Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ziemassvētku dāvanas no Birgitas Nilsones

Šogad savu starptautisko reputāciju ir nostiprinājis Birgitas Nilsones fonds. Tas darbojas Zviedrijas Karaliskās mūzikas akadēmijas paspārnē un savas aktivitātes velta leģendārās zviedru dziedātājas mantojuma saglabāšanai un popularizēšanai, turklāt dara to radoši un gaumīgi

Fonda darbība tiek augstu vērtēta mūzikas pasaulē: oktobrī Londonā notikušajā britu žurnāla Gramophone balvu pasniegšanas ceremonijā Birgitas Nilsones fondam tika piešķirta godalga par īpašiem sasniegumiem. Organizācija ne tikai godina dīvas piemiņu, bet arī iepazīstina ar viņas mākslu arvien jaunas klausītāju paaudzes.

Birgita Nilsone (1918–2005) debitēja uz operas skatuves 1946. gadā Stokholmā un no 1955. līdz 1975. gadam bija spožākā un visdāsnāk apmaksātā dramatiskā soprāna partiju atveidotāja lielākajos teātros pasaulē. Viņas specializācija bija Riharda Vāgnera un Riharda Štrausa operas. Par godu mākslinieces simtgadei, kas tika svinēta pērn, radīti augstākās kvalitātes audiovizuālie produkti un grāmata – lūk, lieliskas idejas par Ziemassvētku dāvanām, ko pasniegt klasikas cienītājam.

Pirmkārt, tas ir kompānijas Sony Classical izdotais Birgitas Nilsones uzstāšanos ierakstu apkopojums, ko veido 31 kompaktdisks. Tie ir vēsturiski koncertu un operas izrāžu ieraksti, kas tapuši daudzviet pasaulē – Stokholmā, Baireitā, Minhenē, Vīnē, Oranžā, Romā, Ņujorkā un Sidnejā. To vidū ir Bartoka Hercoga Zilbārža pils, Bēthovena Fidelio, Pučīni Turandota, Štrausa Salome, divi Elektras ieraksti un Sieviete bez ēnas, Vāgnera Loengrīns, trīs Tristana un Izoldes ieraksti un Valkīra. Pie diriģenta pults – Leonards Bernsteins, Herberts fon Karajans, Karls Bēms u. c.

Otrkārt, kompānija Unitel DVD un Blu-ray formātā piedāvā dokumentālu filmu A League of Her Own, kas godīgi, dinamiski un aizraujoši vēsta par Birgitas Nilsones dzīvi un karjeru. Filmā atklājas viņas talants, spēks, izturība un nepārspējama humora izjūta. Par Birgitu Nilsoni filmā stāsta dziedātāji Plasido Domingo, Merilina Horna, Krista Ludviga, Nīna Stemme un Jonass Kaufmanis, režisors Oto Šenks, diriģents Džeimss Levains u. c.

Treškārt, Vīnes apgāds Verlag für moderne Kunst publicējis greznu 712 lapaspušu grāmatu angļu valodā Birgit Nilsson 100. An Homage, kurai arī ir jābūt katra melomāna kolekcijā. Foliantā ir 560 ilustrāciju, dokumenti, piemiņas artefakti, spilgtu personību, dziedātājas kolēģu un draugu atmiņu stāsti, rakstu un recenziju apkopojums.  

Aptuveni reizi trijos gados Birgitas Nilsones fonds pasniedz mākslinieces vārdā nosaukto balvu un naudas prēmiju – miljonu ASV dolāru. Šis ir dāsnākais apbalvojums klasiskās mūzikas jomā. Godalgas mērķis ir stiprināt kultūras vērtības un sumināt mūzikas izcilības par nopelniem uz operas un koncertskatuves. 2018. gadā balvu saņēma zviedru dramatiskais soprāns Nīna Stemme. Par pirmo laureātu 2009. gadā kļuva dziedātājs Plasido Domingo (viņu neilgi pirms nāves izvēlējās pati Birgita Nilsone). 2011. gadā godalga tika piešķirta diriģentam Rikardo Muti, 2014. gadā – Vīnes filharmonijas orķestrim. Laureātu nosaka cienījami mūzikas eksperti no dažādām valstīm, kurās visbiežāk uzstājusies Birgita Nilsone.      

Informācija: birgitnilssonprize.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja