Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Prasme būt jauniem piecdesmit gadu

Leģendārais Rīgas kamerkoris Ave Sol ieskandina jubileju.

Vācu komponista Karla Orfa nepārspētais, veselīgas vitalitātes un ironijas piepildītais šedevrs – scēniskā kantāte Carmina Burana – izraudzīta Rīgas kamerkora Ave Sol piecdesmit gadu jubilejas ieskandināšanai koncertā šovakar, 21. martā, VEF Kultūras pilī plkst. 19. Leģendārais koris savu 50. gadadienu sagaida ar vērienīgiem koncertiem, kuri turpināsies visu gadu.

Uz vācu viduslaiku tekstiem balstītā kantāte Carmina Burana kopš tās radīšanas brīža ir viens no klasiskās mūzikas bestselleriem. Kamerkora Ave Sol dibinātājs kordiriģents profesors Imants Kokars bieži ar šo kantāti krāšņoja savas kora programmas. Darba vēriens, efektīgums un arī demokrātiskums bija panākumu ķīla gan Latvijā, gan ārpus tās. 21. marta koncertā avesoliešiem piepulcēsies Valsts akadēmiskais koris Latvija, ar kuru kopā šī Orfa kantāte Andra Veismaņa vadībā atskaņota jau vairākkārt. "Ir prieks atgriezties pie šī darba. Pirmoreiz to atskaņojām 2007. gadā Cēsu festivālā. Pēc tam (2008. gadā) bija vēl divi atskaņojumi Rīgā un Jelgavā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Šoreiz muzicēsim kopā ar Liepājas simfonisko orķestri, bet solisti būs igauņu varoņtenors Mati Turi un Latvijas Nacionālās operas soliste Marlēna Keine. Mūziku papildinās kustība Agra Daņiļeviča horeogrāfijā un deju grupas Dzirnas izpildījumā," stāsta šīvakara koncerta diriģents Andris Veismanis. Savulaik viņš bija viens no šī slavenā maestro Imanta Kokara izlolotā kora dziedātājiem, bet kopš 2013. gada oktobra ir tā galvenais diriģents. Kopā ar viņu Ave Sol strādā arī kormeistars, jaunais diriģents Jurģis Cābulis. 

Sagaidot kora jubilejas ieskaņas koncertu, Andris Veismanis īpaši priecājas, ka var atkal radoši sadarboties ar igauņu dziedātāju Mati Turi. "Viņš savulaik ir dienējis Latvijā, prot latviešu valodu un ir šeit daudzkārt uzstājies – no J. S. Baha Jāņa pasijas evaņģēlista lomas līdz pavisam modernu opusu tenora partiju atskaņošanai. Viņš par varoni saucams jau tādēļ vien, ka visas vīriešu lomas kantātē Carmina Burana – gan baritona, gan tenora – veic viens pats, kas pasaules mūzikas atskaņošanas praksē ir kaut kas nepieredzēts. Savukārt Marlēna Keine šo kantāti dziedās pirmo reizi. Viņas skaistais, augstais koloratūrsoprāns ir tieši tāds, kāds vajadzīgs Carmina Burana atskaņojumā." Tajā iesaistījušies arī pianisti Agnese Egliņa un Mārtiņš Zilberts.

Nākamais kora jubilejas koncerts notiks Lieldienās, 21. aprīlī, Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Nozīmīgākais un vērienīgākais kora jubilejas notikums gaidāms 2. novembrī Latvijas Universitātes Lielajā aulā, kur paredzēta arī Ave Sol pašreizējo un bijušo dziedoņu sadziedāšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja