Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pūtēju orķestris Rīga augustā piedāvā divus koncertus Rīgas Domā

Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” vasaras izskaņā piedāvās rīdziniekiem un pilsētas viesiem divus koncertus Rīgas slavenākajā katedrālē – Rīgas Domā, informēja orķestra direktore Ilona Breģe. Programmā „Bx3” 3. augustā plkst.19 skanēs trīs dažādu laikmetu izcilu meistaru darbi – baroka lielmeistara J.

S.Baha, romantiķa J.Brāmsa un 20.gs. amerikāņu skaņraža S.Bārbera mūzika. Koncerta soliste būs Ieva Parša, piedalās kamerkora „Austrums” un Swedbankas jauktā kora vīru grupas, diriģents Andris Poga. Uz Rīgas Doma ērģelēm bieži spēlētie J.S.Baha ērģeļdarbi šajā koncertā skanēs jaunās krāsās, pārlikumos pūtēju orķestrim. Šādi katra daudzbalsības līnija iegūst īpašu izteiksmību un individuālu tembru – prasmīga diriģenta vadībā pussimts cilvēku radītais skanējums piešķir mūzikai padziļinātu ekspresiju. Par to pārliecināties būs iespējams klausoties J.S.Baha Fantāziju un fūgu c-moll, BWV 537 un Tokātu un fūgu d-moll, BWV 565. Koncerta kulminācija būs Johannesa Brāmsa "Rapsodijai" altam, vīru korim un orķestrim op.53 ar Gētes dzeju, kuras atskaņojumā piedalīsies Ieva Parša un apvienotas koru vīru balsis. Programmā iekļautas arī Brāmsa Trīs korāļprelūdijas op. 122, kuras ir diriģenta Andra Pogas iemīļots cikls, sacerēts komponista mūža nogalē. Vēl koncertā skanēs 1938. gadā komponētā Semjuela Bārbera "Eseja" orķestrim op.12.

J.S.Baha „Sv. Marka pasiju” turpat, Rīgas Domā, savukārt būs iespēja dzirdēt Rīgas svētku ieskaņā 20.augustā diriģenta Atvara Lakstīgalas interpretācijā un pārlikumā pūšaminstrumentu grupai. Piedalīsies Rīgas kamerkoris „Ave Sol” un solisti – Sonora Vaice (soprāns), Baiba Berķe (alts) un Guntars Vētra (tenors). Sv.Marka pasiju J.S.Bahs  komponējis, visticamāk, 1731. gadā un tajā pašā gadā tā arī pirmatskaņota. Svētā Marka pasija mūzikas vēsturē pazīstama kā "nozaudētā pasija" – tās librets gan ir saglabājies, bet liela daļa mūzikas gājusi zudībā. Tikai 20. gadsimta 60. gados sākās mēģinājumi opusu rekonstruēt, un šobrīd tā ir pieejama vairākās atšķirīgās versijās.
Diriģents Atvars Lakstīgala, kas savu mūziķa karjeru sācis kā mežradznieks un mūsu Mūzikas akadēmijā studējis simfoniskā orķestra diriģēšanu , skaņdarba orķestra partitūru pārlicis jauktam pūšaminstrumentu ansamblim – flautām, obojām, klarnetēm, fagotiem, saksofoniem, arī kontrabasam un čembalo, saglabājot oriģinālās kora un solistu partijas. Šāds Marka pasijas aranžējums ir unikāls un piešķir interesantu un neatkārtojumu skanējumu Baha mūzikai. Pārlikums tika pirmatskaņots 2008. gadā, Lielajā Piektdienā. Svētā Marka pasija aicina klausītājus pārdomāt būtiskākos dzīves jautājumus un iedziļināties to atspulgā mūzikā. Bahs mūzikā pauž Kristus nāves vēsti sev tik raksturīgajā apgarotā lakonismā, skaudrumā un vienlaikus dievišķā daiļumā.


Biļetes uz abiem koncertiem Rīgas Doma kasē un visās “Biļešu paradīzes” kasēs (www.bilesuparadize.lv). Cena Ls 5; skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību, stundu pirms koncerta biļetes cena Ls 2.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja