Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Mūziķi no Latvijas un ASV uzstāsies Viktora Baštika mūzikas koncertā Jura Padega piemiņai

Trimdas latviešu komponista Viktora Baštika (1912.- 2001.) vokāli instrumentālās mūzikas koncertu, kas veltīts pagājušā gada nogalē aizsaulē aizgājušā sabiedriskā darbinieka, LNO ģildes ASV priekšsēdētāja Jura Padega piemiņai trešdien 17.februārī plkst.19 Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē diriģēs Andrejs Jansons no ASV, savukārt dziedātāju vidū būs soprāns no ASV Laila Liepiņa un Ņujorkas latviešu koris, informēja Rīgas Latviešu biedrības reklāmas un informācijas koordinatore Zinta Gugane.

Latviešu mūziķiem no ASV koncertā piebiedrosies Latvijas radio kora soprāns Ieva Ezeriete, baritons Ints Teterovskis, Latvijas Nacionālās operas solists, bass Krišjānis Norvelis, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas jauktais koris, jauniešu koris "Balsis" un Latvijas Nacionālās operas kamerorķestris. Ievadvārdus teiks Arvīds Bomiks.

Juris Padegs (1931.g.23.XI Rīgā - 2009. g. 23.XII Ņujorkā), bija augstas klases jurists un viens no Ņujorkas latviešu kora pirmajiem dibinātājiem, kā arī ilggadējs kora finansu resursu gādātājs. Pateicoties viņam, piemēram, savulaik bija iespējams Karnegīhollā atskaņot Alfrēda Kalniņa operu "Baņuta". J.Padegs arī organizēja Ņujorkas Latviešu kora vēsturisko viesošanos Latvijā 1989. un 1990.gadā. Viņš bija arī viens no tiem, kuri atbalstīja V.Baštika mūzikas atskaņošanu Latvijā. V.Baštika "Rekviēms", kura izpildījums iekļauts piemiņas koncerta programmā, bija viens no J.Padega mīļākajiem darbiem. Koncertā skanēs arī V.Baštika kantāte "Ziemsvētkos" un garīgās kora dziesmas.

Latviešu komponists, ērģelnieks, diriģents un sabiedriskais darbinieks Viktors Baštiks dzimis 1912.gada 3.II Liepājas apriņķa Pērkones pagasta Skatrē, izglītību guvis Liepājā un bijis viens no J.Vītola skolniekiem Latvijas konservatorijā. Sākotnēji viņš strādājis par Grobiņas draudzes ērģelnieku, bet kopš 1944. gada darbojās emigrācijā. Viņš bija diriģents Ingolštates bēgļu nometnē Vācijā, pēc tam Roberta Zuikas vīru kora diriģents Anglijā, bet 1952.gadā pārcēlās uz dzīvi ASV. V.Baštika atstātā jaunrades mantojuma lielākā daļa ir garīgā vokālā un vokāli instrumentālā mūzika: vairākas kantātes, rekviēms. Viņš ražīgi darbojies arī kora dziesmas žanrā, kā arī ASV izdevis vairāk par 30 solodziesmu krājumu.
Biļetes uz koncertu var iegādāties RLB grāmatu galdā vai norises vietā stundu pirms koncerta par Ls 3. Pensionāriem, studentiem un skolēniem ieejas maksa Ls 1.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja