Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Filmas Atgriešanās uz Zemes recenzija. Ģimenes bizness

Filmā Atgriešanās uz Zemes aktieris Vils Smits galveno lomu atdevis dēlam Džeidenam

Populārais aktieris Vils Smits šīs vasaras galvenā hita – fantastiskās piedzīvojumu filmas Atgriešanās uz Zemes/After Earth – pirmizrādē Losandželosā lepni paziņoja, ka viņa – veiksmīga aktiera, superpelnoša kinobiznesmeņa, simpātiskas kinozvaigznes un kuplas ģimenes laimīgās galvas – patiesais mērķis ir… kļūt par vismaz tikpat ietekmīga ģimenes klana galvu, kāda Amerikas un Holivudas vēsturē bijusi, piemēram, leģendārā Berimoru dzimta, vai joprojām ir cilvēki ar uzvārdu Kopola (tēvs – ievērojamais kinoklasiķis, Mūsdienu apokalipses un Krusttēvu autors un producents Frānsiss Fords, meita – režisore Sofija, arī abi dēli bija iesaistīti kinoindustrijā, tiesa, vecākais Džankarlo ir miris, bet jaunākais Romāns ir gana veiksmīgs art house režisors). Smitu klans tiešām ir iespaidīgs vismaz skaita ziņā – Vila sieva Džada Pinketa Smita ir aktrise, visi trīs Vila bērni – Vilards Kristofers Smits III (dēls no VS pirmās laulības), Džeidens Kristofers Sīrs un viņa māsa Vilova Kamilla Reina jau tagad aktīvi rosās kinoindustrijā un šovbiznesā, ņemot vērā, ka Vilam un Džeidenam labi padodas reps (repera Vila Smita CV krāšņo četri solodiski).

Priekšroka – dēlam

Šī gada rezultāts ģimenes biznesa aktivitātēm ir tāds, ka Vils atkāpies Džeidena (dzimis 1998. gadā) priekšā un atdevis galveno lomu filmā Atgriešanās uz Zemes, bet pats tēlo tā saukto otrā plāna varoni – avarējuša kosmiskā kuģa kapteini, kurš nogāžas uz minētās Zemes tieši tūkstoš gadu pēc tam, kad to pametuši cilvēki. Filma tātad ir stāsts, kā šie divi humanoīdi jeb cilvēku rases eksemplāri kopā ar skatītājiem atklāj, kādēļ tad īsti cilvēki "aizlaidušies" no Zemes. Protams, filmas gaitā viņiem, sevišķi jaunajam Kitajam/Kitai Reidžam (galaktiskajā avārijā ievainotā tēva vārds ir Saifers/Cypher, tādi tie nākotnes "tituli" – Ķīnietis un Cipars…), nāksies iepazīt Zemes 3012 floru un faunu arī no dramatiskās, ne tās viesmīlīgākās puses. Jo, izrādās, bez cilvēku klātbūtnes mūsu jaukās planētas augiem un dzīvniekiem pazudis… baiļu instinkts! Un, apaļu gadu tūkstoti pavadījuši bez "ārējiem" traucējumiem, viņi uzbrūk – šoreiz svešiniekiem cilvēkiem.

Piebildīšu, ka ārpus ekrāna Vils Smits kopā ar laulāto draudzeni ir filmas producenti un pat piedalījušies filmas scenārija tapšanā. Par režisoru Smiti piesaistījuši Holivudas indieti M. Naitu Šjamalanu, lai gan reiz sajūsmu raisījušā režisora – kinematogrāfisko paradoksu cienītāja – karjerā pēdējos piecos gados izgāšanās seko cita citai. Taču Smitu esot aizkustinājusi Šjamalana dedzīgā vēlme strādāt tieši tandēmā – gan ar dēlu, gan ar slaveno tēvu Smitiem.

Nagla zārkā

Par spīti katastrofāli zemajam vērtējumam (tikai 12% pozitīvu recenziju no 118 internetresursā Rotten Tomatoes) kinospeciālistu aprindās, tik skarbiem kritiķu izteikumiem kā "pēdējā nagla Šjamalana radošās karjeras zārkā", "garlaicīga pedagoģiskā filma sestās klases skolēniem, kas neaizvelk pat līdz parodijai par Juras laikmeta parku", studija Sony Pictures filmu Atgriešanās uz Zemes joprojām neatlaidīgi pozicionē kā vasaras galveno kinoatrakciju. Tiesa, kritiķi ir labvēlīgi pret filmas galveno zvaigzni – jauno lielausi Džeidenu Smitu – un slavē viņu kā "bezbailīgu, apņēmības, spīta un vienlaikus ļoti cilvēcīga humora pilnu jauno kosmosa iekarotāju". Nu, kur kosmoss iekarots, tur tālu nav arī Holivuda. Ģimenes bizness rullē – ASV pirmās nedēļas nogales ierobežotās kinodemonstrācijas ieņēmumi ir 30 miljoni, kas nav katastrofa, bet nav arī nekas spīdošs, – filmas 130 miljonu budžeta ceturtā daļa ir atpelnīta. 

Atgriešanās uz Zemes
Fantastika. ASV. Režisors M. Naits Šjamalans
Lomās Dž. Smits, V. Smits

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja