Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Valdis Bērzvads. Pārliecība metāla stiprumā

Valdis Bērzvads jau ceturto gadu organizē smagās mūzikas festivālu Blomē


"Metāls nav tikai mūzika, tas ir dzīvesveids," saka Valdis Bērzvads (38), lielai daļai smagākas mūzikas cienītāju pazīstams arī kā Striža. Nav pamata viņam neticēt. Pirmo reizi metāla rifus izdzirdējis astoņdesmito gadu vidū, kad viņam, četrpadsmitgadīgam, drauga tēvs jūrnieks iedevis atvestās lentes ar ierakstiem, vēlāk viņš pats pievērsies dažādu pasākumu organizēšanai. Jau ceturto gadu Valkas rajona Blomē notiek metāla mūzikas festivāls Metalshow.lv Open Air, un Valdis ir viens no tā organizatoriem. Jeberlejas estrādē, kuru pieskandināja arī Dziesma manai paaudzei entuziasti, tagad skan daudz smagāki ritmi, un reizi vasarā Blome kļūst par Latvijas metāla galvaspilsētu.

Būs savādāka mūzika


Ceļš līdz brīvdabas metāla festivālam bijis garš. Trīs gadus Valdis organizējis festivālu Baltijas saule Zaķusalā, kurš savulaik pulcējis arī metālistus. Kad sadarbība ar šo festivālu beidzās, nācās domāt par jaunu koncertu vietu. Bija būtiski, lai varētu izbraukt ārpus Rīgas padzīvot teltīs. Notikumi pavērsušies veiksmīgi, Valdis apvienojis spēkus ar konkurentiem — koncertu organizatoriem Cynic. Tad arī sākts festivāla organizēšanas darbs, kopīgi atvērts klubs Melnā piektdiena. Blome izvēlēta vienkāršu apsvērumu dēļ — to ieteikuši pazīstami apsargi kā vietu, kur nav nepieciešams ar žogu ierobežot festivāla norisi, jo par norobežojumiem parūpējusies pati daba. Toreizējā Blomes kultūras dzīves vadītāja bijusi atsaucīga, un festivālam vārti atvērušies. Valdis gan piebilst, ka apstākļi mainījušies un, iespējams, nākamgad Metalshow.lv pasākums notiks citur. Sākotnēji Blomē spēlējušas vien Latvijas grupas, bet tagad jau tiek aicināti pirmā ešelona mākslinieki — pagājušogad tie bija Tiamat, šogad — Cradle Of Field un The Exploited. Plašākai sabiedrībai šie vārdi varbūt daudz neizsaka, bet smagās mūzikas cienītājiem tie ir labi pazīstami. Viss tomēr neesot tik skaisti, kā izskatās. Valdis stāsta, ka organizēšanas procesā uzzinājuši par citu slavenu mākslinieku koncertiem. Nedēļu pēc Blomes festivāla uzstāsies Metallica, nesen Tallinā spēlēja Slayer… Organizatoriem sākusies panika, jo, apzinoties, ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā vispirms jau ietaupa uz pasākumu rēķina, kļuvis skaidrs, ka šie koncerti ir bīstami konkurenti, kas nolaupīs daļu potenciālo Blomes apmeklētāju. Punktu pielikusi informācija par The Sex Pistols uzstāšanos Rīgā. "Sajūta, ka pilnīgi visi ir pret mums," atzīst Valdis. Taču nolemts riskēt un uzaicināt grupas, kas nosaucamas par dārgām. "Pārliecības, ka festivāls izies kaut pa nullēm, nav," atzīst Valdis. Taču viņš cer, ka visi tie, kam tuva savādāka mūzika, ne tā, ko ik dienas drillē radiostacijas, šajā nedēļas nogalē dosies uz Blomi.

Metāls kā dzīvesveids


Bieži vien nākas dzirdēt replikas — metāls jau sen beidzies, kas gan to vēl klausās… Valdim šķiet, ka šādus izteikumus var dzirdēt vien no cilvēkiem, kas attiecīgajā žanrā neorientējas. "Es metālu klausos kopš četrpadsmit gadu vecuma un domāju, ka nekas nemainīsies, lai arī pavisam nesen atvadījos no garajiem matiem," par stereotipiem smīkņā metāla dzīves organizētājs, kurš savulaik organizējis koncertus arī jau par leģendām kļuvušajās savādāk domājošo cilvēku pulcēšanās vietās kafejnīcā MadMix un klubā Robinsons (abi jau vairākus gadus vairs neeksistē). "Tā mūzika nekad nav bijusi populāra, taču cilvēki, kas sāk to klausīties, pieņem metālu kā dzīvesveidu," aizrautīgi skaidro Valdis. Viņš uzskata — lai arī metālu sāk klausīties pusaudži kā protesta izpausmi, taču, laikam mainoties, esot muļķīgi atmest to, ar ko esi izaudzis, atteikties no skatījuma uz dzīvi. "Cilvēkam jābūt pastāvīgam uzskatos," metālists ir strikts.

Visa informācija par festivālu Metalshow.lv Open Air meklējama šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja