Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Notiks diriģenta Imanta Rešņa 60 gadu jubilejas koncerts

"Jau vairāk nekā pirms pusgada Latvijas koncertu direktors Guntars Ķirsis man teica, ka vēlas rosināt jauna latviešu mūzikas darba pasūtīšanu. Tas mani interesēja, jo nacionālais repertuārs klavierēm ar orķestri nav plašs un es uz latviešu mūziku vienmēr esmu nadzīgs," stāsta I.Resnis. Komponēt piekritis Juris Karlsons, un tā tapis darbs Zvaigžņoto debesu balsis.

Jau pašā sākumā nolemts, ka šīs balsis paredzētas jaunajai, talantīgajai pianistei Elīnai Bērtiņai. G.Ķirsis ierosinājis jauno opusu nospēlēt ne tikai Liepājā, bet arī Rīgā. "Tikai vēlāk, kad kolēģi sāka mani iztaujāt par jubilejas koncertu, sapratu, ka G.Ķirsis mani viltīgi ievilināja tīklā. Toties man ir liels gandarījums, ka to spēlēs Liepājas orķestris," — tā I.?Resnis, kurš necieš publiskus, grandiozus jubilāru godināšanas pasākumus.

Iesākumā par Imanta Rešņa benefici, bet vēlāk jau skaidri un gaiši par diriģenta jubilejas koncertu dēvētais koncerts notiks šovakar Rīgā Lielajā ģildē. Tajā I.Resnis muzicēs kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri. Pašam jubilāram, kuram 12.martā apritēja 60 gadu, šis vakars ir svarīgs nevis apaļās jubilejas, bet gan latviešu mūzikas skaņdarbu dēļ, kurus šovakar dzirdēsim. Diriģentam, kurš ik pa brīdim pratis uzrakt pa kādam nedzirdētam latviešu mūzikas dārgumam vai retumam (lai atceramies mūsu simfoniskās klasikas celmlauža Jurjānu Andreja mūzikas CD vai šogad ar Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu sumināto latviešu komponistu instrumentālo koncertu albumu), ir prieks par doto iespēju sagatavot apjomīgu nacionālās simfoniskās mūzikas programmu, kurā ir vienīgi Latvijas skaņražu opusi. To vidū arī Jura Karlsona jaunais klavierkoncerts, ar kura pirmatskaņojumu tika atklāts šāgada Pianisma zvaigžņu festivāls Liepājā. Tieši ar šo opusu saistīta arī Rīgas jubilejas koncerta priekšvēsture.

Diriģents šim vakaram sagatavojis Pētera Vaska simfonisko elēģiju Sala, kas Latvijā skanēs pirmoreiz, un Imanta Kalniņa 4.simfoniju, kas pirmatskaņojumā Leonīda Vīgnera vadībā klausītāju pārpildītajā Lielajā ģildē 1973.? gadā pārsteidza ar simfoniskās un rokmūzikas sintēzi. Simfonija kļuva par vairāku paaudžu kulta skaņdarbu, bet tikai retais zināja, ka tā skanēja ne tā, kā autors bija iecerējis: padomju varai bija nepieņemamas komponista romantiskās attiecības ar amerikāņu dzejnieci Kelliju Čeriju un viņas dzejas izmantošana simfonijas finālā. Dziedamo balsi simfonija atguva tikai 1997.gada maijā Detroitā, oriģinālversijas pirmatskaņojumā igauņu maestro Nēmes Jervi vadībā. Petija Kouinora, kura dziedāja solo, pēc tam piedalījās arī simfonijas oriģināla Latvijas pirmatskaņojumā I.Rešņa un Liepājas Simfoniskā orķestra lasījumā 1997.gada 18.novembrī Lielajā ģildē.

*

Klasika

Imanta Rešņa jubilejas koncerts

Soliste Elīna Bērtiņa, Liepājas Simfoniskais orķestris

Lielajā ģildē 19.III plkst.19.30

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja