Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pēterbaznīcā notiks Paula Dambja 75 jubilejas koncerts

Komponista Paula Dambja 75 dzimšanas dienai veltītu koncertu sniegs Rīgas kamerkoris Ave sol diriģenta Ulda Kokara vadībā Sv. Pētera baznīcā 29. jūnijā plkst.18. Koncerts klausītājiem pieejams bez maksas un tajā skanēs kora cikli Jūras dziesmas, Ziemas spēles, Danču dziesmas, kā arī kora opusi Pūti, pūti, vēja māte, Šodien tumša saule tek, Zvana Rīgā, Jelgavā, un Mūžība ar Raiņa vārdiem.

Komponista devumu garīgajā mūzikā pārstāvēs 2., 19, un 121. Psalms, savukārt kamermūziku — Šekspīra mūzika balsij un instrumentālajam ansamblim. Koncertā piedalīsies dziedātāja Ieva Parša, pianiste Herta Hansena, flautiste Ilona Meija un čelliste Inga Sunepa.

Pauls Dambis zināms kā plaša žanru diapazona komponists, viens no jaunas mūzikas valodas meklētājiem un 1970. gados bija Latvijā spilgtākais tā  dēvētā “jaunā folkloras viļņa” pārstāvis. Dambis radikāli atjaunojis kora mūzikas izteiksmi, radoši pārtverot latviešu tautas muzikālā dziļākā slāņa intonēšanas īpatnības un sintezējot tās ar 20.gs. otrās puses kompozīcijas tehnikām - polidiatoniku, sonoriku un aleatoriku. Dambja radošais fenomens balstās uz tautas teicēju intonāciju savdabību, melodijas motīvu variēšanu, saucienu intonāciju īpatnējo skanējumu un ieražu izdarībām. Pastiprināta interese veltīta arī Renesanses laika mākslai. Instrumentālajā kamermūzikā bieži noteicošā ir spēles dramaturģija, kuru muzikoloģe Ingrīda Zemzare aprakstījusi grāmatā Paula Dambja spēles.

Komponists strādājis gan par Mūzikas daļas vadītāju Nacionālajā teātrī un skaņu režisoru Latvijas Televīzijā, gan arī bijis Komponistu savienības priekšsēdis un mācībspēks Latvijas Mūzikas akadēmijā, kā arī darbojas publicistikā. Viņš sarakstījis grāmatu par laikmetīgo mūzikas attīstību 20. gadsimta mūzikas vēsture: Ceļi un krustceļi,  (Rīga: Zvaigzne ABC, 2003), kā arī citus pētījumus.  Pašlaik Pauls Dambis ir Latvijas Kultūras akadēmijas pedagogs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja