Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

LNSO vadošo mūziķu slimības dēļ sezonas noslēgumkoncertā Māleru aizstās ar Brāmsa simfoniju

Ar lielu nožēlu daru zināmu, ka mums nācies mainīt Latvijas simfoniskās koncertsezonas noslēgumsesonas programmu: Gustava Mālera 1. simfonijas vietā atskaņosim Johannesa Brāmsa 2. simfoniju. Iemesls ir tas, ka ir saslimuši vairāki vadošo pūšaminstrumentu grupu mūziķi, bet Mālera simfonijas atskaņošanai  nepieciešams īpaši liels metāla un koka pūšaminstrumentu grupu sastāvs, preses konferencē paziņoja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons.

Pārējā programmas daļa - L. van Bēthovena Trešais klavierkoncerts, kura solists būs pianists Vestards Šimkus, un Andra Dzenīša jaundarba„Prelūdija. Gaisma” pasaules pirmatskaņojums saglabājas nemainīga.

Diriģents paskaidroja, ka Mālera simfonijas atskaņošanai ir nepieciešams īpaši liels metāla un koka pūšaminstrumentu sastāvs, taču mums Latvijā patlaban ļoti trūkst mežradznieku un obojistu. Ja divi obojisti izkrīt no ierindas, kļūst neiespējami nodrošināt augsta līmeņa sniegumu. Man bija jāizvēlas, pieaicināt viesmūziķus no ārzemēm, par kuru kvalitāti neesmu drošs, vai iztikt ar mūsu pašu mūziķiem, izvēloties partitūru, kuru šajā situācijā varam nospēlēt tiešām labi.  Es izvēlējos garantēt augstu kvalitāti. Vienkāršākais lēmums, protams, būtu spēlēt Mālera simfoniju, taču pareizais lēmums tomēr ir spēlēt Brāmsu.

Šāds lēmums pieņemts arī tāpēc, ka šo koncertu ierakstīs Latvijas Televīzija un Latvijas Radio, kura savā 3. programmā "Klasika" piedāvās koncerta tiešraidi, savukārt ierakstu pārraidīs 9 valstīs starptautiskajā Eiroradio sadarbības sistēmā. Latvijas Televīzijā šo koncertu piedāvās 5. jūnijā plkst.21.30 vakarā. Šāda iespēja rasta ar Hipo Fondu finansiālu atbalstu, pavēstīja orķestra direktore Ilze Paidere- Staķe.  Viņa arī paziņoja, ka meklēs iespējas Mālera 1. simfonijas atskaņojumu iekļautu kādā no nākamās koncertsezonas notikumiem.

Kā jau iepriekš ziņots, LNSO sezonas noslēgumkoncerti K.M.Šišona vadībā notiks Rīgā, Lielajā ģildē 18. un 19. maijā plkst.19 Šo programmu orķestris un pianists pēc tam nospēlēs arī divos vieskoncertos Igaunijā - Pērnavā (20.V) un Tallinā (21.V), kur tos diriģēs K. M. Šišona asistents Nobuaki Nakata (Japāna).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja