Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Septembrī Liepājā notiks eksperimentālās elektroniskās mūzikas nometne Baltic Trail

No 20. līdz 28. septembrim Liepājā notiks starptautiskā eksperimentālās elektroniskās mūzikas nometne Baltic Trail, kuras ietvaros pirmo reizi Latvijā plašākai publikai būs iespēja piedzīvot imersīvās jeb telpiskās skaņas instalāciju un koncertu vairākos seansos, informēja pasākuma rīkotāji.

Baltic Trail ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas elektroniskās mūzikas producentu, instrumentālistu un vokālistu nometne, kuras laikā tiks radītas un atskaņotas vairākas koncertprogrammas un solo priekšnesumi. Viena no dalībnieku grupām veidos imersīvās jeb telpiskās skaņas instalāciju, kuru varēs piedzīvot 27. septembrī no plkst. 12 līdz 17 kultūras namā Wiktorija. Līdzās tai, vairākos seansos 26. un 27. septembrī notiks pirmais imersīvās skaņas koncerts Latvijā, kurā ar soloprogrammām uzstāsies vairāki nometnes dalībnieki un neatkarīgie mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un ASV.

Koncertā piedalīsies akadēmiskās un elektroniskās mūzikas komponists Platons Buravickis, elektroniskās mūzikas izpildītājs un producents ELVI, Baltic Trail nometnes dalībnieki Glociks un Demaui no Latvijas, Lietuvas mūzikas un teātra akadēmijas (LMTA) Mūzikas inovācijas centra profesors Mantauts Krukausks, Pijus Džiugas Meižis no Lietuvas un Igaunijā dzīvojošais amerikāņu elektroniskās mūzikas pārstāvis Theodore Parker.

Imersīvās skaņas koncerts tiek rīkots sadarbībā ar LMTA Mūzikas inovācijas centru un Liepājas universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju (MPLab). 

Viens no koncerta dalībniekiem ELVI 24. jūlijā devās uz Viļņu, kur LMTA Mūzikas inovācijas centrā sadarbībā ar Mantautu Krukausku veica izmēģinājuma koncertu stundas garumā uz Mūzikas inovāciju centrā pieejamās 24 skaļruņu sistēmas, klātesot aicinātiem viesiem, kuri koncerta laikā varēja brīvi pārvietoties pa nelielo, taču ietilpīgo zāli, pieredzot skaņas kustību un sinerģiju starp mūziku un telpu. Arī koncerta telpa kultūras namā Wiktorija tiks apskaņota ar 17 sfēriski izvietotiem skaļruņiem, klausītājiem atrodoties skaņas sfēras iekšienē, nevis skaļruņu priekšpusē, kā tas būtu tradicionālā koncertā.

ELVI par izmēģinājuma koncertu Viļņā: “Pirmo reizi dzīvē es pieredzu skaņu sistēmu, kurā dzirdu mūziku tā, it kā spēlētu to austiņās vai tā skanētu galvā,” par Viļņā piedzīvoto stāsta Elvi. “Esmu izpildījis mūziku dažādos skaļumos un dažādas ietilpības telpās, taču vienmēr skaņu sistēmām ir bijis jāpieskaņojas un ierobežojumi radošā veidā jāpārvērš par priekšrocībām, pamatā izvēloties vienkārši pagriezt skaļāk. Taču pieredze Viļņā bija pavisam citāda. Galvenokārt, pateicoties Mantauta zināšanām un vienlaikus arī jaunatklātajai sfēriskajai domāšanai par enerģijas izplatību telpā, dzīvās uzstāšanās projekts, pie kura šobrīd strādājam, iegūst trūkstošo dimensiju. Varētu teikt – pievienojas vēl viens ļoti skanīgs instruments – telpa!“

Kā stāsta ELVI, daļa no izmēģinājuma koncerta viesiem esot aizvēruši acis un pārvietojušies pa telpu, sekojot dažādām mūzikas frāzēm, kuras dinamiski izvietojās kā horizontālē, tā vertikāli. No šādas dinamikas veidojas dažādi fenomeni, kuri ietekmē muzikālo materiālu, brīžiem to padarot distancētāku, brīžiem pastiprinot, svarīgo izšķirot un izvirzot priekšplānā, bet fona detaļām ļaujot izplatīties tālumā: “Man bija ļoti svarīgi pirms mūsu projekta realizēšanas Liepājā, kur mana uzstāšanās būs tikai daļa no ietilpīgā koncerta, izmēģināt izveidotos teorētiskos modeļus reālajā telpā, lai kopā ar Viļņas draugiem varētu rast iespaidu par telpu, mūziku, tās izpildījumu, koncerta telpisko zīmējumu un daudz dažādām detaļām, kuras izsvērt tikai prātā būtu neprāts!”

Kā saka ELVI, “šīs lietas ir jāizjūt un jāpieredz tik pat daudz ar ķermeni, kā ar sirdi”.

ELVI ir elektroniskās mūzikas izpildītājs un producents no Rīgas, kurš vienlaikus ir arī diskžokejs (Elvi Soulsystems), filmu mūzikas autors (Aika Karapetjana Cilvēki Tur, Madaras Dišleres Paradīze '89, jaunā režisora Ermīna Baltā debijas īsfilmai Nakts Pitfāls), dažādu multidisciplināru projektu dalībnieks (laikmetīgās dejas performance, RIBOCA ietvaros veidotais projekts she who has no crown un citi), puse no projektiem ELVI/DUNIAN un MAXIMUM.TOUCH, kā arī kultūras notikumu kurators (House Purgatorio, KLIK KLAK, CTyK., Paradiso).

Baltic Trail ir elektroniskās mūzikas nometne, kurā satiekas eksperimentālās elektroniskās mūzikas producenti, instrumentālisti un vokālisti no visām Baltijas valstīm, kā arī vizuālo multimediju mākslinieki no dažādām Eiropas valstīm. Nedēļas laikā 12 dalībnieki radīs vismaz četrus sadarbības projektus, plašākai publikai pirmatskaņojot nometnē radītās audiovizuālās koncertprogrammas, kā arī sniedzot solo priekšnesumus. Baltic Trail noslēguma pasākumu ciklā būs dzirdami arī pēdējo gadu aktuālāko eksperimentālās elektroniskās mūzikas skatuves projekti un citu neatkarīgo mākslinieku solo priekšnesumi.

Jaunumiem var seko līdzi: baltictrail.eu vai facebook.com/baltictrail/. Biļetes uz maksas pasākumiem jau tagad nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja