Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pateicoties talantam un mērķtiecībai, Alise Zinovjeva ir īsta itāļu operdīva

Kad vien ir iespēja, cenšos atgriezties Latvijā. Šis ir ražīgs gads, jo dziedāšu divos jaunos festivālos. Īpaši priecājos, ka abos piedalos ar saviem kolēģiem, ar kuriem vēl mācījos Rīgā J. Mediņa mūzikas vidusskolā. Operetes festivālā Ikšķilē dziedāšu kopā ar baritonu Nauri Indzeri, savukārt Jūrmalas festivālā Dzintaru koncertzālē - ar slaveno tenoru Aleksandru Antoņenko, teic starptautiski pieprasītā operdziedātāja, soprāns Alise Zinovjeva, kura jau 17 gadu dzīvo Itālijā.

Atvērta operetei

Vispirms viešņu dzirdēsim pirmajā Operetes festivālā Ikšķilē, pašā svētku kulminācijā - dzirkstošā un romantiskā galā koncertā Ikšķiles brīvdabas estrādē 18. jūlija vakarā (plkst. 20) krāšņajā solistu buķetē kopā ar Sonoru Vaici, Ingu Pētersonu, Jolantu Strikaiti, Daini Skuteli, Marlēnu Keini, Nauri Indzeri un Lauru Teivāni. Guntara Bernāsta diriģētajā koncertā skanēs latviešu un ārzemju komponistu operešu mūzikas skaistākās melodijas. "Izvēlējos Imres Kalmāna opereti Silva (Čardaša karaliene), ko dziedāju 2009. gadā, debitējot Triestes operā. Dziedāšu Silvas lielo, skaisto pirmo āriju un duetu kopā ar Nauri Indzeri. Man patīk dziedāt operetes, dziedātājam ir jābūt atvērtam arī citam repertuāram," stāsta Alise Zinovjeva, kura Itālijā un citviet pazīstama galvenokārt kā lielo operlomu izpildītāja. Lūk, minētajā ampluā viņu dzirdēsim Jūrmalas festivāla Dzintaru koncertzālē 26. jūlijā - sākot ar plašo Amēlijas āriju no Verdi operas Masku balle un beidzot ar Pučīni Manonas Lesko titulvarones āriju. Tomēr arī tur būs dzirdama operete - kopā ar basbaritonu Egilu Siliņu solītais Hannas un Danilo duets no Lehāra operetes Jautrā atraitne.

Mazais un lielais

Alise Zinovjeva piedzima Aizkrauklē, kur jau bērnībā piedalījusies iestudējumos vietējā mūzikas skolā. Septiņpadsmit gadu vecumā meitene devās uz Rīgu un iestājās Mediņa mūzikas koledžā. To pabeigusi, uzreiz, 1998. gadā, aizbrauca uz Itāliju, kur vispirms izstudēja Romas Santa Cecilia konservatorijā (to absolvējusi ar izcilību), bet pēc tam divus gadus pilnveidojusi meistarību Milānas slavenā opernama La Scala akadēmijā. Kopš 2009. gada ir Itālijas pilsone un jau vairāk nekā desmit gadu ir Itālijā un citur augstu novērtēta, gaidīta dziedātāja. Visbiežāk - Džuzepes Verdi un Džakomo Pučīni operu lomās.

"Studējot gan dziedāju visur, kur mani sauca, jo Itālijā par visu bija jāmaksā. Viegli nebija. Liels atspaids bija Itālijas vēstniecības piešķirtā stipendija - mans izdzīvošanas pamats. Viņi deva iespēju mācīties Itālijā," atceras dziedātāja, kuru tagad aicina festivāli un teātri Itālijā, Bulgārijā, ASV, Japānā, Ķīnā. Taču līdz 2008. gadam viņa nekurnot dziedāja daudzas nelielas lomas, karjeru veidojot mērķtiecīgi un pacietīgi. Vienā no šādām nelielām lomām viņu redzēju 2007. gadā Berlīnes Valsts operā Daniela Barenboima diriģētajā Sergeja Prokofjeva operas Spēlmanis iestudējumā, kura zvaigzne bija Kristīne Opolais. Iestudējums tapa sadarbībā ar Milānas operu La Scala, kur jau nākamajā gadā Alise Zinovjeva bija redzama citā maestro Barenboima iestudējumā - Verdi operā Simons Bokanegra, uz vienas skatuves ar Plāsido Domingo. "Tas bija ļoti skaists režisora Frederiko Tieci iestudējums. Es atveidoju galvenās varones draudzeni. Tolaik biju arī kovere (aizvietotāja) lielajās lomās, tā ir ļoti vērtīga skatuves pieredze." Vēl pagājušā gada novembrī viņa aizvietojusi Annu Ņetrebko visos Manonas Lesko mēģinājumos Bavārijas valsts operā Minhenē.

Vislabākā Toska

Galveno lomu piedāvājumi Alisei Zinovjevai sākās uzreiz pēc Simona Bokanegras izrāžu sērijas Milānā. "Debitēju Parmas festivālā, trīs gadus nodziedāju slavenajā Karaliskajā Parmas teātrī (Teatro Reggio di Parma)," - dziedātāja tur atveidojusi Amēliju Masku ballē, pēc tam Linu Stifelio, dziedājusi Verdi Galā koncertu, kur iejutusies Leonoras lomā (opera Trubadūrs). "Džildu (Rigoleto) gan nedziedāju. Man pavaicāja, vai varu nodziedāt arī mecosoprāna lomu. Nodziedāju Madalēnu," Alise smejas. Savukārt Triestē, kur jau piecus gadus dzied katru sezonu, viņa debitējusi ar Silvas lomu Čardaša karalienē. Pēc tam sekoja opera Toska.

Itāļi talantīgo Aizkraukles soprānu ir novērtējuši augstu. Kad viņa Triestē dziedāja Tosku, pazīstamais tenors Mario Malanīni, kurš atveidoja Mario Kavardosi, sākumā bija rezervēts pret partneri, kura nav itāliete. "Sākām ar duetu: Mario, Mario, Mario! Kamēr dziedāju, acis viņam iepletās arvien lielākas, un viņš sāka smaidīt. Atpūtas pauzē viņš teica: beidzot es dzirdu īstu itāļu dziedāšanu! Viņš bija pārsteigts un priecīgs, ka man ir īsta Itālijas skola, maniere, valoda, temperaments." Kopš tā laika Malanīni vienmēr visur iesaka Zinovjevu: "Ja jums ir vajadzīga Toska, man ir labākā, kādu vien varat iedomāties!"

Nu jau trīs gadus Alise Zinovjeva dzied arī Sofijas operā Bulgārijā jaunās, spožās diriģēšanas zvaigznes Naidena Todorova izrādēs zālē ar 4000 skatītāju vietām. Tā tapuši jau trīs iestudējumi. Tikko, pagājušajā mēnesī, Alise Zinovjeva Sofijā debitējusi Aīdas lomā. "Šī loma bija mans sapnis, un viņš man šo sapni piepildīja! Pagājušā gada decembrī tur debitēju Leonoras lomā, operā Trubadūrs, bet nākamsezon taps Masku balle." Bet jau tūlīt dziedātāja kopā ar Sofijas operas orķestri dosies trīs mēnešus ilgā turnejā pa ASV - Toskas un Dezdemonas (Otello) lomās. Solistus atlasīja American National Opera company no visas pasaules. Decembrī sekos divu nedēļu turneja Ķīnā ar itāļu Ziemassvētku koncertu programmu. Nākamgad Japānā dziedās Aīdas lomu. Taču Milānas La Scala piedāvājumu debitēt lēdijas Makbetas lomā (Verdi Makbets) viņa atteikusi, jo uzskata, ka dziedāt tik dramatisku repertuāru vēl ir par agru.

"Atteikties nav viegli, tomēr svarīgi lēmumi ir jāpieņem ar galvu, saskaņojot ar balss iespējām un profesionālo gatavību," viņa saka. Un paskaidro: "Man viss notika lēnām, bet diezgan pamatīgi. Ja iemācos jaunu lomu, plauktā tā ilgi nepaliek. Triestē nodziedāju Odabellas lomu Verdi operā Atilla. Bija ļoti nopietns un interesants uzvedums klasiskos tērpos, kas tagad jau ir retums. Man bija krāšņi, gari melni mati un liels, piecus kilogramus smags zobens. Dziedot kabaletu, vajadzēja cilāt zobenu augšā un lejā - pēc tam bija tādi muskuļi! Kā Lāčplēsim!" dziedātāja smejas. Pagaidām viņa vēlas vēl padziedāt liriskas vokālās partijas, kuras nekaitē balsij. Tiesa gan, optimistiskajai, vitālajai un iekšēja spēka pilnajai personībai būtu grūti iemiesoties pakļāvīgu, bezgala maigu un bezpalīdzīgu dūjiņu ādā: "Labāk ar lielo zobenu!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja