Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Maijā Rīgā uzstāsies eksperimentālās mūzikas projekti SABIWA un bela

Maijā Rīgā notiks divi eksperimentālās mūzikas koncerti, kuros uzstāsies taivāniešu-vācu projekts SABIWA, kā arī korejiešu-vācu projekts bela, informēja festivāla Skaņu mežs pārstāvji.

Abos koncertos mūziķi prezentēs jaunas koncertprogrammas, kas radītas sadarbībā ar Latvijas mūziķiem. Koncertus rīko nepieradinātās mūzikas biedrība Skaņu mežs, kā arī novatoriskajai mūzikai veltītā platforma SHAPE+, ko atbalsta Eiropas Savienība. Pasākumi ir daļa no koncertsērijas 1-2 cauri!, ko atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome. 

 22. maijā bārā Aleponija (Ernesta Birznieka-Upīša ielā 22) uzstāsies SABIWA sadarbībā ar pašmāju mūziķiem Posverdad Trax un Sarmu Gabrēnu. Koncerta sākums plkst. 20.00. 

 Medijs A Closer Listen par SABIWA raksta: “No visiem mūziķiem, kuru daiļradi esam recenzējuši šajā mājaslapā, SABIWA ir pati eklektiskākā. Viņas mūzikas daudzveidība ir neticama, robežojoties no ambientās mūzikas līdz “gabber” un folkmūzikai vienā albumā.”

Tikmēr medijs PopMatters viņas estētisko stāju rezumē: "SABIWA Taivānas etnisko grupu tradicionālās mūzikas formas ievij savādā, elastīgā “konkrētajā mūzikā”. SABIWA paļaujas uz Taivānas dabas skaistumu un tradīcijām, lai radītu ierakstu, kas izvairās no komfortablas kategorizēšanas un apbalvo tos, kas šo mūziku uzmanīgi noklausīsies vairākkārt.” Šie vārdi ir sacīti par mūziķes ierakstu Island no.16 - Memories of Future Landscapes, ko 2023. gadā laidis klajā leibls Phantom Limb. 

Šajā koncertā SABIWA sadarbosies ar latviešu eksperimentālajiem mūziķiem Posverdad Trax un Sarmu Gabrēnu.

Posverdad Trax ir Andreja Zālīša starpžanru elektroniskās mūzikas projekts. Zālītis iepriekš darbojies tādos uz trokšņu mūziku vērstos projektos kā PuseH PuseW, Pro Statik/Andriksons un Streets of Sex, savukārt 2020. gada oktobrī projekta Posverdad Trax debijas ierakstu The Neutral Sin publicēja ievērojamā eksperimentālās elektroniskās mūzikas izdevniecība Opal Tapes. 

Čelliste un elektroniskā mūziķe Sarma Gabrēna savulaik tikusi raksturota kā “skaņu burve”. Viņa sastrādājas ar skaņu māksliniekiem, rakstniekiem un performanču māksliniekiem, un ir arī grupas Grab sastāvā. Daba, īpaši mežs, ir liels Sarmas iedvesmas avots, un mūziķe bilst, ka ar skaņu palīdzību cenšas atgādināt klausītājiem par to saikni ar visu dzīvo. 

 

23. maijā kultūrtelpā Smilga (Eduarda Smiļģa ielā 34A) uzstāsies bela sadarbībā ar mākslinieci Līgu Stibi un igauņu-latviešu eksperimentālo vokālisti Eleonoru Kampi. Koncerta sākums plkst. 20.00. 

 bela ir Berlīnē bāzēts korejiešu mūzikas un performanču mākslas projekts, kas apvieno korejiešu tradicionālās mūzikas un post-klubu mūzikas elementus ar melnmetālam raksturīgiem vokāliem. bela īstenoto radošo sadarbību vidū ir tūre ar avangarda čellisti Okjunu Lī (Okkyung Lee) un kopīgi pasākumi ar trokšņu mūziķi Pharmakon un perkusionistu Eli Kesleru (Eli Keszler). bela priekšnesumi notikuši tādos festivālos kā CTM Berlīnē, Unsound Krakovā un Rewire Hāgā. 

bela debijas albumu Noise and Cries 12. aprīlī kopīgiem spēkiem publicējuši izdevniecība Subtext un festivāls Unsound. Medijs The Quietus par ierakstu raksta: "Šī ir pirmā reize, kad ierakstā dzirdama bela balss. Un kas par balsi! [..] Šis rūciens atgādina aizmiguša pūķa pakāpenisko atmošanos, kas mūs ieskauj un pasargā savā dārdoņā."

Priekšnesums kultūrtelpā Smilga būs īpašs, jo tas notiks bez apskaņojuma - bela sastrādāsies ar vizuālo mākslinieci Līgu Stibi un igauņu-latviešu eksperimentālo vokālisti Eleonoru Kampi. Tiks pētīts privātā un publiskā pretnostatījums, kas pārveidots disonējošos, izdomātos stāstos, veido asociāciju ar Freida definēto unheimlich jēdzienu, kur labi pazīstamais kļūst stindzinoši biedējošs un izplūst robeža starp fantāziju un realitāti. Performanti, izmantojot balsi un elpu, radīs trokšņus, kas iemiesos atrasto objektu atmiņas, tos atgriežot no aizmirstības. Vizuāliem skaņas objektiem mijiedarbojoties ar performantu balsi un kustību, skatītāji tiks rosināti domāt par piederību, saknēm un vietas atmiņu.

Eleonora Kampe, pazīstama arī kā eleOnora, praktizē netradicionālas vokālās tehnikas un attīsta savu balsi kopš 2010. gada. Viņa darbojas gan kā solomāksliniece, gan kā dalībniece brīvās improvizācijas duetos Road To Saturn un Tencu/eleOnora. Izceļams ir arī viņas eksperimentālā blūza projekts Ringhold. 

Šī gada oktobrī Kampes pirmo soloalbumu - ierakstu tuuljamuud - publicēja britu izdevniecība Cruel Nature Records. 

Kampe ir starp tiem Baltijas avangarda mūziķiem, kam izdodas uzturēt starptautisku reputāciju - viņas mūziku atskaņojuši, piemēram, radiostacijas BBC3 raidījumi Late Junction un Freeness. 

Līga Stibe ir māksliniece, kas savā vizuālajā komunikācijā izmanto digitālo un analogo fotogrāfiju, fotogrammas, atrastas fotogrāfijas, fotofilmas un objektus. Pēta robežas starp privāto un publisko, intīmo un atsvešināto. Interesējas par varas, seksualitātes un sabiedrības attiecībām. Šobrīd eksperimentē ar fotogrāfisku darbu skulpturālām formām un materialitāti. 

Gan bela, gan SABIWA ir Eiropas Savienības atbalstītās novatoriskajai mūzikai un audiovizuālajai mākslai veltītās platformas SHAPE+ mākslinieki. 

Iepriekš minētajos koncertos radītie priekšnesumi sākotnēji tiks izstrādāti bela un SABIWA ar SHAPE+ dalību īstenotajās rezidencēs organizācijas MABOCA galerijā Visuma centrs 2 (Poruka ielā 4, Madonā). To prezentācijas koncerti notiks 18. maijā. Vairāk informācijas par šo Skaņu meža un SHAPE+ sadarbību ar MABOCA atrodams: https://maboca.lv/lv/ 

Biļetes uz abiem koncertiem iespējams iegādāties www.bilesuserviss.lv

Vairāk informācijas par priekšnesumiem Rīgā: www.skanumezs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja