Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sveiciens dzimšanas dienā, Nik!

Nacionālajā teātrī izskanēs Nika Matvejeva mūzikas koncerts

Šovakar, 13. februārī, plkst. 19 – dienā, kad pazīstamais mūziķis Niks Matvejevs svinētu savu 60. dzimšanas dienu –, Latvijas Nacionālajā teātrī notiks viņa mūzikas koncerts, kuru tā veidotāji nodēvējuši par jubilejas ballīti Daudz laimes dzimšanas dienā, Nik!. "Niks Matvejevs bija Latvijas mūzikā unikāla un neaizvietojama personība – dziedātājs ar milzīgu balss diapazonu, komponists, pedagogs, instrumentālists, aktieris, kā arī lielisks stāstnieks un cilvēks ar izcilu humora izjūtu," saka koncerta režisors Gundars Silakaktiņš, kurš ar prieku atsaucies teātra idejai šādu pasākumu rīkot. Viņš pats Niku savulaik pirmo reizi saticis kādā koncertā, kur piedalījies kopā ar aktieru ansambli ILGA. "Mēs visi – koncerta dalībnieki, toreiz ar lielu interesi klausījāmies viņa stāstos par piedzīvoto un ieraudzīto. Man šķiet, ka Nikam bija unikāla spēja katrā, visikdienišķākajā dzīves situācijā ieraudzīt komisko un pozitīvo," atceras G. Silakaktiņš un piebilst, ka daži Nika stāsti, nu jau aktieru izpildījumā, skanēs arī šīvakara koncertā.

Tomēr galvenā vieta tajā, protams, atvēlēta mūzikai. Koncerts veidots divās ļoti atšķirīgās daļās. "Pirmajā daļā skanēs tikai un vienīgi Nika Matvejeva komponētā mūzika – sākot ar 80. gados tapušo Zirgu ciklu, kur pamatā ir Imanta Ziedoņa dzeja, līdz pat Nika dziesmām un asprātīgajām, dažādām teātra izrādēm rakstītajām melodijām," G. Silakaktiņš stāsta, īpaši izceldams ciklu Brīvība ar franču dzejnieka sirreālista Pola Eliāra vārdiem – tas koncertā piedzīvos pirmatskaņojumu, jo dīvainā kārtā līdz šim bijis dzirdams tikai studijas ierakstā.

"Pats Niks savu mūziku sauca par ārtroku (Art rock), kas būtībā ir konceptuāls un eksperimentāls mūzikas stils. Līdz ar to koncerta pirmā daļa būs nedaudz sirreāls, ļoti vizuāls ceļojums Nika mūzikā," atklāj G. Silakaktiņš. Niks bija kaislīgs makšķernieks, tāpēc ar scenogrāfa Aigara Ozoliņa, videomākslinieces Lindas Ģībietes, animatores Anetes Matvejevas, horeogrāfes Ingas Krasovskas un kostīmu mākslinieces Jurates Silakaktiņas palīdzību uz skatuves tiks uzburta 80. gadu avangardā balstīta Nika mūzikas tēlu zemūdens pasaule.

Savukārt koncerta otrā daļa būs kā dzimšanas dienas ballīte – ar atmiņām par jubilāru, kopīgi piedzīvoto un paveikto. Skanēs Nika dziedātās dziesmas, tajā skaitā tautā ļoti iemīļoti un leģendāri skaņdarbi. Ar Nika vārdu saistās leģendārā grupa Sīpoli, koris Sindi putnu dārzs un grupa Jumis, sadarbība ar komponistu Valtu Pūci grupā Marana un viņa muziklos, kā arī kopdarbs ar Jāni Lūsēnu, Imantu Kalniņu un daudziem citiem dažādu paaudžu komponistiem. Šīvakara koncertballītes īpašie viesi būs komponisti Raimonds Pauls, Zigmars Liepiņš un Mārtiņš Brauns. Koncertā piedalīsies un Nika mūzikai izskanēt palīdzēs Nacionālā teātra aktieri, mūziķi, kā arī Nika ģimene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja