Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Rihards Zaļupe. Lauž stereotipus

Jaunais,mūziķis Rihards Zaļupe ierakstījis pirmo soloalbumu Marimba Dance


Mūziķi satieku Rīgas Domā pusstundu pirms koncerta Ērģeles un orķestris. Tikko beidzies mēģinājums, jo izrādās, ka diriģentu un ērģelnieku Leo Krēmeru Vācijā sniegputenis aizkavējis tik traki, ka viss process krietni ievilcies. Tomēr Rihards par šo faktu neizskatās saskumis, bet gatavojas sava instrumenta spēlēšanai Mocarta Parīzes simfonijā, kas gan ieplānota pašās koncerta beigās, un ne uz brīdi neizlaiž no rokām zaļās vālītes - sak, darbs ir svarīgāks par visu. Taču, šķiet, tikpat svarīgs viņam ir arī jaunais albums, kura prezentācijas koncerts paredzēts rītvakar Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē.

Veiksmīga sakritība


Rihards stāsta, ka albuma tapšanu sekmējušas vairākas sakarības. Pirmā - viņam jau sen bijis sapnis rakstīt savu mūziku. Otrs aspekts - pēc koncertiem, īpaši jau ārzemēs, klausītāji nākuši Rihardam klāt un jautājuši, kur iespējams iegādāties viņa albumu. " Tad es tā aizdomājos - ja tu labi spēlē, tad tev ir nepieciešams savs soloalbums! Jo tad cilvēks ir nopircis albumu, to noklausījies, un tevi pazīst. Mūziķim tas ir ļoti būtiski. Latvijā diemžēl šī lieta, īpaši jau akadēmiskajā mūzikā, kaut kā ir palaista garām, un ļoti lielā mērā tas ir attiecināms uz sitaminstrumentālistiem." Taču vislielākais stimuls albuma tapšanā, pēc Riharda teiktā, bijis tas, ka viņš saticis brāļus Oskaru un Raimondu Petrauskus. "Ar Raimondu esam pazīstami jau vismaz desmit gadu - kopš mācībām Mediņa mūzikas skolā. Viņā personā esmu atradis lielisku koncertmeistaru, turklāt mums muzikālā gaume un domāšana ir gandrīz identiska." Abi kopā aranžējuši divas japāņu tautasdziesmas kādam koncertam, Rihards uzrakstījis skaņdarbu sitaminstrumentiem jauno izpildītāju konkursam, un tā pamazām sācis rasties repertuārs. "Parādījās arī finansējums, kas nav mazsvarīgi, un nodomāju - nav ko kavēties, "jāšauj" disks!" Rihards smejas.

Saņem atpakaļ simtkārt


Tā nu tapis ilgi lolotais albums, kurā visi skaņdarbi, izņemot abas japāņu tautasdziesmas, ir Riharda komponēti.

Kāda stila mūzika dzirdama jaunajā albumā? "Diezgan tuva tai, ko komponisti vispār raksta marimbai. Piekrītu, ka šis instruments asociējas ar dejām un siltajām zemēm, taču mēs šo stereotipu centīsimies lauzt," Rihards skaidro, piebilstot, ka galvenais albuma uzdevums ir iepazīstināt Latvijas klausītājus ar burvīgo instrumentu - marimbu. "Ļoti daudzi vispār nezina, kas tas ir," mūziķis pasmaida un piebilst, ka, vienkārši izsakoties, marimba ir profesionāls sitaminstruments, ko spēlē ar vālītēm - divām, četrām vai sešām. Starp citu, marimbu Rihards sev pircis pats, jo sapratis - ja grib profesionāli spēlēt, ir nepieciešams profesionāls instruments. "Lēts šis prieks nebija - labs instruments maksā aptuveni tikpat, cik automašīna - sākot no 15 tūkstošiem un beidzot ar 23 tūkstošiem eiro. Dabūju pat ņemt kredītu, taču šo soli nepavisam nenožēloju, jo, braukājot pa konkursiem, redzēju, kāds pasaulē ir marimbistu līmenis. Tādēļ šajā gadījumā naudai, ko iztērēju par savu instrumentu, nav nekādas nozīmes - to dabūju atpakaļ simtkārt.

Sarunas beigās Rihards visus interesentus aicina rīt iegriezties Mūzikas akadēmijā uz albuma prezentācijas koncertu. "Tajā izskanēs visi albumā dzirdamie skaņdarbi no A līdz Z, tostarp viens pavisam īpašs. Šo skaņdarbu marimbai un jauktajam korim sarakstīju pērn, un tas veltīts Talsu Evaņģēliski luteriskās baznīcas 440 gadu jubilejai. Zinu, ka arī Rihardam Dubram ir tāds salikums, un man tas ļoti patīk." Albuma prezentācijas koncertā šo skaņdarbu izpildīs Valsts akadēmiskais koris Latvija, soliste Kristīne Gailīte un, protams, pats darba autors - Rihards Zaļupe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja