Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Mūzikas straumēšanas serviss Streamus. Starts bez iekšām

Jaunveidotais pašmāju mūzikas straumēšanas serviss Streamus.lv ar pakalpojumu kvalitāti nepārsteidz – neviena no tā daļām nav ne pabeigta, ne lietojama

Pirms dažiem mēnešiem, kad par darbības sākšanu Baltijā paziņoja viens no lielākajiem mūzikas straumēšanas servisiem pasaulē Spotify, daudz tika runāts ne vien par to, ka tā būs lieliska iespēja māksliniekiem sevi prezentēt globālā mērogā, bet arī par to, kādas līdz šim neapgūtas peļņas iespējas tas varētu pavērt. Paralēli asajām diskusijām, kas izraisījās par ārzemju mūzikas straumēšanas pakalpojumiem, blogosfērā populāra kļuva ideja par pašmāju straumēšanas servisu, tai skaitā par pilnveidotu doremi.lv versiju.

Šķiet, vismaz idejas līmenī straumēšana uzrunājusi arī uzņēmējus un māksliniekus, jo 7. augusta vakarā tautās tika laists nacionālais mūzikas straumēšanas serviss Streamus.lv, kura radītāju – Music Online un Tele2 pārstāvji Kalnciema kvartālā notikušajā prezentācijā nebeidza vien slavēt servisa perspektīvas, izcilās īpašības un to, cik burvīgs tas izdevies. Taču ar nonākšanu no vārdiem līdz darbiem un funkcionējošam pakalpojumam gan bija grūtāk, jo jau tajā pašā vakarā atklājās, ka nedz aplikācija, nedz tīmekļa vietne tā īsti strādāt negrib.

Streamus.lv vai Streamus.com?

Ja nosaukums Streamus jums šķiet kaut kur dzirdēts, iespējams, tas tāpēc, ka jau izmantojat Streamus spraudni savam Google Chrome pārlūkam, taču šo spraudni un nosaukumu jau labu laiku pirms "nacionālā mūzikas straumēšanas servisa" radīja ASV programmētājs Šons Andersons. Kā viņš stāsta kāda latviešu bloga komentāros, par nosaukumu sakritību informējis Streamus.lv veidotājus pirms četriem mēnešiem, taču tie neesot izrādījuši interesi par nosaukuma maiņu. Amerikānis gan sūta sveicienus un laba vēlējumus un piebilst, ka jebkura publicitāte sniedz labumu un atpazīstamību arī viņa projektam. Savukārt Streamus.lv pārstāvji savā Twitter kontā informē, ka vienādie nosaukumi ir tikai sakritība.

Lapa pazūd, aplikācija klusē

Streamus.lv pamatu veido divas daļas – tīmekļa serviss, kas pieejams, izmantojot personālo datoru, un mobilo ierīču aplikācijas, diemžēl neviena no tām nav nedz pabeigta, nedz lietojama. Jau dienu pēc servisa starta lapa, kurā ieejot lietotājam bija iespēja izveidot kontu, pieslēdzoties caur Facebook un ievadot savu tālruņa numuru, lai apliecinātu, ka viņš ir Tele2 klients, bija slēgta. Vienīgais, kas palicis publiski pieejams, – reklāmas rullītis YouTube un ikona ar iespēju ielādēt Android aplikāciju.

Tiesa, šis ierobežojums netraucēja jau laikus fiksēt, ka lapa ir tukša – nevienā apakšsadaļā nebija nedz sagatavotu tekstu, nedz attēlu, saites uz sociālo mediju kontiem veda nevis uz Streamus kontiem, bet gan sociālo mediju sākuma lapām, un daļa tukšo sadaļu virsrakstu pat nebija iztulkoti no angļu valodas.

Arī tiem lietotājiem, kas jau nekavējoties metās meklēt informāciju par premium kontu iegādi un samaksas iespējām, bija jāviļas, jo tā vien šķiet, ka cenas, samaksas veids un viss, kas saistīts ar premium pakalpojuma iegādi, vēl nav skaidrs pat pašiem servisa izveidotājiem. Kā Twitter kontā @StreamusLV ziņo pakalpojuma veidotāji, cenas noteiks Tele2.

Jau lapas pēkšņā slēgšana bija visai neveikls mirklis, taču vēl neveiklāku to padarīja klusums aplikācijā – izrādījās, ka tā vēl nav sasniegusi tādu izstrādes stadiju, lai spētu pilnvērtīgi atskaņot mūziku. Šī problēma tika novērsta jau nākamajā dienā, un nu Android lietotājiem pieejama tās uzlabotā versija, kas ļauj gan atskaņot mūziku, gan veidot atskaņošanas sarakstus, gan apskatīt savas un draugu aktualitātes.

Ja, startējot aplikāciju, atklājat, ka tā ir neierasti lēna, salīdzinot, piemēram, ar Spotify radīto, tas skaidrojams ar faktu, ka aplikācijas vietā Streamus izlēmis radīt webview tipa veidojumu, kas viedtālrunī ielādē mobilo tīmekļa vietni (streamus.lv/mobile). Tas diemžēl nozīmē, ka jāaizmirst par dažādām papildu funkcijām, kas integrētos viedtālrunī, kā arī par aplikācijas ātrdarbību.

Komunikācija sociālajos medijos uzticību nevieš

Mūsdienās jau par ierastu praksi un pat prasību kļuvis pie servisa starta nodrošināt pilvērtīgu lietotāju atbalstu ne vien caur tālruni vai epastu, bet arī populārākajos sociālās tīklošanas portālos. Tiesa, Streamus administrācija izlēmusi iet "fake it till you make it" ceļu un savu sekotāju skaitu krietni paaudzēt ar absolūti bezvērtīgu auditoriju. Mikroblogošanas vietnē Twitter.com, vairāk kā 1300 sekotāju pulka vidū diži daudz pašmāju mūzikas straumēšanas entuziastu neatrast, taču amerikāņu mājsaimnieces, reklāmas un nekustamā īpašuma tirgoņu ir at liku likām, nemaz nerunājot par džentlmeņiem no tuvajiem austrumiem un prāvu fanu pulku no Indijas.

Jāatzīst gan, ka bez šī konta publicētajiem ziņojumiem un atbildēm uz lietotāju jautājumiem nebūtu nācis gaismā arī fakts, ka "Nacionālo mūzikas straumēšanas servisu" izstrādā Igauņu IT speciālisti – acīm redzot pašmāju programmētājiem šo darbu kāda iemesla dēļ uzticēt nevarēja.

Nākotne miglā tīta

Diemžēl raksta tapšanas brīdī vēl aizvien nav skaidrs, kādā veidā būs iespējams iegādāties premium lietotāja kontu, taču noprotams, ka atšķirībā no analogiem risinājumiem Streamus.lv nebūs pieejams bezmaksas variants, kas uzspiestu reklāmas un ļautu mūziku atskaņot bez maksas. Neatbildēts paliek arī jautājums par to, tieši cik izdevīgāks māksliniekiem būs šī servisa piedāvājums salīdzinājumā ar Spotify, – ir skaidrs, ka vismaz tuvākajā gadā Streamus nespēs pavērt pašmāju māksliniekiem ceļu pie tik plašas auditorijas kā konkurējošie servisi.

Par laimi, Streamus spēj nodrošināt ko tādu, kas Spotify, Rdio un Pandora sastopams nebūs, – plašāko pašmāju skaņdarbu datubāzi. Atliek vien paturēt prātā, ka pirms servisa starta ir jāatceras to arī uztaisīt. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja