Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mīla no pirmā meldiņa

Austriešu džeza ansamblis Dobrek Bistro šovakar uzstāsies Rīgā Lielajā ģildē

Kad poļu akordeonists Kšištofs Dobreks un krievu vijolnieks Maskavas konservatorijas absolvents Aļoša Bizs satikās mūzikla Vijolnieks uz jumta mēģinājumos Vīnē, viņiem uzreiz kļuva skaidrs, ka nākotnē abi strādās kopā. Tā bija draudzība no pirmā meldiņa. Iesākumā mūziķi "sadziedājās" Burgtheater ansamblī, spēlējot pavadījumu Marijai Billai Acoustic Drive Orchestra sastāvā. Drīz viņi atrada kopīgu, turklāt savpatnu mūzikas valodu. Tā balstīta bagātīgajā, neizsmeļamajā avotā, kas vēl aizvien ir dažādu tautu etniskās saknes. Kad viņiem piebiedrojās vēl divi izcili mūziķi — sitaminstrumentālists Luiss Ribeiro un basists Saša Lakners, radās ansamblis, kas šodien pazīstams ar nosaukumu Dobrek Bistro. Kā zināms, franču ieskrietuvju tipa restorāniņu "bistro" nosaukums ir pārņemts no krievu vārda bistro, kas tulkojumā nozīmē "ātri". Savukārt ansambļa Dobrek Bistro nosaukumā, kurā zīmīgi ietilpst arī tā līdera uzvārds, Dobreks apzīmējis savas spēles virtuozitātes pakāpi. Ansambļa priekšnesumos tā apvienota ar melanholisku eleganci parīziešu dejas mizetes žanrā, ko klavesīna svītās izmantoja baroka meistars Johans Sebastiāns Bahs un kas tagad tik ļoti sajūsmina Dobreku, kurš ir visu ansambļa repertuāra skaņdarbu autors.

Starp citu, ansambļa vadītājs Kšištofs Dobreks 13 gadu vecumā pameta mājas smilšainajā Bledovskas apgabalā, atstājot tur arī akordeonu, ko bija cītīgi mācījies septiņus gadus. Viņš devās uz Krakovu, lai izskolotos par fagotistu. Viendien ceļā uz konservatoriju pagadījusies čigānu mūziķu grupa, kuras spēle acumirklī mainīja Dobreka mūzikas izpratni. 1990.gadā viņš pārcēlās uz Vīni, kur atkal (pēc desmit gadu pauzes!) atsāka spēlēt akordeonu. No šī brīža iela kļuva par viņa mūzikas augstskolu, un drīz jau viņu uzaicināja spēlēt tautas un kabarē mūzikas grupā un dažādos teātros (Theater an der Wien, Theater in der Josefstadt, Burgtheater).

Mizete un Latīņamerikas salsa, tango un bosanova. Džezs, čigānu svings un klasiskas piedevas. Etniskās atbalsis no balkānu tautu, austrumzemju, ebreju un slāvu kultūrām. Tas viss ir sakausēts Dobrek Bistro mūzikā. Ansambļa dalībniekiem nepatīk, ja viņu stilu dēvē par fusion vai crossover. Viņi vēlas uzrunāt ar pašu izgudrotajām, multikulturālajām mūzikas receptēm. "Mūsu salsa skan čigāniski, džezs — ebrejiski, tango — Vīnes gaumē, bet mizete — ar krievisku piegaršu. Mūzikas pasaulē provinču nav. Tā ir viens veselums," Dobrek Bistro muzikālās virtuves noslēpumus apraksta tā "šefpavārs". Vieskoncertu Hermaņa Brauna fonds rīko ar Austrijas Republikas vēstniecību Latvijā.

***

Koncerts

Dobrek Bistro


Lielajā ģildē 9.VI plkst.19. Biļetes Ls 10—25 Biļešu serviss

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja