Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Putns, kas dzied, ceļoties spārnos

Pētera Vaska fonda koncertā Mežotnē muzicēs Trio Sōra.

Trīs jaunas, talantīgas mūziķes no Latvijas un Francijas – Magdalēna Geka (vijole), Polīne Šenē (klavieres) un Anžela Legaza (čells) – 2015. gadā izveidoja kameransambli Trio Sōra. Divos pirmajos darbības gados tas jau kļuvis par piecu starptautisku konkursu un balvu laureātu un uzstājies virknē festivālu un koncertu Francijā, Beļģijā, Šveicē, Anglijā, Latvijā un pat Japānā. Šosestdien, 29. jūlijā, plkst. 20 viņas uzstāsies koncertā Mazajā Mežotnes pilī. Tā rīkotājs, Pētera Vaska fonds, jau sesto gadu savam vasaras koncertam pasūta skaņdarbus latviešu komponistiem. Līdzās Morisa Ravela un Pētera Vaska mūzikai sestdienas vakara programmā iekļauti šogad radītie Indras Rišes un Platona Buravicka jaundarbi.

"Satikāmies Parīzes Nacionālajā konservatorijā pirms gandrīz diviem gadiem. Bijām viena otru dzirdējušas, nekad nebijām spēlējušas kopā, bet mūs vienoja vēlme veidot nopietnu un pastāvīgu kameransambli," par starptautisko radošo trijotni stāsta vijolniece Magdalēna Geka, kura pērn solokoncertā turpat Mežotnē savaldzināja ar krampīgo, temperamentīgo, sulīgi tembrēto vijoļspēli. Kopš novembra viņa spēlē itāļu meistara Kamillus Kamilli 1737. gadā darinātu vijoli, par kuru saka: "Šis ir mans pirmais itāļu instruments, šajā vijolē esmu patiešām iemīlējusies." Pašlaik gan uzmanības epicentrā esot jaunais trio. Jau pirmajā mēģinājumā bijis skaidrs, ka ansamblim ir liels potenciāls, un jau pēc mēneša trijotne pieteicās iestājeksāmeniem Parīzes konservatorijas kameransambļa maģistrantūrā un Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā, kur studē pie Klēras Dezēras un Artemis kvarteta. "Esam viens no retajiem trio, kas kopā vingrinās ik dienu ap sešām stundām, gandrīz tikpat daudz kā stīgu kvarteti. Nākamgad piedalīsimies vairākos starptautiskos konkursos, arī koncertu grafiks ir diezgan sparīgs. Mēnesī spēlējam no trim līdz astoņiem koncertiem, dažreiz gadās trīs koncerti nedēļā vai pat dienā."

Viena no īsā laikā izcīnītajām piecām konkursu uzvarām deva ansamblim iespēju ierakstīt debijas albumu, kas nāca klajā 2016. gada novembrī (Haidna, Bēthovena un Mendelszona trio). Prestižajā Kuhmo kamermūzikas festivālā Somijā Trio Sōra tika pie Oļega Kagana piemiņas balvas par labāko kameransambļa atskaņojumu. Ko vērts ir pat trio nosaukums: loģiskais mēģinājums to saprast kā "māsas" (caur franču vārdu soeurs vai vismaz garīgo radniecību, dombiedrību) ir galīgi aplams. Īstenībā trio nosaukums smelts Amerikas indiāņu valodā, kurā Sōra ir putns, kas dzied, kad ceļas spārnos. Tad jau šim trio radītā Indras Rišes Putnatorija – No Ausmas līdz Gaismai un Platona Buravicka Debessziedu aromāts būs tieši laikā.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja