Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Repa uzvaras gājiens. Festivāla Positivus spilgtākie mākslinieki

Lielu daļu no festivāla Positivus mākslinieku sastāva veido hiphopa pārstāvji. Dažus no tiem palaist garām būtu grēks. Iepazīstinām ar spilgtākajiem vārdiem

Metro Boomin

Viens no pieprasītākajiem hiphopa producentiem, kurš rada un definē pašlaik tik aktuālo trap skanējumu. Metro Boomin radītie bīti pēc struktūras lielākoties ir ļoti vienkārši un, godīgi runājot, vienveidīgi, taču tajos tiek atvēlēta plaša telpa, lai reperi un citu žanru mūziķi varētu izpausties tieši tā, kā viņi vēlas. Ar Metro Boomin sadarbojušies pasaulslaveni reperi un reperes, kā Future, Migos, 21 Savage, Treviss Skots, A$AP Rocky, Wiz Khalifa, Nikija Mināža un citi.

J.I.D

Ļoti interesants vārds repa pasaulē, kas ir bijis nominēts vienai no pasaulē prestižākajām mūzikas balvām Grammy. J.I.D daiļradi atzinīgi novērtē gan kritiķi, gan klausītāji. Kas ir šī amerikāņu repera spēcīgākā puse? Tā ir spēja gaumīgi saplūdināt dažādu žanru skanējumu, radot baudpilnus skaņdarbus plašai auditorijai. J.I.D ir ļoti tuvā saiknē ar Positivus izpildītāju sarakstā atrodamo repa apvienību EarthGang – izpildītāji 2010. gadā radīja muzikālo apvienību Spillage Village, kurā darbojas arī 6black, Benji un virkne citu mūziķu.

EarthGang

Reperu duo, kurā darbojas Olu jeb Johnny Venus un WowGr8 jeb Doctur Dot. EarthGang šogad svin 15 gadu jubileju, un apvienības skanējumā dominē Atlantas repam tik raksturīgā skaņa. Ja, klausoties EarthGang, šķiet, ka sadzirdat grupas OutKast atblāzmas, neesat kļūdījušies – Atlantas repa iezīmes abu apvienību skanējumā ir sadzirdamas, taču EarthGang gadījumā tās ir pielaizītākas.

Tommy Cash

Patiešām oriģināls igauņu reperis, kurš nebaidās lauzt robežas un dažreiz izmanto tā dēvēto šoka kultūru, no kuras Latvijā repa lauciņā izpildītāji nereti izvairās. Viena no Tommy Cash firmas zīmēm ir viņa izaicinošie, ekstravagantie un arī iekļaujošie videoklipi. Tommy Cash vienlaikus izceļas ar savdabīgu repošanas manieri, kurā ik zilbē ir sadzirdams Austrumeiropas akcents un nereti – arī ignorance. Uzskatu, ka Tommy Cash ir šī gada festivāla Positivus reperis numur viens. Viņš ir uzstājies lielākajos festivālos pasaulē, un viņam ir miljoniem klausītāju. Tommy Cash joprojām saglabā savu unikālo stilu un skaņu.

Gustavo

Vārds, kas Latvijas repa klausītājiem komentārus neprasa nu jau vairākus gadu desmitus. Gustavo ir viens no žanra celmlaužiem Latvijā, kurš šajā lauciņā sāka darboties vēl pagājušajā gadsimtā grupā Fact un pēc tam spilgti uzspīdēja kā solomākslinieks. Šogad viņš ir atgriezies ar jaunu albumu, kas ir pārpildīts ar asprātīgām rindām un perfekti nostrādāts teju ikvienā niansē. Tam līdz galam noticēt gan ir visai grūti, un, iespējams, tieši tas ir galvenais iemesls, kāpēc jaunais albums un Gustavo (it kā) atgriešanās atgrūž ne vienu vien agrīnās Gustavo daiļrades cienītāju.

Mauku Sencis un Grandmasters Neons

Visai kolorīts repa un humora projekts, kas droši vien patiks klausītājiem līdz 18 gadu vecumam, kā arī tiem, kuri ir pamatīgi iereibuši (vai ar īpatnēju humora izjūtu). Spotify un citu platformu klausījumu skaits gan liecina, ka dueta muzikālās izpausmes ir visai iecienītas.

Zeļģis

Ļoti iespējams, ka liela daļa klausītāju Zeļģi iepazinuši nevis kā soloizpildītāju, bet kā dalībnieku 371 Clique organizētajā batlā, kurā reperis parādīja ļoti atzīstamu sniegumu. Zeļģa mūziku raksturo inteliģentas rīmes un savdabīgs skanējums, kas novērtēts arī kritiķu vidū – repera debijas albums Paralēles saņēmis balvas Zelta mikrofons nomināciju gan Gada debijas, gan Gada hiphopa albuma kategorijā.

Banda Banda

Perfekta mūzika ballītei ar Latvijas topizpildītājiem – Stepu, rolandu če, Prusax un xantikvariātu. Supergrupas daiļradē atrast dziļdomīgus tekstus ir visai bezcerīgi, taču tās ultraenerģiskais skanējums ir perfekti piemērots festivāliem, un esmu pārliecināts, ka Positivus nebūs izņēmums.

Fiņķis

Fiņķis jau vairāku gadu garumā izceļas ar īpatnēju, nedaudz raupju skaņu, kurā reps tiek apvienots ar gaumīgu, elektroniski eksperimentālu mūziku. Pierasts redzēt, ka reperi uzstājas vienatnē (labākajā gadījumā – ar dīdžeju), bet Fiņķis šo ieradumu lauž – viņa muzikālajā darbībā neatņemama pievienotā vērtība mēdz būt Kashuks un Aleksis Lūriņš no dueta PragaII, kā arī citi mūziķi.

I Mean Love

Nebūs melots, apgalvojot, ka I Mean Love ir viens no Latvijas oriģinālākajiem un harismātiskākajiem reperiem, kurš izceļas ar savu unikālo skanējumu. Tajā ir jūtamas arī R&B, popmūzikas un elektroniskās mūzikas atskaņas. Izpildītājs apzināti izvēlas doties eksperimentālos lauciņos – atliek vien novēlēt, lai viņš tajos neapmaldās.

MC Apšaude

Viens no pionieriem (līdztekus pārējiem apvienības New Wavy dalībniekiem), kurš atļāvās Latvijas repa tobrīd visai vienveidīgajā skanējumā ienest jaunas vēsmas, kurās ir dzirdamas (vismaz tobrīd) pasaulē tik aktuālās emo-rap atskaņas. Tas gan nav vienīgais virziens, kurā dodas MC Apšaude – mūziķa repertuārā ir dziesmas, kurās savijas pops, R&B un citi žanri. Liela loma tiek atvēlēta muzikāliem eksperimentiem.

Hunn

Vēl pavisam nesen Latvijā pietrūka repera vai repa apvienības, kas savā daiļradē regulāri ietver smagnēji netīru skanējumu, kāds ir dzirdams, piemēram, $uicideboy$ vai Ghostmane radītajā mūzikā, bet Hunn to beidzot ir labojis. Daudzsološā repera mūzikā ir iespējams sadzirdēt dažādus repa (un ne tikai) novirzienus, taču reizēm šķiet, ka ķīselī ir pārāk daudz sastāvdaļu.

Marko & Hotte

Abu mūziķu daiļradi raksturo agresīvs skanējums, kas lieliski apvieno underground un jaunās skolas labākās tradīcijas. Marko & Hotte repā ir salīdzinoši jauni vārdi, taču abi izpildītāji izceļas ar maksimālu pārliecību, neizsīkstošu enerģiju un dzirksteļojošu harismu. Viena no galvenajām šo mākslinieku firmas zīmēm ir balss tembrs, kuru nav iespējams sajaukt ne ar vienu citu Latvijas mūziķi.

Wiesulis

Viens no jaunākajiem un arī spilgtākajiem vārdiem Latvijas repa lauciņā. Līdzīgi kā Zeļģi, arī Wiesuli pirmo reizi dzirdēju nevis ierakstā, bet gan batlos – Ghetto Games organizētajā sērijā Štuka par bazaru, kurā 2021. gadā Wiesulis finālā piekāpās Abram. Klausoties Wiesuļa mūziku, jau pēc dažām minūtēm ir saprotams, ka izpildītājs galveno uzsvaru liek uz asprātīgām un augstvērtīgām rindām, piedāvājot inteliģentus runas plūdus. Wiesuļa daiļradi atzinīgi novērtējuši tādi Latvijas mūzikas smagsvari kā Skutelis, Bush, ansis, Abra un citi.

Informācija: positivusfestival.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja