaulē par LNSO zinātu, pie mums jāaicina tādi solisti un diriģenti, kuri ir starptautiskajā apritē, lai sadarbība paaugstinātu LNSO un koncertu kvalitāti. Īpaši svarīgi ir diriģenti. Esmu pārliecināts, ka orķestra līmeņa izaugsmi nosaka muzicēšana nevis paša tā galvenā diriģenta vadībā, bet gan — kas to diriģē laikā, kad viņš ir prom," uzsvēra K.M.Šišons.

Pēc viņa izvēles diriģēt

LNSO nākamajā sezonā uzaicināti diriģenti Kristofs Eberle, Hartmūts Hēnhens un Žerārs Korstens. Koncertu Krievu mūzikas pērles 27.novembrī piekritis diriģēt ievērojamais meistars no Krievijas Jurijs Simonovs. Ar īpašu rūpību top komponista Ādolfa Skultes simtgadei veltīts koncerts (29.oktobrī), kurā Andra Vecumnieka vadībā tiks atskaņota 2.simfonija Ave Sol solistiem, korim un orķestrim.

Pats K.M.Šišons, kurš pie LNSO diriģenta pults piektdien, 15.maijā, Lielajā ģildē noslēgs simfonisko ziemas koncertsezonu ar Džuzepes Verdi Rekviēmu (piedalīsies VAK Latvija, LNO kora grupa, starptautiski pazīstami solisti — Mišela Kraidere, Jeļena Batukova, Ēriks Fennels un Egīls Siliņš), nākamajā sezonā gatavos sešas koncertprogrammas. Viņa diriģētajā sezonas atklāšanas koncertā Jauna ceļa sākums 25.septembrī solists būs pasaulslavenais vijolnieks rīdzinieks Gidons Krēmers un pirmatskaņojumu piedzīvos Andra Dzenīša jaundarbs Postlūdija. Ledus. Savukārt sezonas noslēgumam (2009.gada 13., 14.maijā) top jauns Romualda Kalsona opuss, koncertu solists būs pasaulslavenais latviešu pianists Vestards Šimkus.

Jaunā sezona sola gan saviļņojošus pārsteigumus (Jaungada programmā spāņu sarsuelu garā K.M.Šišons iesaistījis Latvijā vēl nedzirdētus dziedātājus), gan gaidītas tikšanās ar iemīļotu mūziku un māksliniekiem. Mūsu pasaulē slavenā operdīva Elīna Garanča dziedās M.Ravela un R.Štrausa mūzikas programmā kopā ar diviem izciliem soprāniem — Kristīni Opolais un Frančesku Pārku (25. un 27.februārī). Kristīne Opolais būs galvenā varone Dīvu vakarā 30.aprīlī, kurā piedalīsies arī flautiste Dita Krenberga un arfiste Patrīcija Karčāni. Nākamās sezonas operas koncertuzvedumam Šišons izvēlējies Vinčenco Bellīni operu Puritāņi, kurā dziedās strauji uzlecošā operzvaigzne latviešu soprāns Marina Rebeka (15., 17.aprīlī).

Pie orķestra viesosies izcilā latviešu vijolniece Vineta Sareika (11.XII), altists Maksims Risanovs, čellisti Kristīne Blaumane (19., 20.XII) un Aleksandrs Kņazevs (23.X), jaunais latviešu pianists Andrejs Osokins (27.XI) un pat dīdžejs (DJ Monsta 16.X).

Vēl šomēnes, 29.maijā, LNSO muzicēs arī Dzintaru koncertzāles atklāšanas koncertā un Jūrmalā atgriezīsies vasaras vidū (19.jūlijā) ar Raimonda Paula Klasikas un džeza rapsodiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja