Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Svētdien būs zināms, vai Vinetu Sareiku izvirzīs Beļģijas Karalienes Elizabetes vijolnieku konkursa finālam

Briselē šosvētdien vienos naktī pēc Beļģijas laika tiks ziņots, kuri 12 vijolnieki tiek izvirzītii prestižā konkursa fināla sacensībai,kura Briseles Daiļo mākslu pilī norisināsies no 25. līdz 30.maijam.  15. Starptautiskais Beģijas Karalienes Elizabetes konkursā reizi trijos gados noskaidro pasaules labākos jaunās paaudzes vijolniekus.  Konkursa laureātu - drīz jau pasaules slavenību vidū - bijuši Leonīds Kogans, Džeims Laredo, Juzuko Horigome, Vadims Repins, Nikolajs Znaiders, Sergejs Hačatrjans, kā arī  vijolnieki no Latvijas - Gidons Krēmers un Baiba Skride.

Kā Dienā jau ziņots, Vineta Sareika savus spēkus un veiksmi šajā īpaši grūtajā un ievērojamajā konkursā izmēģina jau otro reizi. Veiksmīgi izturējusi konkursa atlasi un veiksmīgi uzstājusies arī ceturtdaļfinālā, viņa tika izvirzīta pusfinālam, kurā šonedēļ sacenšas 24 vijolnieki, spēlēdami jau orķestra pavadījumā. Konkursa pusfinālā vijolniekus pavada Karaliskais Valonijas orķestris Pola Gudvina vadībā, savukārt finālā pretendenti muzicēs kopā ar Beļģijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Žilbēra Vargas vadībā Briseles Daiļo mākslu centrā. Konkurss ir unikāls ne tikai ar to, ka intensīvā sacensība notiek veselu mēnesi un tās dalībnieki jau sākot ar pusfinālu muzicē ar orķestri, bet arī tāpēc, ka dalībniekiem konkursa gaitā uz vietas,  norobežotiem no pasaules, īsā laikā jāiemācās speciāli konkursa finālam komponēts jaundarbs atskaņošanai kopā ar orķestri. Šoreiz to komponējis Klods Lediks (Claude Ledoux.) Fināla koncerti Briseles Daiļo mākslu pilī norisināsies no 25. līdz 30.maijam. Jūnijā notiks vairāki laureātu koncerti. Seši vakari no 3. līdz 12.jūnijam atvēlēti finālistiem, kuri neiegūst balvas. 10.jūnijā uzstāsies 4., 5. un 6. vietas laureāti, bet noslēgumkoncertā 16.jūnijā - 1., 2. un 3. vietas laureāti, kuri muzicēs kopā ar Karalisko Flandrijas filharmonisko orķestri Jāpa van Zvēdena vadībā.

Klausītājiem ir pieejamas arī visas trīs konkursa kārtas un biļetes arvien ir ir ļoti pieprasītas. Konkursantu priekšnesumus arī ieraksta CD, konkursa albumu komplekts būs pārdošanā jau nedēļu pēc fināla norises. Konkursa norises seko un to tiešraida Beļģijas sabiedriskais radio un televīzija. Karalienes Elizabetes konkurss ir dibināts 1937.gadā, taču sākotnēji tika nosaukts par Eižena Izaī vārdā, godājot ievērojamā mūziķa piemiņu. Karalisko vārdu konkurss ieguva 1951.gadā. Tagad tas notiek šodienas Beļģijas karalienes Fabiolas patronāžā. Nākamgad Karalienes Elizabetes konkursā sacentīsies pianisti, bet pagājušogad sacentās dziedātāji. Konkurss notiek arī kompozijā un kameransamblī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja