Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Noslēpies, un tevi pamanīs! Ventspils koncertzālē Latvija ar savu trio spēlēs vācu pianists Lamberts

Ventspils koncertzālē Latvija 5. oktobrī ar savu trio spēlēs vācu pianists Lamberts, kurš vienmēr uzstājas, paslēpis seju melnā dzīvnieka maskā

Dažu mūziķu koncertos papildus klausīšanās baudai visai aizraujoši ir vērot viņu ķermeņa valodu un mīmiku – kā šībrīža spilgtāko piemēru nevar nepieminēt mūsu lielisko ģitāristu Edgaru Rubeni. Vācu pianista un komponista Lamberta gadījumā katrs var gremdēties iztēles okeāna plašumos, mēģinot pēc dzirdamā uzminēt, kā ar atskaņoto skaņdarbu un atmosfēru zālē mijiedarbojas viņa sejas muskuļi, cik šodien gludi noskūta vai ar rugājiem noaugusi ir viņa seja, cik daudz skumju vai gaviļu nodod acis, lūpas vai sarauktā piere, jo parasti viņš uzstājas, seju noslēpis no melnas ādas izgatavotā un apgleznotā maskā. Varam vien minēt, vai Lamberta seja ir saspringta vai varbūt sejā ir viltīgs smīns. Vai varbūt zem maskas nemaz neslēpjas seja? Mūsdienās, kad gandrīz katram māksliniekam pieejami attēli vai video, ir apgrūtināta iespēja ļauties vienīgi mūzikai, ko nepavada vizuālais tēls.

Uzstājoties uz skatuves, pat ja tas nav teatrāls šovs vai specifiska koncertizrāde, maskas valkājis ne viens vien popa un roka skatuves pārstāvis: Eirovīzijas uzvarētāji Lordi no Somijas, rokgrupas Kiss un Slipknot, mūsu pašu grupu Reigani vai Instrumenti dalībnieki, spītīgi apgalvojot, ka viņi nav tie, ko lielākā daļa uzmanīgu klausītāju atpazina jau ar pirmo reizi. Kad šī gadsimta sākumā pirmoreiz klausījos Sigur Rós Londonā, mūziķi bija aiz skatuves priekšā aizklāta plīvura, caur kuru bija vērojami tikai silueti. Alternatīvā metāla grandi Tool parasti uzstājas pilnīgā tumsā, liela daļa industriālās scēnas pārstāvju tāpat.

Klasisko instrumentu spēles meistari parasti ar kaut ko tādu īpaši neaizraujas. Interneta avoti ziņo, ka Lamberts izlēmis uzstāties maskā, jo viņam nepatīk uzmanība, – protams, iepriekšminētie popmūzikas gadījumi bijuši vairāk kā šovs, kas piesaista vēl vairāk uzmanības nekā redzama seja. Tomēr no paša maskas valkātāja viedokļa, kā to nesenās pandēmijas laikā uz savas ādas pieredzējis katrs, piesegta seja noņem atbildību par "situācijai atbilstošu grimasi", lai nepaspruktu atplaucis smaidā nevietā, kā arī – lai neparādītos cilvēkiem rakursos un izgaismojumos, kas mazvērtības kompleksa gadījumā izceļ "nepilnības", ko nereti pamana tikai pats. Līdzīgi savas pieļautās kļūdas koncertā visvairāk pārdzīvo mūziķis, pēc tam sakostiem zobiem klausoties saviļņoto klausītāju komplimentus un kautrīgi klusējot, lai viņus nesarūgtinātu.

Koncertzālē Latvija Ventspilī 5. oktobrī gaidāmā Lamberta koncerta oficiālā informācija vēstī, ka apgleznotā un citādi izgreznotā ādas maska, kurā uzstājas pianists, nākusi no Sardīnijas, bet publicēto koncertu video vērojamas pat vairākas atšķirīgas maskas. Viena – kā sunim noļukušām ausīm – redzama, pianistam klavieru soloversijā spēlējot visu deviņdesmito gadu tīņu himnu – grupas Nirvana lielāko hitu Smells Like Teen Spirit. Kāda cita – vienkrāsaina, ar augšup kā zaķim saspicētām garām ausīm – Lamberta seju sedz, kad viņš spēlē paša kompozīcijas ar pavadošo grupu.

Trio sastāvā viņš uzstāsies arī Ventspilī – kopā ar bundzinieku Luku Marīni un kontrabasistu Fēliksu Veitu. Šī būs pirmā mūziķu viesošanās Latvijā, un viņi izpildīs savus pazīstamākos skaņdarbus, bet gan jau publika cerēs sagaidīt arī latviešiem tuvo Nirvana hitu, ko dziedājušas slavenas dažādu paaudžu dāmas – Petija Smita, Torija Eimosa, Enija Klārka jeb St. Vincent –, bet vīriešu kārtas dziedātāji tai klāt ķerties neriskē. Tomēr klavieru aranžējums ir kaut kas cits – tas īpaši izceļ Kurta Kobeina dotības sacerēt klasiski skaistas melodijas, kas, iespējams, varētu attīstīties pavisam citā lauciņā, ja viņš netiktu ievilkts rokmūzikas tīklos.

"Manas mūzikas skanējumā ir dzirdama klasiskās mūzikas ietekme, bet sirds vairāk sliecas popkultūras virzienā. Protams, kā ikviens mans vienaudzis, esmu daudz klausījies Nirvana un izjūtu gandrīz reliģiska rakstura mīlestību pret Oasis. The Beatles dziesmas dziedāju, kad vēl nepratu angļu valodu. Agrajos tīņa gados atklāju sev improvizāciju un džezu, kas atstājis vislielāko ietekmi uz mani kā pianistu, mainot arī izpratni par mūzikas radīšanu, bet dziesminieki man arī joprojām ir ļoti tuvi. Aizvien baidos uzstāties vai kļūdīties un maskā jūtos brīvāk, jo man nav jāprezentē sevi kā personību un varu pilnībā nodoties mūzikai. Tomēr ironiski, ka uzstāšanās maskā man pievērsusi vairāk uzmanības, nekā kad vēl bez tās tikko biju sācis uzstāties kā Lamberts," mūziķis atzinis intervijā ambientās, progresīvās un laikmetīgās mūzikas medijam ZoneOut.

Lamberts
Ventspils koncertzālē Latvija 5.X plkst. 17
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–25

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja