Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Uzticībai svītru pāri!

Lielfestivālu hedlaineri Faith No More — Rīgā kā uz delnas.

Kaut kādā ziņā Latvijai ir paveicies, ka grupām, kas citur spēlē uz festivālu lielākajām skatuvēm kā vieni no galvenajiem viesiem, šeit ir samērā maz pazinēju. Ja mūziķi piekrīt doties uz Latviju, mēs iegūstam ekskluzīvu iespēju viņus redzēt diezgan mazos koncertos daudz intīmākā gaisotnē. Pirms vairākiem gadiem slavenā angļu postpankgrupa New Model Army ar akustisku programmu samazinātā sastāvā uzstājās Vecrīgas mazajā Reformātu mūzikas klubā, amerikāņu gotiskā/doom metāla zvaigznes Type O Negative uzstājās klubā Melnā piektdiena. Savukārt jūlija sākumā Sapņu fabrikā uzstāsies Morisejs (5.VII) un īsi pirms viņa — Faith No More, šogad speciāli Eiropas festivālu turnejai vienpadsmit gadu pēc izjukšanas atjaunojusies amerikāņu rokgrupa, pazīstama ar saviem izteiktajiem fanka ritmiem, kas to padara draudzīgu deju zālēm, un Maika Patona izcilo vokālu — dziedāšana mijas ar relaksētu deklamēšanu, rūkšanu, falsetu utt. Par vienu no savām mīļākajām grupām vairāk pieredzējušo Faith No More atzinušas arī grupas Metallica, Guns"n"Roses un Alise in Chains.

Jānovilcina laiks

Grupu atgriešanās ir ierasts triks šovbiznesā — tas darbojas jo labāk, ja pēc izjukšanas ir pagājis vairāk nekā desmit gadu un neviens vairs nelolo cerības šīs muzikālās apvienības vēl kādreiz redzēt koncertos. Bet brīnumi notiek! Šā gada februārī Faith No More paziņoja, ka atgriežas tajā sastāvā, kādā spēlēja savos pēdējos gados, — grupas nemainīgā dibinātāju trijotne, kura ir kopā kopš

1981.gada un uz kuras viss balstās, — basģitārists Billijs Goulds, bundzinieks Maiks Bordins un taustiņinstrumentālists Rodijs Botums —, kopš 1988.gada grupā dziedošais Maiks Patons un ģitārists Džons Hadsons, kurš piedalījies pēdējā

1997.gada albumā ar pretenciozo nosaukumu Album of the Year. Džims Mārtins, kurš Faith No More ģitāru spēlējis visilgāk — no 1984. līdz 1994.gadam —, paziņoja par nepiedalīšanos atjaunošanās turnejā, īsi pirms tā vispār oficiāli tika izziņota un kad bija izskanējusi tikai baumu līmenī.

Kortniju izmeta

Bungu, basa un taustiņnieka trijotne astoņdesmito gadu sākumā ilgi meklēja piemērotu vokālistu. Sešus mēnešus šo vietu mēģinājusi ieņemt arī vēlāk kā Kurta Kobeina atraitne visvairāk pazīstamā Kortnija Lava. Viņa izmesta no grupas pēc četriem kopīgi nospēlētiem koncertiem. Pieņemts Čaks Moslijs — garmatains, ekscentrisks puisis, kurš dzied pirmajos divos grupas albumos We Care a Lot (1985) un Introduce Yourself (1987). Abos albumos dažādās versijās iekļautā dziesma We Care a Lot guva nelielus panākumus MTV, bet dziedātājs Moslijs, kurš bija arī dažu dziesmu autors, tika atlaists no grupas. Par savu "dīvaino uzvedību" — tiek vēstīts paskopākās biogrāfijās, bet citviet kā iemesli tiek minētas muzikālās nesaskaņas un Moslija aizraušanās ar narkotikām. Tieši no Moslija perioda Faith No More skanējuma iedvesmojusies vai visa nu metal armija ar Korn, Limp Bizkit un Linkin Park priekšgalā.

Arī kara cūkas

Pēc Maika Patona atnākšanas 1988.gadā grupas reitingi jau gāja tikai augšup. Albumi The Real Thing (1989) un Angel Dust (1992) bija pilni ar hitiem. Faith No More sadarbojusies ar Sparks un Rammstein, ierakstījusi veiksmīgas kaverversijas: viena ir Black Sabbath dziesma War Pigs, otra — The Commodores klasika Easy, kas padarīja grupu slavenu no rokmūzikas attālinātākās pasaules daļās. Vēlāk aizgāja ģitārists Džims Mārtins grupas iekšējo konfliktu dēļ — tā sacīja viņš pats, savukārt grupa apgalvoja, ka ir viņu patriekusi.

Kad bija iznākuši vēl divi albumi, ko labi pirka, bet kas ne pārāk patika kritiķiem, Faith No More izjuka. Kā viens no iemesliem tika minēti Patona daudzveidīgie un eksperimentālie, reizēm arī nebaudāmie blakusprojekti, ar kuriem viņu turpmākajos gados nācies redzēt vairākos festivālos — Tomahawk, Fantomas, Peeping Tom u.c. Pārējie grupas dalībnieki arī atrada darbu — spēlēja ar Oziju Osbornu, Fear Factory, Korn, Džello Biafru u.c.

Bet nu viņi atkal ir Faith No More, un mēs viņus gaidām gan Rīgā, gan Polijas festivālā Opener jūlijā, gan Pukkelpop augustā. Gan jau nenoturēsies un ierakstīs arī jaunu albumu.

***

Koncerts

Faith No More


Sapņu fabrikā Rīgā 1.VII, biļetes Biļešu servisa tīklā un www.bilesuserviss.lv

Festivālā Opener Gdiņā Polijā 4.VII, www.opener.pl

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja