Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Oranžās brīvdienas. Latviešu turbofolks uz oranžā viļņa

Enerģiskā pašmāju grupa Oranžās brīvdienas uzvar MTV jauno grupu konkursā Soundwave

Viņu ir apmēram desmit — citreiz vairāk, citreiz mazāk. Bārmenis, pazudušo atradējs, kokgāzējs, ģeologs, verifikators, žurnālists, trimmerists, datoru tīrītājs, metāla apstrādātājs… Kopā viņi veido grupu Oranžās brīvdienas, kuras sastāvs ir plūstoši mainīgs, taču kodols kopš 2000.gada ir viens — Ints Ķergalvis, kuru pārējie mīlīgi dēvē par Speisu. Konceptuāli sevi nodēvējuši par latviešu turbofolka izpildītājiem, Oranžās brīvdienas jau gadiem ir neatņemama mūzikas festivālu sastāvdaļa un tagad pirmo reizi iekaros MTV Baltijas kanālu ēteru: grupa uzvarējusi MTV rīkotajā konkursā Soundwave un tiks pie videoklipa. Un MTV jau sen ir pelnījis tik enerģisku, pozitīvu un ciniska šarma pārpildītu mūziku, ko īsti negribas ierindot nevienā žanrā, jo saklausīt var visu — no ska un regeja līdz klasiskās rokmūzikas un folkloras iezīmēm.

Pilnīga kopības sajūta

Uz sarunu ierodas vien daži no mūziķiem, par ko nesūdzos — ja vismaz desmit aizrautīgi, savas pārliecības pārņemti jaunieši sāktu runāties un stāstīt, intervija ieilgtu vismaz līdz nākamajam rītam. Oranžās brīvdienas gan norāda: kuplais pulks nebūt nav par šķērsli spēlēšanai uz jebkuras skatuves, grupa mierīgi ietilpst pat nelielajā Saksofonā. "Skatītāji saspiedušies, mēs saspiedušies viņiem pretī, pilnīga kopības sajūta," nosmej multiinstrumentālists Čaks (Kaspars Čakste). Daudzskaitlīgums netraucē saprasties — kašķi, protams, ir, kur bez tiem, taču sadzīvot var. Lielākais pārbaudījums sapratnei bijis šopavasar grupas Balkānu turnejā, taču visi atgriezušies sveiki un veseli. Tiesa gan, grupas vienotību sašķēlusi tikko gūtā uzvara — viens no dalībniekiem ideoloģisku apsvērumu dēļ paziņojis, ka "kokakolai nespēlēšot", un atvadījies. Bet pārējie joprojām ir kopā, un viens otru ar smaidu sauc par talantiem — Speiss ir titulēts mākslas vingrotājs un Latvijas čempions aerobikā, savulaik uzvarējis Olgas disenītes dejās, Čaks — septiņkārtējs vicečempions raķešu modelismā…

Grupas nosaukums nav radies kādu politisko interešu kontekstā, un Speiss atzīst, ka pamatojuma tam īsti nav. Dzied viņi par visu, bieži vien teksti rodas Speisa darbavietā — viņš ir žurnālists raidījumā Degpunktā. Sižeta iedvesmota, radusies dziesma Dedzinātājs — veltīta Speisa dzimtās Kuldīgas piromāniem.

Muzikālie tūristi


Ar MTV atbalstu veidotais videoklips grupai būs pirmais. Saksofonists Ricis (Ritvars Šilkovs) gan piebilst, ka "kaut kas jau bija LMK", taču visi vienojas koncertierakstu par videoklipu nenosaukt. Turklāt viņi ir apņēmības pilni iesaistīties klipa tapšanas procesā. Pagājušā gada konkursa Soundwave uzvarētāji Laime pilnīga gan klipu ieraudzīja tikai jau gatavu. Vēl vienīgi pašiem jāizlemj, kura dziesma tiks vizualizēta — visticamāk, ne uzvaras laurus plūkusī Par sēnēm, bet gan kāda jaunāka kompozīcija. Kā izrādās, mūziķi jau paši bija ķērušies pie klipa veidošanas — viss ir pat nofilmēts un "sadzīts kompī", stāsta Ints, taču finansiālu iemeslu dēļ montāža nav sākta. Tikmēr daiļrades cienītāji var mēģināt atrast grupas albumu Evribadi tancevaķ — trombonists Kaļa (Jānis Kaličus) piekodina, ka rakstībai jābūt tieši šādai.

Lai arī Oranžās brīvdienas sevi dēvē par turbofolka izpildītājiem, jāpiebilst, ka tas ir "latviešu turbofolks" — kad puiši uzstājušies Balkānu reģionā, kur turbofolks radies un iemantojis klausītāju atsaucību, viņiem maigi norādīts, ka spēlētais gan īsti neatbilst šim žanram. Turbofolka etiķeti grupai pielipinājuši horvāti, kuri klausījušies mūziķu sniegumā Odesā. Šķiet nedaudz dīvaini uzzināt, kur tikai Oranžās brīvdienas nav pabijušas — par plašāk pazīstamu mūziķu gaitām var izsekot ik solītim, kas pasperts ārpus Latvijas robežām, bet Oranžās brīvdienas ar to īpaši neplātās un par pašsaprotamu uzskata uzstāšanos vai visā Eiropā. Tagad viņi plāno ceļojumu uz Indiju — vismaz astoņus mēnešus garu, tikai jāatrod sponsori. Ceļošana ir viens no grupu vienojošajiem hobijiem, un katra izraušanās no Latvijas tiek strikti saskaņota, jo īpaši vasarā, kad koncertu laiks. Mūziķu stāstītais lieliski noderētu kādam alternatīvās ceļošanas portālam. Gan Ritvara stāsti par Minskas tiltu (kur viņš gandrīz sakāvies), gan Inta atmiņas par Amsterdamā piedzīvoto (dzīvojuši skvotā, kur vai ik dienu notikušas ballītes vismaz divsimt cilvēkiem, un gandrīz nav tikuši prom!). Tādi muzikālie tūristi.

Koncerti

28.VIII — Kuldīga, Zabadaks, kopā ar bulgāru grupu Voyvoda

6.IX — Rīga, LU Aristoteļa svētki

Vairāk informācijas: www.oranzas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja